• Turkhane Logo

AB: OHAL’den çıkışın olumlu etkisi yeni düzenlemeler ile bastırılıyor

Avrupa Birliği, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından 20 Haziran 2016’da ilan edilen ve 7. defa uzatıldıktan sonra kaldırılan OHAL ile ilgili açıklama yaptı.

13:42 19 Temmuz 2018 Perşembe
AB: OHAL’den çıkışın olumlu etkisi yeni düzenlemeler ile bastırılıyor
Avrupa Birliği, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından 20 Haziran 2016’da ilan edilen ve 7. defa uzatıldıktan sonra kaldırılan OHAL ile ilgili açıklama yaptı.

AB, OHAL’in kaldırılmasının ortaya çıkaracağı olumlu sonuçların yeni düzenlemeler ile azaltılacağını vurguladı. 

OHAL’in kaldırılmasını ‘olumlu bir adım’ olarak nitelendiren AB, ‘Ancak yetkililere yeni olağanüstü yetkiler veren ve OHAL’in bazı kısıtlayıcı unsurlarını muhafaza eden yeni kanuni düzenlemeler OHAL’in sonlanması ile ortaya çıkacak olumlu etkileri bastıracaktır’ dedi. 

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü Maja Kocijancic tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye’nin Venedik Komisyonu  ve Avrupa Konseyi tavsiyeleri çerçevesinde yürütme ile yargı arasındaki kuvvetler ayrılığına saygı duyması gerektiği hatırlatıldı. 


OHAL’in sona ermesiyle birlikte, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve temel hakları olumsuz etkileyen bütün uygulamalara son verilmesini beklediğini ifade eden AB, ‘bu haklar ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kapsamaktadır. Ayrıca Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden muaf tutulmasını istediği ayrıcalıklarının da OHAL’in sona ermesi ile bitmesini bekliyoruz’ dedi. 

Açıklamada, hukukun üstünlüğü ve temel haklardaki ‘somut ve kalıcı’ iyileşmenin AB-Türkiye ilişkileri açısında çok önemli olduğu vurgulandı. 

Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler durmuş bulunuyor. Haziran sonunda yapılan AB Zirvesi’nde liderler Türkiye ile müzakerelerin durdurulduğunu, yeni fasıl açılmasının öngörülmediğini ve Gümrük Birliği’nin de güncellenmeyeceğini açıklamıştı. AB, bu tavrına sebep olarak Türkiye’nin hızla AB normlarından uzaklaşmasını göstermişti. Nisan ayından açıklanan yıllık ilerleme raporunda da yeni müzakere fasıllarının açılmayacağı vurgulanmıştı.

Türkiye’deki demokratik gerilemeyi en sert eleştiren AB kurumu Avrupa Parlamentosu ise üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınmasını talep ediyor. AB dönem başkanı Avusturya da müzakerelerin derhal sonlandırılmasını talep ediyor. Ancak üye ülkelerin çoğunluğu bu tekliflere soğuk.
 

Son güncelleme: 13:42 19.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı