• Turkhane Logo

AA'nın "Erdoğan'dan çiftçiye müjde" haberindeki veriler 'gerçek değil'

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Anadolu Ajansı'nın,

10:44 11 Nisan 2021 Pazar
AA'nın
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Anadolu Ajansı'nın,

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Anadolu Ajansının (AA), Cumhurbaşkanı Erdoğandan çiftçiye müjde haberindeki rakamların gerçek olmadığını söyledi. Türkiyenin toplam çeltik üretiminin 900 bin ton civarında olduğunu belirten Yıldırım, Çiftçinin elinde nasıl 750 bin ton olur? ifadelerini kullandı.
AAnın haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), ürünlerinin bir kısmı elinde kalan çiftçiden, 250-300 bin ton yemeklik patates, 40 bin ton soğan ve 75 bin ton çeltik satın alacağı bildirildi denildi.
Haberde, şu ifadeler kullanıldı:
Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğanın talimatıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zor günler geçiren çiftçiye destek verildi. TMOnun, ürünlerinin bir kısmı elinde kalan çiftçiden, 250-300 bin ton yemeklik patates, 40 bin ton soğan ve 75 bin ton çeltik satın alacağı, satın alınan ürünün ise vatandaşa ücretsiz dağıtılacağı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi süreci boyunca mağdur olan çiftçinin sorunlarına çözüm için destek çalışmalarının süreceğini bildirdi.


Tarım yazar Yıldırım, AAnın haberine tepki gösterdi. Bu nasıl habercilik? diyen Yıldırım, Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğanın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin çiftçinin elinde kalan 1 milyon 200 bin ton patates, 250 bin ton soğan, 750 bin ton çeltiği satın alacak diye haber geçti. Haberdeki rakamlar çok abartılı, daha doğrusu gerçek değil ifadelerini kullandı.
Fakat yaygın ve bilinen gazete, TV ve internet sitelerinin neredeyse tamamı hiç sorgulamadan haberi olduğu gibi yayımladı diyen Yıldırım, şunları söyledi:
Türkiyenin toplam çeltik üretimi 900 bin ton civarında. Çiftçinin elinde nasıl 750 bin ton olur? Patates ve soğan verileri de yanlış.
Doğrusu şöyle olacaktır:
Patates 200 - 300 bin ton
Soğan 40 - 50 bin ton
Çeltik 40 - 50 bin ton.

Son güncelleme: 10:44 11.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı