• Turkhane Logo

AB Ankara'dan rahatsız: Libya'ya asker gönderme yaşananların en kötüsü

Ankara'nın dış politikasına yönelik AB'nin tepkisi sürüyor. AB ile Türkiye arasındaki gerginliğe Türkiye'nin Suriye operasyonunun ardından bir başka askeri operasyon alanı olan Libya da eklendi.

17:21 08 Ocak 2020 Çarşamba
AB Ankara'dan rahatsız: Libya'ya asker gönderme yaşananların en kötüsü
Ankara'nın dış politikasına yönelik AB'nin tepkisi sürüyor. AB ile Türkiye arasındaki gerginliğe Türkiye'nin Suriye operasyonunun ardından bir başka askeri operasyon alanı olan Libya da eklendi.





Türk Hükümeti, Libya Hükümetinin daveti üzerine bu ülkeye asker göndermeye başladı. Türkiye’nin uluslararası sorunlarda askeri çözümlere başvurması, adayı olduğu Avrupa Birliğini (AB) rahatsız ediyor.


DW Türkçeye konuşan ABnin Türkiye Büyükelçisi  Christian Berger, Ankaranın Libyaya asker göndermesini iki taraf arasında bugüne kadar yaşananların en kötüsü olarak nitelendirdi.

AB ile Türkiye arasında bu güne kadar çok sayıda sorun yaşandığını belirten Berger, İç hukuk ve Anayasa gibi ulusal düzeydeki politik başlıklarda da bir sürü sorunumuz var.  Ben bu sorunları tamamen olumsuz görmüyorum. Türkiyeyi dünya sahnesinde sadece çok önemli bir partner olarak görmüyoruz aynı zamanda AB adayı bir ülke  olarak görüyoruz. Bu statüye göre yürümesi gereken belirli noktalar var. Burada işler doğru şekilde ilerlemiyor diye konuşuyor.

AB- Türkiye arasındaki çatışmalı başlıklara, geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi. Türkiyenin Libyaya asker göndermesini AB endişe verici olarak nitelendirdi. AB ve Türkiyenin bu kadar karşı karşıya kaldığı bir dönem olmuş muydu? sorusuna AB Büyükelçisi şu yanıtı verdi: 

Türkiye ile ABnin ilişkileri bir açıdan her zaman inişli çıkışlı oldu. Bazı konularda anlaştık, bazılarında anlaşamadık. Ancak uluslararası politika konularında her zaman Türkiye ile AB benzer bakış açısına sahip. Dünya ve bölgesel konularda çoklu yapıların ele alınmasında ve bunların sürdürülmesinde hep ortak bakış açısı geliştirdik. Suriye örneğinde olduğu gibi her zaman politik çözümlerden yana olduk. Geçen yıl, AB ile Türkiye iki konuda, farklı pozisyon aldı. Türkiye, ABnin açık politik tavrından farklı tutum geliştirdi. Biz bunu söylemeye devam ediyoruz. Bunlardan biri Suriye operasyonu ki, biz burada politik çözüme ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Türkiye de aslında ilkesel olarak AB ile hem fikir. AB, Suriyede bir askeri operasyonun işleri daha da karmaşık hale getireceğini ve çözümü zorlaştıracağını vurguladı. Libyada aynı şey oldu. Libya konusunda iki unsur var. Libya konusuna, BM Genel Kurul kararında üçüncü ülkelerin çatışmaya taraf olunmaması kararını destekliyoruz. İkincisi de Libya ile Türkiye arasında imzalanan deniz alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşma. Burada da tutumumuz çok açık. Bu anlaşma, BMnin deniz hukuku konvensiyonlarına aykırı ve üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını zedeliyor. Bu bugüne kadar yaşadığımız en kötü durum.

Libya konusunun askeri yöntemlerle çözülemeyeceği konusundaki tavırlarının çok açık olduğunu dile getiren Berger Bu sorun askeri yöntemlerle değil, politik olarak çözülmeli. Bu konuda 2015 ve 2016da yapılan anlaşmalar var. Güvenlik Konseyinin askeri çatışmanın devam etmesini istemeyen kararları var. Askeri çatışmayı sürdürecek her türlü hareketten kaçınmalıyız. BM öncülüğündeki politik süreçlere odaklanmalıyız. Berlin süreci gibi başka yol açıcı süreçler de var.  AB, askeri değil politik seçeneklere odaklanılması gerektiğini düşünüyor dedi. 

Ankaranın Doğu Akdenizde sondaj arama faaliyetleri de gerginliğin kaynaklarından. AB, Yunanistan, İsrail, Mısır ve Kıbrıs cumhuriyeti Ankaranın çalışmalarına tepkili. 

Öncelikle, adanın zenginliklerinin paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz diyen Berger, Biz Kıbrısın kuzeyini de 2004 anlaşmaları gereğince destekliyoruz. Buraya her yıl proje finans desteği sağlıyoruz. Fakat Kıbrısın kuzeyini bir devlet olarak tanımıyoruz. Bizim için devlet, üyemiz olan Kıbrıs Cumhuriyetidir. Bunun anlaşılması lazım ifadelerini kullandı. 

Son güncelleme: 17:21 08.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı