• Turkhane Logo

AA Mınbiç ile ilgili 'ABD-Türkiye ile anlaştı' dedi anında yalanlama geldi

ABD ile Türkiye'nin Mınbiç konusunda anlaşmaya vardıklarına ilişkin AA'ya bir yalanlama daha geldi.

15:27 31 Mayıs 2018 Perşembe
AA Mınbiç ile ilgili 'ABD-Türkiye ile anlaştı' dedi anında yalanlama geldi
ABD ile Türkiye'nin Mınbiç konusunda anlaşmaya vardıklarına ilişkin AA'ya bir yalanlama daha geldi.

ABD ile Türkiye’nin Mınbiç konusunda anlaştığını iddia eden AA’ya bir yalanlama ABD’nin Dışişleri Sözcüsü’nden, bir yalanlama da Mınbiç Askeri Meclisi Sözcüsü’nden geldi.

Anadolu Ajansı (AA) önceki gün geçtiği haberde Türkiye ile ABD arasında Mınbiç konusunda teknik mutabakat sağlandığını iddia ederek, 4 Haziranda ABD ve Türkiye dışişleri bakanlarının nihai görüşmesinde anlaşmanın imzalanacağını yazdı. AA, ABD ile Türkiye’nin, Mınbiç’teki YPG güçlerinin 4 Haziran’dan itibaren 1 ay içinde Fırat’ın doğusuna çekilmesi konusunda anlaştıklarını yazarken. Mınbiç’in YPG güçlerinden arındırılmasından sonra ise her iki ülkenin Mınbiç’in güvenliğini birlikte sağlayacaklarını iddia etti. AA kentin denetim ve güvenliğini sağlamak üzere iki ülke arasında ortak bir askeri ve istihbari koordinasyon kurulu oluşturulacağını da iddialarına ekledi.

“TÜRKİYE İLE HENÜZ BİR ANLAŞMAYA VARMADIK”


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, AA’nın iddialarını doğrulamadı. Gazeteciler Neuert’e, YPG’nin Mınbiçden çekilmesi ve bölgede güvenliğin Türk ve Amerikan askerlerince sağlanmasına yönelik bir anlaşmaya varıldığı yönündeki haberleri sordu. Sözcü, “Size şunu söyleyebilirim. Türk hükümetiyle henüz herhangi bir anlaşmaya varmadık. Daha önce ABD ve Türk çalışma gruplarının geçen Cuma günü Ankarada buluştuklarını duyurmuştuk. Suriye ve diğer konuları görüşmeyi sürdürüyoruz. İki taraf daha fazla işbirliği için yol haritasına dair ana hatları belirledi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeonun 4 Haziranda bu diyalogu Washingtonda Bakan Çavuşoğlu ile sürdürmeyi sabırsızlıkla beklediğini biliyorum” dedi.

MINBİÇ ASKERİ MECLİSİ İDDİALARI YALANLADI

AA’nın iddialarına bir yanıt da yanıt Mınbiç Askeri Meclisi Meclisi Sözcüsü Şervan Derwiş’ten geldi. Mezopotamya Ajansı’ndan Nazım Daştan’a konuşan Derwiş, kentin halen kontrollerinde bulunduğunu, Uluslararası Koalisyon ve Türkiye arasında da bu yönlü bir anlaşmanın olmadığını ifade etti.

Daha önce de bu yönlü haberlerin basına yansıdığını hatırlatan Derwiş, söz konusu haberlerin özel savaş politikasının ürünü olduğunu ifade ederek,Minbicte, IŞİDe karşı birlikte savaştıkları koalisyon güçlerinin kendilerini halen desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Derwiş, Türkiye basınında çıkan haberlerinin hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

“TÜRKİYE, KÜRT ARAP SAVAŞI ÇIKARMAK İSTİYOR”

Türkiyenin Kuzey Suriye topraklarının tamamını işgal etmek istediğine değinen Derwiş, “Türkiye, bölgede kriz çıkarıp, savaşı derinleştirmek istiyor. Bu planını gerçekleştirmek için Minbice yönelmeye çalışıyor. Hatta bölgede Arap-Kürt savaşı çıkarma konusunda bazı planlara gidiyor. Fakat halklarımız bilsin ki böyle bir durum yoktur” dedi.

Derwiş, Türkiyenin Mınbiç konusunda daha önce de ABD ve koalisyon ile görüştüğünü hatırlattı.

“MINBİÇ’TE FARKLI BİR ASKERİ GÜÇ YOK”

Derwiş, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerden haberdar olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Son dönemlerde yaşanan bazı şeylerden haberdarız. Fakat Türk basınında yansıtıldığı gibi bir anlaşma ve planlanan yeni bir durum yok. Bu tamamen çarpıtma. Bu konuda kamuoyunu daha sonra bilgilendireceğiz. Her görüşmelerinden sonra böyle bir şey uyduruluyor. Bir kez daha herkese söylüyoruz, burada Mınbiç Askeri Meclisi var ve kentin güvenliğini onlar sağlıyor. Mınbiç’te Askeri Meclisin dışında farklı bir askeri güç yoktur.” 



 

Son güncelleme: 15:27 31.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı