• Turkhane Logo

'ABD, Ankara'yı yumuşatıp Suriye Kürtleriyle masaya oturtmaya çalışıyor'

Her ne kadar ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den apar topar çekilme mesajı verdiyse de, ABD Kongresi çekilmeyi yavaşlatan kararı ile Washington'a hareket alanı açmış oldu.

11:44 06 Şubat 2019 Çarşamba
'ABD, Ankara'yı yumuşatıp Suriye Kürtleriyle masaya oturtmaya çalışıyor'
Her ne kadar ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den apar topar çekilme mesajı verdiyse de, ABD Kongresi çekilmeyi yavaşlatan kararı ile Washington'a hareket alanı açmış oldu.




Bu alan içinde, ABD, Türkiyeyi Kürtlerle masaya oturmaya ikna etmeye çalışırken, Rusya da kendi gündemini kovalayarak, Ankarayı Şamla müzakerelere başlatmak için çabalıyor.


Gazeteduvar yazarı Aydın Selcen, ABDnin Suriyeden çıkarak Iraka geçeceğini ve İranı çevreleme politikasını sürdüreceğini hatırlatıyor.

Bu plana rağmen, Irakın ABDden ülkeyi terk etmesini isteyebileceğine işaret eden Selcen, böylesi bir tabloda Türkiyenin ve İncirlik Üssünün giderek önem kazandığı yönündeki tespitlerin hatalı olduğunu kaydediyor.

Zira, ABD, İncirlike de alternatif olacak Ürdündeki Muvaffık Salti Üssünü genişletmeye başladı bile.

Selcen, görüşlerine şu satırlarla devam ediyor:

PYD lideri İlham Ahmed’in Vaşington’da podyuma çıkarılması bu bağlamda gerçekleşti. Ahmed hem sahne ışıklarının altına alınarak, hem “Ankara’yla derdimiz yok, Türkiye Kürtleri ayrı, Suriye Kürtleri ayrı” dedirtilerek ikili mesaj verildi. ABD Suriye Kürtlerini Türkiye’ye karşı ortada bırakmayacağını, PYD’nin Şam’la uzlaşmak için acele etmemesini, Ankara’ya barışçıl yaklaşım göstermesini, Ankara’nın da yavaş yavaş perde gerisinden PYD ile temas fikrine alışmasını temin amaçlarını güttü.

Ayrıca Suriye’nin iki komşusu Lübnan ve Irak’ta İran’ın belirginleşen üstünlüğü, bu ülkeyi çevreleme siyasetinin uygulanması için Fırat’ın doğusunu ve IKB’yi haritaya geri getirdi. ABD’nin İran’ın çevrelenmesi stratejisine uyum, Türkiye’yi de Astana Süreci’ni kaldıraç olarak kullanmayı sürdürmek ve gerek Irak gerek Suriye Kürtlerini düşmanlaştırmak siyasetlerinde tercihe zorluyor. Şam, Tel Aviv, Kahire ile diplomasi eksikliği, Suudi Arabistan ve BAE’nin taraf değiştirmek üzere oluşu, Suriye’nin Arap Ligi’ne geri dönüşü de keza Ankara için “bir gece ansızın gelebiliriz” dışında marj bırakmıyor.

ABD için Suriye’den çekilme mühleti giderek silikleşirken, “fütuhat” için 31 Mart seçim mühletiyse yerli yerinde. Üç top bilardoya geri dönersek, bir de “pike çekmek yasaktır” yazar hani kahvenin duvarında. Çünkü acemi oyuncu pike denerse hava atmak için, çuhayı yırtar malum. Kurnaz rakip, topları birbirine yaslayıp bıraktığında, ıstakanın ucuna tebeşir sürerken kafanızda bu “deli sorular” belirir. Bir pike çekip topları “takırt” diye üç köşeye dağıtırken kahvedeki aylakları dalgalandırmak da var işin ucunda, çuhayı yırtıp kahveciye ocak söndüren bir meblağı uçlanmak da. Bakalım Ankara’dan pike heveslisi çıkacak mı?

 

Son güncelleme: 11:44 06.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı