• Turkhane Logo

6 yılda 10 binden fazla kişi tarım ilaçlarından zehirlendi

CHP Milletvekili Gök'ün 2 yıl önce zirai ilaçlardan zehirlenenlere ilişkin verdiği soru önergesine, Sağlık Bakanı Koca yanıt verdi.

15:09 11 Ağustos 2021 Çarşamba
6 yılda 10 binden fazla kişi tarım ilaçlarından zehirlendi
CHP Milletvekili Gök'ün 2 yıl önce zirai ilaçlardan zehirlenenlere ilişkin verdiği soru önergesine, Sağlık Bakanı Koca yanıt verdi.



Koca, 2013-2019 yılları arasında zirai ilaçlardan zehirlenen vatandaşların sayısının 10 bin 697 olduğunu, 43 kişinin ise hayatını kaybettiğini belirtti.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, yanlış ve aşırı dozda kullanılan tarım ilaçlarından zehirlenenlere ilişkin soru önergesi vermişti. Gökün önergesine iki yıl sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından cevap verildi.


Sağlık Bakanı Koca, önergeye 2 yıl sonra verdiği yanıtta; tarım ilaçlarından zehirlenen tarım çalışanlarına ilişkin bilgi bulunmadığı için bu konudaki sorulara yanıt vermediğini kaydetti.

Koca, 2013-2019 yılları arasında zirai ilaçlardan zehirlenen vatandaşların sayısının 10 bin 697 olduğu açıkladı. Koca, aynı süreçte 43 kişinin zirai ilaç zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

TARIM EMEKÇİLERİ YANLIŞ KULLANIMDAN DOĞRUDAN ETKİLENİYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından tarım emekçilerine ilişkin zehirlenme ve hastalık istatistiklerinin tutulmamasına tepki gösteren Levent Gök, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ülkemizde tarım çalışanları oldukça zor şartlarda ve düşük ücretler karşılığında, uzun çalışma saatlerine rağmen alın teri dökerek geçimlerini sağlamakta, sektörde çok sayıda çocuk işçi istihdam edilmektedir. Tarım sektörünün sorunlarına karşı çözümsüzlük politikası yürütülmesinin bir sonucu olarak yanlış zirai ilaç kullanımı her geçen gün artmakta ve tarım emekçileri bu yanlış kullanımdan doğrudan etkilenmektedir.

HER YIL YAKLAŞIK 2 BİN YURTTAŞIMIZ ZİRAİ İLAÇLARDAN ETKİLENİYOR

Tarım çalışanlarının sorunlarına yıllardır çözüm getirilmemekte, ülkemizin gıda ihtiyacını karşılayan yurttaşlarımızın çoğunluğunun sağlık güvencesi bulunmamaktadır. Resmi kaydı bulunmayan, güvencesiz çalışan emekçiler Sağlık Bakanlığı tarafından yok sayılmakta, Tarım işçilerinin varlığını ve sorunlarını reddeden anlayış, emekçilerimizin zirai ilaç zehirlenmelerine ilişkin istatistiklerini kayıt altına almamaktadır. Her yıl yaklaşık 2 bin yurttaşımız zirai ilaçlardan zehirlenirken 7 kişi hayatını kaybediyor.”

Son güncelleme: 15:09 11.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı