• Turkhane Logo

AB ve Türkiye’nin Ukrayna’ya yeni askeri yardımları yolda

NATO üyesi ülkelerin yardımları Türkiye’nin de katılımıyla devam ediyor.

13:38 06 Ocak 2023 Cuma
AB ve Türkiye’nin Ukrayna’ya yeni askeri yardımları yolda
NATO üyesi ülkelerin yardımları Türkiye’nin de katılımıyla devam ediyor.

Türkiye’den BMC’nin Ukrayna savunma bakanlığıyla yaptığı 150 adet zırhlı personel taşıyıcı araç Kirpi teslimatının ikinci partisi 50 adet Kirpi Romanya’dan trenlerle Ukrayna’ya doğru yola çıktı.

Kirpi’lerin ilk parti teslimatı kapsamında 57 adet araç yaz aylarında Ukrayna’ya gönderilmişti.
ABD’nin yardımları artıyor
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholzun Ukraynaya Rus saldırganlığına karşı koymasına yardımcı olması için piyade savaş araçları sağlama konusunda anlaştığını söyledi.
ABD, Ukraynaya Bradley piyade savaş araçları ve Almanya - Marder piyade savaş araçları sağlamayı planlıyor.AFP haber ajansının aktardığına göre Beyaz Saray, Her iki ülke de Ukrayna silahlı kuvvetlerini ilgili sistemlerde eğitmeyi planlıyor dedi.
Pentagon, 6 Ocak Cuma günü ABD makamlarının Ukraynaya yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağını söyledi. Associated Presse (AP) göre, 2.85 milyar dolarlık rekor bir rakama ulaşacak.ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Patrick Ryder düzenlediği basın toplantısında, yeni yardım paketinin Bradley piyade savaş araçlarını içereceğini doğruladı.
Ryder, ABDnin Ukraynaya Abrams tankları göndermeyi planlamadığına dair basında çıkan haberlere yanıt verdi. Pentagon sözcüsü, bu konuda ek bilgiye sahip olmadığını ancak Washingtonun orta ve uzun vadede olası tüm seçenekleri değerlendireceğini kaydetti. Aynı zamanda, Ryder, gelecekte teslimatları planlanan Bradleye tank katilleri adını verdi.
Öte yandan Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, 3 Ocakta, yeni yardım paketinin HIMARS çoklu fırlatma roket sistemlerinin ek kurulumlarını da içerebileceğini bildirmişti.
Eski bir Beyaz Saray savunma bütçesi analisti olan Mark Kanchian, Bloomberge Bradley, temelde bir hafif tank olduğu için kara muharebe kabiliyetinde önemli bir artış sağlayacak dedi. ABDde çok sayıda Bradley IFV olduğunu ve bazılarının modernizasyona ihtiyacı olsa da stokların sorun olmadığını söyledi.
Zırhlı araçlar, askerleri cepheye taşımak için tasarlanmış olup, 25 mm top, 7,62 mm makineli tüfek ve tanksavar güdümlü füzeler (ATGMler) ile donatılmıştır. Bradley BMP, ABD Ordusu tarafından Irak’ta kullanıldı.
Fransa hafif tanklar verecek
Fransa, Ukraynaya hafif tanklar olarak da adlandırılan AMX-10 RC zırhlı araçları vereceğini açıkladı.
Volodimir Zelenskiy, Bu, tüm ortaklarımıza açık bir sinyal gönderiyor. Batı tarzı tankların şu ana kadar Ukraynaya tedarik edilmemesinin mantıklı bir nedeni yok. 2023te zafere ulaşmak için önemli bir fırsat. İfadelerini kullandı.
Norveç Savunma Bakanlığı, Norveçin Ukraynaya M-109 kundağı motorlu obüs de dahil olmak üzere çeşitli silah türleri için uygun olan 10.000den fazla top mermisi teslim ettiğini söyledi. Yaz aylarında Norveç, Ukraynaya bu tür 22 silah teslim etmişti.

Son güncelleme: 13:38 06.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı