• Turkhane Logo

AB, trafik suçlarına el attı: Cezalar tüm ülkelerde geçerli olacak

15:50 07 Şubat 2024 Çarşamba
AB, trafik suçlarına el attı: Cezalar tüm ülkelerde geçerli olacak





Avrupa Parlamentosu dikkatsiz araç kullanımının cezasız kalmasına son vermek istiyor. AB ehliyetine sahip biri tüm AB ülkelerinde araç kullanabiliyor iken aldıkları cezalar sadece trafik kurallarını ihlal ettikleri ülkede geçerli oluyor. Avrupa Parlamentosu yasalardaki bu boşluğu kaldırmak ve ciddi trafik suçlarına AB çapında ehliyetten men cezası getirmeyi amaçlıyor.



Halihazırda bir sürücü, ehliyetini aldığı ülkeden farklı bir AB ülkesinde trafik suçu işledikten sonra ehliyetini kaybederse, çoğu durumda yaptırım sadece suçun işlendiği ülkede geçerli oluyor ve sürücü AB’nin diğer ülkelerinde herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmıyor. Yeni düzenleme diğer ülkelerde işlenen trafik ihlallerinin ehliyeti veren AB ülkesine iletilmesini ve gerekli yaptırımların uygulanmasını öngörüyor.



Avrupa Parlamentosunun (AP) uygulamaya koymak istediği yeni düzenlemelerle bir AB ülkesinde verilen ehliyetten men cezası tüm blokta geçerli olacak. AP, ayrıca ağır trafik suçları listesinin genişletilmesini ve sürücünün trafikten men edilmesi kararlarının uygulanması için net zaman çizelgesi istiyor.



Yeni düzenlemenin kanunlaşmasının seçimlerden sonraya kalması beklenirken AP taslak metin üzerinde anlaşmaya vardı. Salı günü yapılan oylamada taslak teklif 220’ye karşı 372 lehte oyla kabul edildi, 41 parlamenter ise çekimser kaldı.



AP milletvekilleri, alkollü araç kullanmak veya ölümcül trafik kazasına neden olmak gibi suçların dahil olduğu ‘ağır trafik suçları listesine’ geçerli bir ehliyet olmadan araç kullanmayı da eklemek istiyor. Düzenlemenin kanunlaşması halinde hız sınırının 50 km/s üzerinde araç kullanmak ve yerleşim bölgelerinde saatte 30 km/s hız sınırını aşmak da sürücünün ehliyetini kaybetmesine yol açabilir.



Parlamento, ayrıca cezaların diğer ülkelere iletilmesi ve AB çapında uygulanması için net bir zaman çizelgesi öneriyor. AB ülkelerinin sürücü diskalifiye kararları konusunda birbirlerini bilgilendirmeleri için 10 iş günü, kararın AB genelinde uygulanıp uygulanmayacağına karar vermek için 15 iş günü, sürücünün alınan karardan haberdar edilmesi için de 7 iş günü süre tanıyor.

Son güncelleme: 15:50 07.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı