• Turkhane Logo

78'lilerin Sözcüsü Celalettin Can'a ilginç soru: PKK'lılara buzdolabı gönderdin mi?

78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can'a gözaltına alındıktan sonra "PKK'lılara buzdolabı gönderip göndermediği?" sorusunun yönlendirildiği ortaya çıktı.

10:07 28 Şubat 2018 Çarşamba
78'lilerin Sözcüsü Celalettin Can'a ilginç soru: PKK'lılara buzdolabı gönderdin mi?
78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can'a gözaltına alındıktan sonra "PKK'lılara buzdolabı gönderip göndermediği?" sorusunun yönlendirildiği ortaya çıktı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, daha önce HDP Parti Meclisi Üyesi ve Akil İnsanlar Heyetinde yer alan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Canı tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde ziyaret etti. Can’ın ciddi sağlık sorunları olduğunu belirten Yarkadaş, sorgusunda PKK’lılara buzdolabı gönderip göndermediği sorulan Can’ın “Dağ zaten soğuktur… Ne yapacaklar buzdolabını?” şeklinde yanıt verdiğini aktardı.

HDP kongresi öncesi yapılan operasyonla gözaltına alınan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can dahil 16 kişi tutuklanmıştı.

PKK ile çözüm süreci müzakereleri sırasında Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alan Can’ı örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklayan İstanbul 4’üncü Sulh Ceza Yargıcı Abdulkadir Ungan, kararını 2016 yılında gerçekleştirilen telefon dinlemelerine ve Can’ın evinde el konan yazılara dayandırmıştı.


Yargıç Ungan, Can’ın telefon görüşmelerine ilişkin kayıtlarda, 12 Eylül davası ile ilgili çıkan mahkeme kararını protesto etmek amacıyla korsan gösteri düzenlemek istediğini öne sürmüştü.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Celalettin Can’ı Silivri Cezaevi’nde ziyaret eden Yarkadaş, 12 Eylül’de 19 yıl hapis cezasına çarptırılan Can’ın ironi yapılırcasına 19 numaralı koğuşa konduğunu söyledi.

Akil İnsanlar’dan tutuklu tek kişi

Can’ın yıllardır darbecilerden hesap sormak için uğraştığını belirten Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak ne yazık ki; şimdi tüm bu uğraşları önüne ‘suç isnadı’ olarak konuluyor. Can, yaptığımız görüşmede ‘Bunlar eğer suçsa, AKP’nin yaptığına ne demeli?’ sorusunu yöneltti. Ardından da ‘AKP darbecileri koruyan geçici 15’inci maddeyi bizim isteğimiz üzerine kaldırdı’ hatırlatmasını yaptı.”

Can’ın, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon sonrası gazete binasının önüne gelmesinin ve açıklama yapmasının da örgüt üyeliğine kanıt olarak gösterildiğine dikkat çeken Yarkadaş, “Kendisi şu an Akil İnsanlar’dan tutuklu tek kişi. Can, Akil İnsanlar Heyeti’ne girdikten sonra HDP ile yakınlaşıyor ve üye oluyor. Kürt sorununun çözümü için barışçıl bir çaba göstermek istiyor. Şimdi ise HDP’li olduğu için tutuklanıyor” dedi.

Can’ın çok ciddi iki sağlık sorunu olduğunu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini de belirten Yarkadaş, “Can’ın bu koşullarda cezaevinde kalabilmesi mümkün değil. Gözaltına alındığı gün, zaten hastaneye yatacakmış” diye konuştu.

“Can’ın HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın tutuklanmasını protestosu da suç unsuru sayılmış” diyen Yarkadaş, şöyle devam etti: “Can, partisinin Rojava’daki çocuklar için başlattığı battaniye kampanyası için yardım istemiş. Terör örgütünün dağdaki elemanlarına buzdolabı gönderip göndermediği sorulmuş… Can bu soruya ‘Dağ zaten soğuktur… Ne yapacaklar buzdolabını?’demiş.”

 

Son güncelleme: 10:07 28.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı