• Turkhane Logo

AB liderlerinden sert açıklamalar: 'Türkiye diktatörlüğe doğru savruluyor'

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi kararına Avrupalı liderlerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

11:08 08 Mayıs 2019 Çarşamba
AB liderlerinden sert açıklamalar: 'Türkiye diktatörlüğe doğru savruluyor'
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi kararına Avrupalı liderlerden tepkiler gelmeye devam ediyor.





Avrupa Parlamentosu’nda liberal grubun lideri ve eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Türkiye’nin diktatörlüğe doğru savrulduğu görüşünü dile getirdi.


Amerikanın Sesinin aktardığına göre Verhofstadt, seçim yenileme kararının Avrupa Birliği müzakerelerinin yürütülmesini imkânsız hale getirdiğini söylüyor.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini de, “Özgür, adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamak herhangi bir demokrasi için hayatidir ve Avrupa Birliği’yle Türkiye arasındaki ilişkilerin merkezindedir” eleştirisi yöneltenlerden.

Mogherini, AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahnle birlikte yaptığı ortak açıklamada, daha önceden sonuçları tescil edilen İstanbul seçimlerinin olağanüstü itirazlar sonucunda yenilenmesine karar verildiğinin altını çizerek, çok siyasileştirilmiş bir bağlamda alınan bu geniş kapsamlı kararın kamuoyu önünde irdelenmesi için gecikmeden gerekçeli kararın yayınlanması çağrısında bulundu.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da, YSK’nin kararını AB müzakereleriyle ilişkilendiren isimlerden. Kurz, Demokratik seçimleri kabullenmeyenlerin AB’de yeri yoktur ifadesini kullanıyor.

Kurz, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana hızlı adımlarla AB’den uzaklaştığını belirterek, Türkiye’de fikir ve basın özgürlüğü sistematik şekilde sınırlanıyor diyor.

Alman Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas da kararı eleştirerek, Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı tavır ve verdiği karar bizim açımızdan şeffaf değil ve anlaşılmaz yorumunu yapıyor ve ekliyor:

İstanbul Belediye Başkanının seçimine sadece Türk seçmenlerin iradesi karar vermeli.

Karara tepki gösterenler arasında son dönemde ilişkilerin gerilim içinde olduğu Fransa da yer alıyor.

Fransız hükümeti, Türk yetkililere demokratik ilkelere, çoğulculuğa, adalete ve şeffaflığa saygı duyması çağrısında bulundu.

Son güncelleme: 11:08 08.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı