• Turkhane Logo

ABD mahkemesinden yeni Hakan Atilla kararı

ABD'nin İran yaptırımlarının delinmesine ilişkin davada yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ile ilgili mahkûmiyet kararının ABD'de Temyiz Mahkemesi tarafından onandığı ifade edildi.

00:48 21 Temmuz 2020 Salı
ABD mahkemesinden yeni Hakan Atilla kararı
ABD'nin İran yaptırımlarının delinmesine ilişkin davada yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ile ilgili mahkûmiyet kararının ABD'de Temyiz Mahkemesi tarafından onandığı ifade edildi.

ABDde Temyiz Mahkemesi, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkındaki mahkûmiyet kararını onadı. 32 ay hapis cezasına çarptırılan Atilla, 28 ay tutuklu kaldığı ABDden geçen yıl Türkiye dönmüştü.
ABDnin İran yaptırımlarının delinmesine ilişkin davada yargılanan Atilla, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi tarafından Mayıs 2018de 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Atillanın avukatları, bu kararı temyize götürmüştü.
DW Türkçede yer alan habere göre, New Yorktaki bir üst mahkeme, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında mahkûmiyet kararını onadı.
Atilla, temyiz başvurusunda, hâkim Richard M. Bermanın jüriyi Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası (IEEPA) hakkında bilgilendirirken hata yaptığını, mahkûmiyetini destekleyecek yeterlilikte kanıt olmadığını, ABDyi dolandırmaya yönelik suçlara ilişkin ceza kanunu maddesinin kendisine karşı işletilemeyeceğini ve Reza Zarrabın cezaevinde yaptığı bir telefon görüşmesinin kaydının mahkemede dinletilmemesini gerekçe göstererek mahkûmiyetine itiraz etmişti.
ZARARSIZ BİR HATA
Toplam 28 ay tutuklu kalan Atilla hakkındaki temyiz davası, Temmuz 2019da cezaevinden tahliye olarak Türkiyeye dönmesinin ardından sonuçlandı.
Manhattandaki Temyiz Mahkemesi, hâkim Bermanın IEEPA hakkında jüriye kısmen yanlış bilgi verdiğini kabul etse de bu hatanın zararsız olduğunu belirtti. Jürinin çok kuvvetli deliller olan bir başka sorumluluk teorisi hakkında düzgün bir şekilde bilgilendirildiğine dikkat çeken mahkeme, Atillanın diğer iddialarınınsa boş olduğunu ifade etti.
Jürinin kararını desteklemek için yeterli kanıt olduğu sonucuna varan üst mahkeme, bu nedenle bölge mahkemesinin kararını onadı.
BİLİNÇLİ OLARAK KATILDI
Mahkemenin kararında, İş birliği yapan bir görgü tanığı ve ABDli üst düzey yetkililerin ifadelerinin yanı sıra görüşme kayıtları ve yüzlerce belgeden oluşan deliller, Atillanın ABD mali sistemi üzerinden yüz milyonlarca dolar nakledilmesini de içeren bir yaptırımdan kaçınma tertibine bilinçli olarak katıldığını ortaya koyuyor denildi.
Atilla, Mart 2017de kısa süreliğine gittiği ABDden Türkiyeye dönerken New York havalimanında gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

Son güncelleme: 00:48 21.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı