• Turkhane Logo

ABD: İran'a yönelik uygulanan yaptırımlardan 8 ülke muaf tutulacak

2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşma kapsamında kaldırılan yaptırımların tümünün tekrar uygulanacağı duyuruldu.

19:37 02 Kasım 2018 Cuma
ABD: İran'a yönelik uygulanan yaptırımlardan 8 ülke muaf tutulacak
2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşma kapsamında kaldırılan yaptırımların tümünün tekrar uygulanacağı duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Maliye Bakanı Steven Mnuchin bugün İran yaptırımları konusunda düzenledikleri basın toplantısında 2015 yılındaki İran nükleer anlaşmasıyla yürürlükten kaldırılan tüm ABD yaptırımlarının yeniden uygulamaya konulduğunu açıkladı. İki bakan, ilk aşamada 8 ülkeye geçici olarak muafiyet tanınacağını belirtti.
DÖRT ÜLKENİN İSMİ AÇIKLANDI
ABDnin geçici olarak İran yaptırımlarından muaf tuttuğu dört ülke Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Kore olarak sıralanırken, diğer dört ülke ise henüz açıklanmadı. Türkiyenin muaf ülkeler arasında yer alıp almadığı bilinmiyor.
İrana yaptırımlardan muaf olan diğer 4 ülkenin isimlerinin Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran petrol yaptırımları ile ilgili kararlar Pazartesi açıklanacak dedi.
Pompeo, İrana yönelik uygulanan yaptırımlardan 8 ülkenin geçici süreyle muaf tutulacağını, bu muafiyetlerle petrol fiyatlarını istikrarlı tutmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca Pompeo, İranın petrol ihracatının 1 milyon varil azalmasını beklediklerini açıkladı.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise, İran yaptırımları Pazar akşamı 23:59dan itibaren geçerli olacak, bundan sonra yaptırım uygulanan İran finans kurumları ile yapılan swift işlemleri, ABDnin yaptırımlarına konu olacak dedi. 
Tahran yönetimine yönelik ambargonun 5 Kasımda başlayacağı duyurulmuştu. Ambargoyla birlikte, 2015te imzalanan nükleer anlaşmanın ardından kaldırılan tüm yaptırımlar geri getirilecek.
İrandan jet yanıtPompeonun açıklamalarına yanıt İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımiden geldi.
Kasımi, İranın yaptırımlarla ilgili herhangi bir endişesi olmadığını söyledi. ABDnin İran halkına yönelik herhangi bir tedbiri uygulayacak yeteneği olmadığını söyleyen Kasımi, İranın ABD yaptırımları altında ekonomisini yönetecek güce sahip olduğunu belirtti.

Son güncelleme: 19:37 02.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı