• Turkhane Logo

ABD İsrail’e destek için gönderdiği savaş gemilerini geri çekiyor

18:25 01 Ocak 2024 Pazartesi
ABD İsrail’e destek için gönderdiği savaş gemilerini geri çekiyor





ABD 7 Ekim’in hemen sonra ‘İsrail’e destek ve İran ile Hizbullah’ın çatışmayı bölgesel olarak genişletme’ adımlarına karşı ‘caydırıcılık’ amaçlı, donanmasının en yeni ve en büyük savaş gemisi grubunu Doğu Akdeniz’e göndermişti. Akabinde İngilizler de bölgeye gemi yollamıştı. Savaşın 86 günü geride kalırken ABD’nin savaş gemisi grubu USS Gerald R. Ford’u geri çekme kararı aldığı belirtildi. Gemi Virginia’daki üssüne dönecek.



Amerika Birleşik Devletleri, Gazze’de savaşın başlamasının ardından Akdeniz’e gönderdiği savaş gemisi grubu USS Gerald R. Ford’u geri çekme kararı aldı. Washington, 7 Ekim’in hemen akabinde “İsrail’e destek ve İran ile Hizbullah’ın çatışmayı bölgesel olarak genişletme” adımlarına karşı “caydırıcılık” amaçlı, ABD Donanması’nın en yeni ve en büyük savaş gemisi grubunu Doğu Akdeniz’e göndermişti.



ABD’li iki yetkilinin verdiği bilgiye göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından 8 Ekim’de Doğu Akdeniz’e yönlendirilen USS Gerald R. Ford, “gelecek günlerde” bölgeden ayrılarak Virginia’daki üssüne dönecek.



YENİ YILIN İLK DAKİKALARINDA KARŞILIKLI SALDIRILAR



Bu arada yeni yılın ilk dakikalarında İsrail ile Hamas arasında karşılıklı olarak saldırılar başladı. Saatler 00.00’ı gösterdiğinde İsrail ordusu Gazze’yi bombaladı, aynı dakikalarda Hamas’ın askeri kanadı İzettin el Kassam’a bağlı savaşçılar da Tel Aviv’i roket yağmuruna tuttu. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, kentte gece boyunca düzenlenen İsrail saldırılarında en az 24 kişi hayatını kaybetti.



Kassam Tugayları’ndan yapılan açıklamada, “İsrail’in Gazze’deki sivil katliamlarına yanıt olarak Tel Aviv’in M 90 roketleri ile vurulduğu” kaydedildi. Saldırılar sırasında İsrail’de herhangi bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmadığı bildirildi.



İSRAİLLİ BAKANDAN FİLİSTİNLİLERE TEHCİR TERK ETME ÇAĞRISI



Savaşın 84’üncü günü geride kalırken İsrail koalisyon hükümetinin önde gelen isimlerinden biri olan ve ırkçı söylemleriyle bilinen Maliye Bakanı Bezalel Smotric, Gazze halkına bölgeyi terk ederek “çölü çiçeklendirecek” İsraillilere yol açmaları çağrısında bulundu.



Smotrich, İsrail ordu radyosuna verdiği demeçte “Gazze Şeridi’nde yapılması gereken şey göçü teşvik etmektir. Eğer Gazze’de 2 milyon Arap değil de yüz ya da iki yüz bin Arap olsa ertesi günkü tartışma tamamen farklı olacaktır” ifadelerini kullandı.



“İsrail devletini yok etme arzusuyla büyüyen 2,3 milyonluk nüfus orada olmasaydı, Gazze İsrail’de farklı görülecekti” diyen Bezalel Smotric, Gazze’nin işgaline ilişkin de sözlerini şöyle sürdürdü:
“İsrail toplumunun çoğu ‘neden olmasın, Gazze güzel bir yer, çölü çiçeklendirelim, bu kimsenin zararına değil’ diyecektir.”




Smotric’n üyesi olduğu Dini Siyonizm Partisi, geçmişte de benzer söylemler kullanarak uluslararası kamuoyunun sert tepkisi ile karşılaşmıştı.



GAZZE’DE SON DURUM NE?



İsrail’in, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarına yanıt olarak başlattığını bildirdiği Gazze savaşında şu ana kadar en az 9 bin 100 çocuk, 6 bin 500 kadın olmak üzere, 21 bin 822 Filistinli öldürüldü, 56 bin 451 kişi de yaralandı.



Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip edilmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler’e göre Gazze’de halkın yüzde 85’i yerinden edildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü yaptığı açıklamada, savaşın aylarca devam edeceğini belirtti.(karar)

Son güncelleme: 18:25 01.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı