• Turkhane Logo

84 gündür karantinada: Hasta tutuklu Lütfi Koç’un beynindeki kist 19 milimetre oldu

84 gündür karantinada olan hasta tutuklu Lütfi Koç’un beynindeki kist büyüdü. Engelli çocuğunu ve hastalıklarını anlatan bir dilekçe ile AYM’ye başvuran Koç’un tahliye talebi reddedildi.

18:38 29 Ağustos 2020 Cumartesi
84 gündür karantinada: Hasta tutuklu Lütfi Koç’un beynindeki kist 19 milimetre oldu
84 gündür karantinada olan hasta tutuklu Lütfi Koç’un beynindeki kist büyüdü. Engelli çocuğunu ve hastalıklarını anlatan bir dilekçe ile AYM’ye başvuran Koç’un tahliye talebi reddedildi.



Bold Medyadan Sevinç Özarslanın haberine göre Yaklaşık 1,5 yıldır cezaevinde bulunan hasta tutuklu Lütfi Koç’un, korona salgını nedeniyle 31 Mart 2020’de çekilecek beyin MR’ı 24 Haziran 2020’de çekildi.

E-Nabız’a düşen sonuçlara göre, büyüklüğü daha önce 17 ve 15 mm olan kistlerin biri 16,5, diğeri 19 mm olarak tespit edildi. Heyet raporunun tamamlanması için 2,5 aydır hastaneye gidip gelmek zorunda kalan Lütfi Koç, 84 gündür karantinada. Bu süreçte ne havalandırılmaya çıkarıldı ne de televizyon ve su ısıtıcı gibi ihtiyaçları giderildi. Eşi Züleyha Koç’un verdiği bilgiye göre su ısıtıcısı daha geçen hafta alınabildi. Karın şişliği ve ağrısı şikayeti de bulunan Koç’un kanser olmasından şüphe ediliyor. Üstelik oğlu Muhammed Yahya yüzde 100 engelli. Tüm bunlara tahliye edilmeyen Koç’un tahliye talebini Anayasa Mahkemesi de reddetti.


LÜTFÜ KOÇ’UN 2 OCAK 2020 TARİHLİ İLK MR SONUCU

/

LÜTFÜ KOÇ’UN 24 HAZİRAN 2020 TARİHLİ İKİNCİ MR SONUCU

/

Özel bir yurtta memur olarak çalıştığı için cemaat soruşturmaları kapsamında 2 Kasım 2018’de İzmir’de gözaltına alınan Lütfi Koç (46), oğlu Muhammed Yahya’nın durumu göz önünde bulundurularak 2 gün sonra denetimli serbestlikle bırakılmıştı. 7 ay sonra, 29 Nisan 2019’da duruşma için gittiği mahkemede tutuklanmasına karar verildi. 9 Temmuz 2019’da çıkarıldığı ilk mahkemede savunma yapamadan 8 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. İstinaf Mahkemesi kararı bozdu, cezası 6 yıl 15 aya düşürüldü.

OĞLU ENGELLİ, KIZI KAS HASTASI

Lütfi Koç’un 5 yaşındaki oğlu Muhammed Yahya yüzde yüz ağır engelli. Epilepsi nöbetleri geçiriyor. Görmüyor, konuşamıyor, yürüyemiyor. Devamlı gergin ve güvende hissetmek için sürekli elinin tutulmasını istiyor. Uyku düzeni yok, bakıma muhtaç, devamlı birinin yanında olması gerekiyor. 11 yaşındaki kızında ise iki sene önce kas rahatsızlığı başladı ve Müsküler Distrofi (çocuklarda görülen kas erimesi) tanısı ile takibe alındı. Eğer kızı tedavi edilmezse yürüme fonksiyonlarını tamamen kaybedebileceği söylendi.

Çocuklarının durumu göz önünde bulundurularak ilk başta tutuklanmayan Lütfi Koç, şimdi de cezaevinde kendisinin sağlık sorunlarıyla ve karşısına çıkan engellerle mücadele ediyor. Önce kanserden şüphelenildi, sonra kasık fıtığı ortaya çıktı, daha sonra beyninde 2 kist tespit edildi. Doktorlar kasık fıtığından dolayı ameliyat olması gerektiğini ama beynindeki kistler nedeniyle bu ameliyatın çok tehlikeli olacağını, kalıcı felç geçirebileceğini söylüyor.

/
Lütfi Koç, bir görüş gününde ailesiyle birlikte.

DOKTOR KANSERDEN ŞÜPHELENDİ

Lütfi Koç tutuklanıp ilk gönderildiği İzmir Kırıklar Cezaevinde 1,5 ay sonra hastalandı. Birdenbire 20 kilo zayıfladı. Karın şişliği ve ağrısı şikayetiyle 10 Haziran 2019’da Yeşilyurt Hastanesine götürüldü. Kanserden şüphelendiğini söyleyen doktor 2-3 gün sonra kolonoskopi ve endoskopi için çağıracağını söyledi ama aradan bir yıl geçmesine rağmen hala çağrılmadı. 9 ay önce Menemen Cezaevine sevk edilen Lütfi Koç’ta bu sefer kasık fıtığı ortaya çıktı, ameliyat kararı verildi. Hastaneye götürülüp MR çekilince beyininde 2 kist tespit edildi. Anestesi uzmanı beynindeki kistler ve geçirdiği kısmi beyin felçleriyle nedeniyle fıtık ameliyatına izin vermedi. Cezaevine 98 kilo ile giren Koç, şu anda 60 kilo. Karnının sağ tarafı sürekli şiş. 14-13 saat kustuğu günler oluyor. Kendisinin ifadesiyle aylardır yarı yatalak durumda.

ANAYASA MAHKEMESİ REDDETTİ

Tutukluluğun sonlandırılması için çocuklarının ve kendisinin sağlık durumunu anlatan bir dilekçe yazıp Anayasa Mahkemesine (AYM) gönderen Lütfi Koç’a geçen hafta gelen cevapta “73/2 binaen hayati tehlikeniz olmadığından ve hastaneye de getirilip götürüldüğünde talebiniz reddedilmiştir” denildi. Karara itiraz eden Lütfi Koç, hastaneye getirilip götürülmesinin bir şey ifade etmediğini, tedavisinin yapılamadığını, üstelik çocuklarının durumunun göz önünde bulundurulmadığını söyleyen ikinci bir dilekçe yazdı.

Lütfi Koç, ilk yazdığı 23 Haziran 2020 tarihli dilekçesinde (aşağıda) ailesinden birçok kişiyi kanserden kaybettiğini, babasının kolon kanseri tedavisi gördüğünü söylüyor ve cezaevine girdiğinden bu yana yaşadıklarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor.

/

/

60 KİLOYA DÜŞTÜ, HALÜSİNASYON GÖRMEYE BAŞLADI

Ailesinin ve avukatının verdiği bilgiye göre Lütfi Koç’un psikolojik durumu da iyi değil. Züleyha Koç, eşinin son sağlık durumuyla ilgili Bold Medya’ya konuştu:

“Kasık fıtığı nedeniyle karnın sağ tarafı çok şiş. Ameliyat edilmesi gerekiyor. Beynindeki kistler nedeniyle ameliyat olamıyor. 8 aydan fazladır gidiyor geliyor, maalesef bütün cerrahlar durumun çok kötü ama beynin ara ara kısmi felç geçiriyor. Bunu yaparsak anestezi izin vermiyor, kalıcı felç geçirme ihtimali çok yüksek diyor. Bu ameliyatı yapamayız diyerek geri gönderiyorlar. Avukatımız heyet raporu almaya çalışıyor. Eşim Anayasa Mahkemesine durumunu anlatan dilekçe yazmıştı. Oradan cevap geldi, hayati tehlikeniz yoktur diye. Pazartesi günü itiraz dilekçesi yazmış, çocuğumu göz önünde bulundurmamışsınız, hastaneye getirilip götürülmem bir şey ifade etmiyor, tedavim yapılmıyor, ilaç tedavim, ameliyatlarım yapılmıyor.

60 kiloya düştü. Karnının sağ tarafı çok şiş, fıtık o tarafta. Heyet raporu için 84 gündür karantina koğuşunda, sürekli hastaneye gidip geldiği için. 15 gün dolmadan kaç kere götürüldü. Mesela salı günü, günü doluyordu, o gün tekrar götürmüşler. 84 gündür hiç havalandırmaya çıkmadan, su ısıtıcısı, TV ihtiyaçları görülmeden yaşıyordu. En son geçen hafta su ısıtıcısı alabildik. 26 Ağustos’ta kapalı görüş vardı. ‘Koca kafalı, koca kulaklı biri geliyor yanıma Azılı katiller bile havalandırma çıkıyor, ben çıkamıyorum’ dedi. Bazen avukatımızı da ‘siz de bana düşmansınız’ diye kovalıyor. Bir hafta gayet iyi karşılıyor diğer hafta kovalıyor. Avukatımız da ruh ve beden durumunun iyi olmadığını söylüyor. Kistlerin psikolojik rahatsızlığa neden olabileceğini, hayatını büyük oranda etkileyeceğini doktor söylemişti. Sol gözünde de görme sıkıntısı var.”


Züleyha Koç, engelli oğlu Muhammed Yahya ve kas hastası kızıyla birlikte.


Kaynak: BOLD
 

Son güncelleme: 18:38 29.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı