• Turkhane Logo

AB temsilcileri Ankara’da: Türkiye, AİHM kararına uymalı

Ankara, Türkiye-AB arasında üst düzeyli önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı

14:31 22 Kasım 2018 Perşembe
AB temsilcileri Ankara’da: Türkiye, AİHM kararına uymalı
Ankara, Türkiye-AB arasında üst düzeyli önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı



ABnin iki önemli temsilcisi bugün Ankarada: Türkiye, AİHM’in kararını takip etmeli. Hoşlanın ya da hoşlanmayın, bizim standartlarımız var. Şunu söylemek gerekiyor ki bu AB’den daha güvenli bir ortak bulmak mümkün değil, çok açık ve dürüst bir şekilde söyleyebilirim.

Ankara, Türkiye-AB arasında üst düzeyli önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temaslarda bulundu. Üç isim, toplantının ardından ortak basın açıklaması yaptı.


Avrupa Komisyonu’nun “Türkiye’ye üyelik dışında bir perspektif bulunmalı”mesajı verdiği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da sık sık “Üye yapacaksanız yapın, yoksa biz yolumuza bakarız” çıkışlarında bulunduğu bir dönemde Ankara’da Türkiye-AB yüksek düzeyli siyasi diyalog toplantısı yapıldı.

‘ÇOK AÇIK SÖYLÜYORUM, SOMUT ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR’

Mogherini soru cevap kısmında yöneltilen “Demirtaş konusunu ele aldınız Türkiye kararı uygulamazsa sonuçları olacak mıdır?” sorusunu “Şuna inanıyorum ki Türkiye’nin mahkemenin kararına uyması gerekmektedir. İnsan hakları açısından ve yargı açısından bu önemlidir. Bu noktada mahkeme tarafından verilen kararın geçerli olması gerektiğini düşünüyoruz. Çok açık bir şey söylemek istiyorum. Burada somut adımların atılması bekleniyor” sözleriyle yanıtladı.

‘TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİK BİR ÜLKE OLMASINI İSTİYORUZ’

Avrupa Birliği Dışilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasını istiyoruz” dedi. Mogherini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği karara değinerek “Serbest bırakılmasını umuyoruz” diye konuştu. AB Genişlemeden Sorumlu Komiser Johannes Hahn da “Vize ve Gümrük Birliği için bazı ülkeleri ikna etmeye çalışıyoruz. Ancak Vize serbestisi için belli kriterler var” açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi:

“- Gezi olaylarından bu yana halkın iradesiyle seçilmiş hükümeti devirmek için çok sayıda girişimler oldu.

– Yüksek Düzeyli Siyasi Toplantıların yanında AB ile diğer alanlarda da ilişkimiz var. Bu toplantıları önümüzdeki süreçte de sürdürmemiz gerekiyor.

-Vize muafiyeti konusu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6’ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir önce vize serbestisine de geçmiş olacağız.

– Suudi Arabistan çelişkili bilgiler verdi. Suudi Başsavcılığından bir bilgi alınamadı. Sorularımıza cevap alamadık

– AB’den terörle mücadelede somut destek bekliyoruz.”

‘DEMİRTAŞ SERBEST BIRAKIMALI’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından söz alan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “AB Türkiye’ye göç krizinde destek vermeye devam edecektir. Bizim ortaklığımız ve iş birliğimiz oldukça önemli. Suriye, Irak, İran, Orta Doğu barış süreci ve körfez bölgesi açısından da önemlidir” açıklaması yaptı.

AİHM kararına değinen Mogherini, “Demirtaş’ın serbest bırakılmasını umuyoruz” dedi.

‘AKADEMİSYEN GÖZALTILARI KONUSUNDA KAYGILARIMIZ VAR’

Daha sonra söz alan Hanh’ın açıklamalarından satır başları da şöyle:

– Akademisyenlerin insan hakları savunucularının geçen hafta karşılaştıkları duruma karşı demokratik çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Akademisyenlerin gözaltıları konusunda kaygılarımız var.

– Anlaşmamız her iki tarafından AB’nin çıkarı için önemli. Göçmenlerin yerleşmesi her iki taraf içinde başarılı diyebiliriz.

‘STRATEJİK KONULAR ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA BELLİ OLACAK’

– Eğitim konusunda da faydalı işbirlikleri yapıyoruz. İşe yaraması konusunda belli kriterler var. Stratejik alanlarda ilgili konular önümüzdeki aylarda belli olacak.

– Şu an Türkiye ile bir fasılın açılması söz konusu değil.

– Sayıştay, ‘Türkiye parayı çok çabuk biçimde harcadı’ diyerek bizi eleştirdi.

‘HOŞLANIN YA DA HOŞLANMAYIN, BİZİM KRİTERLERİMİZ VAR’

Mogherini, soru cevap kısmında AİHM Demirtaş hakkında verdiği kararın uygulanmamasının sonuçları hakkında sorulan soruya şu yanıtı verdi:

“Türkiye, AİHM’in kararını takip etmeli. Burada herhangi bir çifte standart yok. Hoşlanın ya da hoşlanmayın, bizim standartlarımız var. Şunu söylemek gerekiyor ki bu AB’den daha güvenli bir ortak bulmak mümkün değil, çok açık ve dürüst bir şekilde söyleyebilirim.”

 

Son güncelleme: 14:31 22.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı