• Turkhane Logo

ABD Senatosu'nun F-16 kararı ne anlama geliyor?

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan değişiklik önerileri, ilgili yasa tasarısının Senato versiyonuna alınmadı. Soner Çağaptay

13:36 12 Ekim 2022 Çarşamba
ABD Senatosu'nun F-16 kararı ne anlama geliyor?
ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını koşullara bağlayan değişiklik önerileri, ilgili yasa tasarısının Senato versiyonuna alınmadı. Soner Çağaptay

Pentagonun 2023 bütçesini içeren ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına yönelik yaklaşık 900 değişiklik teklifini görüşen Amerikan Senatosu, Türkiyeye F-16 satışını koşullandıran önerileri de ele aldı.
Anadolu Ajansının Kongre kaynaklarından edindiği bilgilere göre, New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen tarafından ayrı ayrı sunulan iki öneri de kabul görmedi.
NDAA tasarısı, Senatodaki süreç tamamlandıktan sonra Temsilciler Meclisinin versiyonuyla ortak bir metin hâline getirilecek ve onay için ABD Başkanı Joe Bidena gönderilecek.
Van Hollenın sunduğu önerge, satılacak F-16ların diğer NATO üyelerinin hava sahalarının ihlali ya da Suriye Demokratik Güçlerine saldırı için kullanılmamasını şart koşuyor. Önerge ayrıca Türkiyenin İsveç ve Finlandiyanın NATO üyeliğini onaylamasını öncelik olarak kabul ediyor.
Menendezin sunduğu önerge ise Türkiyeye F-16 satışının ABDnin ulusal güvenlik menfaatlerine uygun olduğunun ABD Başkanı tarafından taahhüt edilmesini ve satılan F-16ların Yunanistan hava sahasına yönelik sürekli ihlallerde kullanılmayacağını sağlamak için somut adımlar atılmasını şart koşuyor.
Türkiyeye F-16 satışını Yunanistanla ilgili koşullara bağlayan benzer bir değişiklik önerisi, Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilmişti.
Türkiye henüz sonuca varmış değilWashington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay, ABD Senatosundaki kararla ilgili olarak Bu ne büyük bir yenilgi ne de büyük bir zafer. Ancak önemli bir gelişme. Çünkü böylesi tahditler (kısıtlamalar) Senatonun geçireceği yasa tasarısının içine girseydi Türkiyenin F-16ları alması bu sene için olanaksız gibi olurdu değerlendirmesinde bulundu.
DW Türkçeye konuşan Çağaptay, Bu ihtimal ortadan kalktığı için önemli bir gelişme. Böyle bir engellemenin kanuna girmemiş olmasıyla ABD Kongresi’ndeki Türkiye aleyhine fikir beyan eden senatör ve meclis üyelerinin varlığının aksine bu konuda ABD yönetiminin iradesinin biraz daha kuvvetli olduğunu gördük. Ama bu büyük bir zafer de değil çünkü hâlâ aşılması gereken çok büyük bir mesafe var. Ben şahsen ABD yönetiminin bu satış konusuna pozitif baktığını biliyorum ama Kongredeki aykırı seslerin tümüyle nötr edildiğini söylemek mümkün değil ifadelerini kullandı.
Çağaptay, Bu uzun ve ince bir yol. Bir sene kadar daha sürebilir bence. Hatta en iyi niyetle önümüzdeki baharda sonuçlanabilir. Biraz daha beklemek gerekecek. Önemli bir gelişme bence, bir kısıtlama ortadan kalktığı için ama Türkiye henüz sonuca varmış değil diye ekledi.

Son güncelleme: 13:36 12.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı