• Turkhane Logo

ABD Basını Trump'ın Şam ile diyalog kurmak istediğini yazdı

Wall Street Journal: Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi müzakereler için Şam'a gitti

10:31 19 Ekim 2020 Pazartesi
ABD Basını Trump'ın Şam ile diyalog kurmak istediğini yazdı
Wall Street Journal: Üst düzey Beyaz Saray yetkilisi müzakereler için Şam'a gitti

Wall Street Journalda yer alan haberde, mart ayında ABD Başkanı Donald Trumpın Beşşar Esada gizli mektup yazdığı ve serbest gazeteci Austin Ticeın serbest bırakılması için doğrudan diyalog çağrısı yaptığı öne sürüldü. İddia edilen görüşmenin 10 yıl aranın ardından ABD yönetimi ile Suriye rejimi arasında kurulan ilk temas olduğu kaydediliyor.
ABD Başkanı Donald Trumpın Yardımcı Asistanı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Direktörü Kash Patelin, Suriye rejiminin rehin tuttuğu iki Amerikalının salıverilmesi için Şamı ziyaret ettiği öne sürüldü.
Wall Street Journal gazetesinin üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre, 10 yıldan uzun süredir Suriye rejimi ile ABD hükümeti arasındaki ilk temas bu yılın başında kuruldu ve Patel, Şama ziyaret gerçekleştirdi.
Patel, Şam ziyareti esnasında Esad rejiminin elinde rehin bulunduğuna inanılan iki ABD vatandaşının salıverilmesi için gizli görüşmeler yaptı ancak görüştüğü kişilerle ilgili detaylı bilgi paylaşılmadı.
Ziyarette 2012de Suriyede ortadan kaybolan ABD vatandaşı serbest gazeteci Austin Tice ve 2017de Suriye rejiminin kontrol noktalarından birinde durdurulduktan sonra bir daha haber alınamayan Suriye kökenli ABDli terapist Macid Kamalmazın salıverilmesi için çalışıldığı belirtildi.
Öte yandan, bu iki kişinin dışında en az 4 ABD vatandaşının daha rehin tutulduğuna inanılıyor.
Trumpın Esada mektup yazdığı iddiasıKaynaklar, mart ayında Trumpın, Beşşar Esada gizli mektup yazdığını ve Ticeın serbest bırakılması için doğrudan diyalog çağrısı yaptığını öne sürerek, geçen hafta da Lübnanlı üst düzey güvenlik yetkilisi Abbas İbrahimin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert OBrien ile aynı konuyla ilgili görüştüğünü iddia etti.
Konuya yakın kişiler, görüşmeler sonucu çok fazla yol alınamadığını kaydetti.
ABD ile Suriye yönetimleri arasında Şamda bilinen en son görüşme 2010 yılında gerçekleşmişti. ABD, 2012de diplomatik ilişkileri kesmişti.

Son güncelleme: 10:31 19.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı