• Turkhane Logo

70 yaşındaki kanser hastası mahpus, 4 ayda 23 kilo verdi

Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 70 yaşındaki kanser hastası Şakir Turan’ın sağlık durumunun kötüye gittiği ve 4 ayda 23 kilo verdiği bildirildi.

11:50 10 Ağustos 2023 Perşembe
70 yaşındaki kanser hastası mahpus, 4 ayda 23 kilo verdi
Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 70 yaşındaki kanser hastası Şakir Turan’ın sağlık durumunun kötüye gittiği ve 4 ayda 23 kilo verdiği bildirildi.





Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve gırtlak kanseri teşhisi konulan hasta tutuklu Şakir Turan, 4 ay içerisinde 23 kilo verdi. “Örgüte yardım” iddiasıyla 6 yıl hapis cezası verilen 70 yaşındaki Turan’ın cezası, 2022 yılında kesinleşti. Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen Turan, 2025 yılına kadar tutuklu kalacak.



Mezopotamya Ajansı’ndaki habere göre; Turan’ın sağlık durumu her geçen gün kötüye giderken, cezaevi koşullarında tedavileri geciktiriliyor. Turan ile birlikte cezaevinde kalan bir tutuklu, yemek yemede zorluk çektiğini, nefes alıp vermede zorlandığı ve sırtında benek benek lekelenmeler olduğunu aktardı.



‘BOĞAZINDAN KAN GELDİĞİNİ SÖYLEDİ’ 



Turan’ın oğlu Abdurrahman Turan, dün babasıyla telefonda görüştüğünü ve durumunun daha da kötüye gittiğini öğrendiğini söyledi. Turan, “Babamı, annem ve kardeşlerim geçen ay ziyaret etti. Durumu çok kötü, nefes alıp veremiyor. Telefonda da sesi çok kısıktı. Nefes alıp verirken, boğazından kan geldiğini söyledi. Cezaevi revirine götürülüyor ancak sadece ağrı kesici iğne yapıp gönderiyorlar. Hastanede tedaviye erişimi sağlanmıyor” dedi.



İnsan hakları savunucuları ve yetkililere çağrıda bulunan Turan, “Babamın sağlığından endişeliyiz. Tedavisi bir an önce sağlanmalı, tahliye edilmelidir. Durumu hiç iyi değil, endişeliyiz. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz” ifadelerinde bulundu.



4 AYDA 23 KİLO VERDİ



Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, tutuklu Turan’ın durumunun ağırlaşması üzerine Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’ne 28 Temmuz’da ziyaret gerçekleştirildi. Ziyaret sırasında tutuklulardan alınan bilgiler ile Turan’ın durumuna dair şu notlar paylaşıldı: “70 yaşındaki kanser hastası hasta mahpus Şakir Turan, 4 ay içerisinde 23 kilo verdiği, hastalığı göz önüne alınarak; diyet yemek verilmesi gerekirken, kendisine diyet yemek verilmediği, 2 ay boyunca endoskopiye çıkmak için bekletildiği, tedavilerinin yapılmadığını, sesinin kesilme noktasına geldiğini, yataktan çıkmadığını belirtmiştir. Ailesi Antalya’da yaşaması, 3 oğlu ve 3 torununun engelli olması ve görüşe gelmede sorun yaşanması nedeniyle Antalya’ya sevkini istemesine rağmen talebinin kabul edilmediği, ağır hastalık durumuna rağmen infazının ertelenmediği belirtilmiştir.”



GERGERLİOĞLU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI AMA… 



Oğul Turan, Mart 2023’te dönemin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na başvuruda bulundu. Yapılan başvurunun ardından HDP’li Gergerlioğlu, 14 Mart’ta hasta tutuklu Turan’ın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Babam Şakir Turan, Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalmakta. 7 Mart’ta açık görüşüne gittim durumu çok kötüydü. Babamın sağlık durumu çok kötü, revire götürüp sadece ağrı kesici vurup gönderiyorlar ve durumu gittikçe kötüye gidiyor. Hayatından endişeliyiz” ifadelerine yer verildi.



İletilen iddiaları ve Şakir Turan’ın sağlık durumunu soran Gergerlioğlu’nun önergesi, “Yasama dönemi sona erdiğinden hükümsüz sayıldı” denilerek işleme alınmadı.

Son güncelleme: 11:50 10.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı