• Turkhane Logo

6 yaşında evlendirildiğini söyleyen kadının kardeşleri: Gelinlikli fotoğraflar hatim etkinliğinde çekildi

15:00 08 Aralık 2022 Perşembe
6 yaşında evlendirildiğini söyleyen kadının kardeşleri: Gelinlikli fotoğraflar hatim etkinliğinde çekildi





Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındaki kızını bir tarikat üyesiyle evlendirdiği iddialarına ilişkin aileden açıklama geldi. Mağdur olduğu belirtilen kadının kardeşleri iddiaları reddetti. Gelinlikli fotoğrafların Kur’an hatim veya hafızlığa geçiş töreninde çekildiğini söyledi.







 



Birgün gazetesi yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı “6 yaşında evlendirilen kız” haberiyle ilgili Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı Hatice Kübra Gümüşel’in 6 yaşındayken tarikat üyesi Kadir İstekli ile evlendirildiği iddialarını aile reddetti.



Gazeteci Soykan’ın gündeme getirdiği haberdeki iddiaya göre Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı Hatice Kübra Gümüşel, 6 yaşındayken 29 yaşındaki tarikat üyesi Kadir İstekli ile evlendirildi. Yıllar sonra eşinden ayrılan Hatice Kübra Gümüşel, 6 yaşından beri istismara maruz kaldığını savcılığa anlattı.



SİYASİLER VE SANATÇILARDAN BÜYÜK TEPKİ



6 yaşındaki bir çocuğun 29 yaşındaki tarikat üyesi Kadir İstekli ile evlendirildiği iddiaları infiale neden oldu. Siyasiler ve sanatçılar 6 yaşındaki bir çocuğun evlendirilmesine istismar olarak değerlendirdi.



KARDEŞLERİ YALANLADI



Tartışmalar devam ederken sessizliğini koruyan Hiranur Vakfı kurucusu Gümüşel’in diğer çocuklarından açıklama geldi. Yayınladıkları video ile kardeşlerinin iddiasını reddeden Gümüşel ailesi, çocuğa giydirilmiş gelinlikli fotoğrafların ise Kur’an’a geçişte ya da Kur’an hatim edilmesi etkinliklerinde çekildiğini savundu.



Milli Gazete’nin yayınladığı habere göre, ablalarının iddialarını reddeden kız kardeşler şunları söyledi: “Ben Fatma Betül Gümüşel’in, Hatice Kübra Gümüşel’in kız kardeşiyim 21 yaşındayım. Ben Ayşe ve Leyla Gümüşel, Hatice Kübra Gümüşel’in kız kardeşiyim 19 yaşındayım. Bizim yaşıtımızdaki kızların hepsi bir tören olduğunda, bir bayramda ya da bir böyle bir ailevi bir tören olduğunda hemen elindeki yerlerde kabarık kabarık elbiseler giyerlerdi.”



‘GELİNLİKLİ FOTOĞRAFLAR ETKİNLİKTE ÇEKİLDİ’



İddiaların sahibi Hatice Kübra Gümüşel’in ağabeyi ise “Bu fotoğraf benim kardeşime ait kız kardeşime ait Ayşe ve Mira’ya ait bu, fotoğraf ise benim 21 yaşında olan kız kardeşime ait. Burada da yine gelinlikli yukarıdan merdivenden aşağıya iniyor, bildiğiniz profesyonel stüdyo çekimi. Evlendi mi bu şimdi? Dediğim gibi yani orada hafızlığa geçiş aşamasında mı, Kur’an-ı Kerim bitirdi diye mi herhangi bir etkinlik” şeklinde konuştu.



‘6 YAŞINDA BİR KIZ NASIL EVLENDİRİLEBİLİR Kİ’



Videoda, kendilerinin de bekar olduklarını ve zorla evlendirilmelerinin söz konusu olmadığını söyleyen Gümüşel kız kardeşler ise şunları söyledi:



“Bende 19 yaşındayım ve halen daha evlenmedim, bekarım hiçbiri üstüme de baskı yapmadılar. Böyle bir şey yok, böyle bir şeyin olma ihtimali de yok. Bir anda çok değişmeye başladı ablam. 6 yaşında bir kız nasıl evlendirilebilir ki. Hani bunların hepsi şimdi evli mi? Ya da çocuk mu gelin oldular?



Ben o ailede büyüdüm sadece ben değil eğer ben yalan söylüyorsam kardeşim Ayşe, Mira da o ailede büyüdü abim de o ailede büyüdü. Böyle bir şey olsa neden biz bilmeyelim ki? Neden biz bilmeyelim. Kadın hakları olarak savunuluyor ablam ama benim annem de bir kadın, ben de bir kadının kardeşim de bir kadın. Sonra biz ablamın iddia ettiklerini duyduk ben şok oldum zaten.”



AİLE BAKANLIĞI DAVAYA MÜDAHİL OLDU



Hatice Kübra Gümüşel’in 6 yaşında evlendirildiği ve istismara maruz kaldığı iddiasıyla savcıya verdiği ifade sonrası açılan İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava sürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da davaya müdahil olduğunu duyurdu.

Son güncelleme: 15:00 08.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı