• Turkhane Logo

ABD Kongresi Irak işgaline izin veren kararı kaldırıyor

ABD ordusuna Irak'ta güç kullanma yetkisi veren Kongre kararı Irak işgalinin 20'nci yıldönümünde kaldırılacak.

14:31 17 Mart 2023 Cuma
ABD Kongresi Irak işgaline izin veren kararı kaldırıyor
ABD ordusuna Irak'ta güç kullanma yetkisi veren Kongre kararı Irak işgalinin 20'nci yıldönümünde kaldırılacak.

ABD Kongresi, Irak işgalinin 20nci yıldönümünde orduya Irakta güç kullanma yetkisi veren iki Kongre kararını kaldırmaya hazırlanıyor. Biri 1991deki Körfez Savaşından diğeri 2002den kalan iki Askeri Güç Kullanımı Yetkisinin (AUMF) kaldırılması için Senatoda prosedür oylaması yapıldı. Demokratlar ve Cumhuriyetçilerden 68 senatör yetkilerin kaldırılması lehinde oy kullanırken 27 senatör aleyhte oy verdi. Salı günü Senatoda son oylama yapılacak ve konu Temsilciler Meclisinin gündemine gelecek.
Süleymaninin öldürülmesi de aynı yetkiye dayandırılmıştıABD ordusu 20 Mart 2003 tarihinde Iraka müdahale etmiş ve bu müdahale sonucunda Saddam Hüseyin devrilmişti. Müdahaleye hukuki dayanak sağlayan, ABD Kongresinde Ekim 2002de kabul edilen karar ise bugüne kadar geçerliliğini sürdürdü. Eski ABD Başkanı Donald Trump, karara dayanarak İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymaninin Bağdat Havalimanı yakınında bir İHA ile öldürülmesinin emrini vermişti. Gelecekte bir ABD Başkanının yine aynı karara dayanarak İrana karşı savaş açmasının mümkün olduğu belirtiliyor.
Senatoda Çoğunluk Lideri Demokrat Senatör Chuck Schumer Irak Savaşı uzun süre önce bitti. Bu askeri yetkileri yürürlükte tuttuğumuz her yıl gelecek bir hükümetin istismar edebileceği bir yıl diye konuştu.
Terörle mücadele operasyonu yetkisi yürürlükteABDde 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırıları sonrasında terörle mücadele operasyonlarına izin veren AUMF ise yürürlükte olmaya devam edecek. Söz konusu karar ABD Başkanına 11 Eylül 2001de meydana gelen terör saldırılarını planladığını, yetkilendirdiğini, işlediğini ya da yardım ettiğini tespit ettiği uluslara, örgütlere ya da kişilere karşı askeri güç kullanma konusunda geniş yetki veriyor.
ABDnin 2001 yılında Afganistanda başlattığı savaşın, ayrıca El Kaide ve ardılı radikal İslamci örgütlere karşı Suriye, Yemen ve Somalideki operasyonlarının hukuki dayanağı da bu yetki.
Eski ABD Başkanı George W. Bush Irak işgalini Irakta kitle imha silahları olduğu ile gerekçelendirmiş ancak bunun asılsız olduğu daha sonra anlaşılmıştı. Barack Obamanın ABD Başkanı olduğu Aralık 2011de son ABD askerleri de Iraktan çekilmiş ancak Beyaz Saray IŞİD ile mücadele amacıyla daha sonra yeniden Iraka asker yollamıştı. Irakta aktif görev yapan ABD askerlerinin sayısının 2 bin 500 olduğu tahmin ediliyor.

Son güncelleme: 14:31 17.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı