• Turkhane Logo

ABD ve Çin Tayvan'da savaşa hazırlanıyor

ABD Strateji Komutanlığı Komutanı Amiral Charles A. Richard,

17:41 08 Kasım 2022 Salı
ABD ve Çin Tayvan'da savaşa hazırlanıyor
ABD Strateji Komutanlığı Komutanı Amiral Charles A. Richard,

ABD Strateji Komutanlığı Komutanı Amiral Charles A. Richard, Donanma Denizaltı Birliğinin 2022 Yıllık Sempozyumunda konuştu.

Charles A. Richard, ABDnin yakın gelecekte Çin ile uzun süreli bir çatışmayı öngörmesi ve buna hazırlanması gerektiği uyarısında bulundu.
Richard, Bu çatışma, Çin güçlerinin Tayvana yönelik yeni düşmanca eylemleriyle tetiklenebilir ifadelerini kullandı.
Rusyanın Ukraynadaki savaşının ABD için Çin ile uzun süreli bir çatışmaya ısınma olduğunu belirten Richard, Ukraynadaki mevcut savaşın Çin ile ABD arasında çok uzun bir çatışmanın başlangıcını oluşturduğunu ve ABDnin bu ülkeye karşı konvansiyonel ve nükleer caydırıcılık seviyesinin yavaş yavaş aşındığını vurguladı. 
Richard, Şu anda içinde bulunduğumuz Ukrayna krizi sadece bir ısınma turu. Büyük olan (yani Çin ile bir çatışma) yaklaşıyor. Uzun zamandır test edilmediğimiz şekillerde test edilmemiz çok uzun sürmeyecek diye konuştu.
GEMİ YAVAŞ YAVAŞ BATIYORRichard, Çin ile çatışma tehdidine hazırlanmak için ABDnin mevcut savunma stratejilerinin ve caydırıcılık kabiliyetlerinin acilen yeniden düşünülmesi gerektiğini, zira bunun Rusyanın Şubat ayında başlayan Ukraynayı topyekûn işgalinden farklı bir çatışma olacağını savundu.
ABDnin yakın vadede Çini askeri olarak caydırma kabiliyetine ilişkin değerlendirme yapan Richard, Çine karşı caydırıcılık düzeyimizi değerlendirdiğimde, gemi yavaş yavaş batıyor. Yavaş batıyor ama temelde onlar (Çin) bizden daha hızlı bir şekilde sahaya kabiliyetlerini sürdükleri için batıyor. Bu eğriler devam ettikçe, (harekat planımızın) ne kadar iyi olduğu ya da komutanlarımızın ne kadar iyi olduğu ya da atlarımızın ne kadar iyi olduğu önemli olmayacak - bunlardan yeterince sahip olamayacağız. Ve bu çok yakın vadeli bir sorun dedi.
AKSİ TAKTİRDE ÇİN BİZİ GERİDE BIRAKACAKRichard, nükleer caydırıcılığın ötesinde, rakipleriyle aynı hızda modernleşebilmek için ABD ordusunun yeni teknoloji ve kabiliyetleri hızla geliştirip sahaya sürebilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
Eskiden hızlı hareket etmeyi bilirdik ve bu sanatı kaybettik... Columbiayı, B-21i ve LRSOyu zamanında teslim edemeyeceğimiz varsayımını nasıl hafifleteceğimizi konuşmaktan vazgeçip, bu ülkede eskiden sorduğumuz sorulara geri dönmeliyiz, yani ne gerekecek? Para mı? İnsan mı? Yetkililere ihtiyacınız var mı? Ne riski? 1969da Aya bu şekilde gittik. Bunun bir kısmını geri getirmeliyiz. Aksi takdirde Çin bizi geride bırakacak ve Rusya da yakın zamanda hiçbir yere gitmeyecek.
Richard, ABDnin denizaltı yeteneklerine ilişkin olarak da, Hala rakiplerimize karşı sahip olduğumuz tek gerçek asimetrik avantaj olsa da,  bakım sorunlarımızı çözemezsek, yeni inşaatlara başlama anlamında hızımızı arttırmazsak kendimizi stratejik caydırıcılığı ve ulusal savunmayı sürdürmek için iyi bir konuma getiremeyeceğiz dedi Diğer yandan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, devlet televizyonu CCTVye önemli açıklamalarda bulundu.
Çinin güvenliğinin giderek daha istikrarsız ve belirsiz hale geldiğini savunan Şi, Çin askeri kapasitesini kapsamlı olarak güçlendirecek ve herhangi bir savaşa hazırlanacak ifadelerini kullandı.
Şi geçtiğimiz ayda daha hızlı askeri gelişim, teknolojide özgüven ve güç ile Çinin yurtdışındaki çıkarlarını savunmak için adımlar atılması gerektiğini belirtmişti.
Çin bir süredir Tayvan üzerinden ABD ve Batı ile gerilim yaşıyor. Pekin yönetiminin Tayvanı anakaraya bağlama isteğinin bölgede yeni bir çatışma yaratmasından endişe ediliyor.

Son güncelleme: 17:41 08.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı