• Turkhane Logo

5 yılda bin 500’den fazla avukat yargılandı, 600’den fazlası tutuklandı

Koşulsuz Adale Hareketi’nden Enes Kabadayı, son 5 yılda bin 500’ün üzerinde avukatın yargılandığını, 600’den fazlasının da tutuklandığını belirtti.

13:41 22 Eylül 2021 Çarşamba
5 yılda bin 500’den fazla avukat yargılandı, 600’den fazlası tutuklandı
Koşulsuz Adale Hareketi’nden Enes Kabadayı, son 5 yılda bin 500’ün üzerinde avukatın yargılandığını, 600’den fazlasının da tutuklandığını belirtti.



HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ÖFG TV’sinin konukları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde 43 haftadır süren adalet nöbetleri ile Türkiye’deki hukuksuzluklara dikkat çeken Koşulsuz Adalet Hareketi’nden Enes Kabadayı ve Ayça Karababa oldu.

Neyi amaçladıklarını ve bugüne kadar gerçekleştirdikleri eylemler hakkında bilgiler veren Enes Kabadayı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yargının önemli ayaklarından biri olan avukatlığın artık yapılamaz duruma getirildiğini söyledi.


Kabadayı, neden AİHM önünde nöbet tutuklarını, şöyle açıkladı: “AİHM’in önünü seçmemizin nedeni şudur; Türkiye AİHM’in şu an en son veriler değişmiş olabilir yaklaşık 184 kararını uygulamıyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bu hafta içerisinde Osman Kavala, Demirtaş ile ilgili Aralık’a kadar süre verdi. Türkiye bu ve diğer dosyalarda hukukun arka bahçesinde dolanarak işlevsiz bırakıyor. Biz hem mahkemenin karar vereceği dosyalarda geç gelen adaletlerde adalet değildir, mahkemede daha fazla bu dosyaları öncelikli olarak ele alınmasını ve konseyin de bu kesinleşen kararların uygulanması konusunda AİHS’nde yazan gerekli usulleri işletmesi doğrultusunda taleplerde bulunarak mahkemenin önünde nöbet başlattık.”



Türkiye’de avukatların susturulmaya çalışıldığını kaydeden Enes Kabadayı, “Son 5 yılda 1500’den fazla Türkiye’de avukat yargılandı, 600’den fazlası tutuklandı. 450 avukat 2756 yıl ceza aldı terör örgütü üyeliği veya terör örgütü yardımı gibi siyasi suçlardan. İnsanlar cezaevinden zaten avukatları ile aileleri dışında kimseyle görüşemiyorlar ve bu insanlara avukatı susturmak demek, tüm toplumu susturmak, savunma hakkını susturmak demektir” şeklinde konuştu.

‘DEVLET İSTEDİĞİNİ YAPABİLİYOR ÇÜNKÜ ZAMANINDA YETERİNCE DUR DİYEMEDİK’

Ayça Karababa ise Koşulsuz Adalet Hareketi olarak 23 Eylül’de başlayacak “koşulsuz adalet” maratonunu gerçekleştireceklerini kaydederek, maratonda 850 kilometre pedal çevirip 4 ülke 15 şehirden ilerleyip 10 ülkede Türkiye’de ağır insan hakları ihlallerine maruz kalmış sembol kişiler adına tohum ekeceklerini kaydetti. Karababa, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu harekette Enes beyin dediği gibi her kesimden herkesin mağduriyet yaşadığı konulara değinmek istiyoruz. Cinsiyete dayalı şiddeti ele alırken işliyorsak, kaybolmaları işlerken şu an Gülistan Doku’yu işliyoruz. Gülistan Doku 1 senedir kayıp, kayıp Hüseyin Galip Küçüközyiğit bir anda Sincan Cezaevi’nde ortaya çıktı. Bu adam 9 aydır neredeydi? Bu insanlar nasıl kaybedilebiliyor? Nasıl bir anda ortaya çıkıyor? Ya da hiç ortaya çıkamıyorlar. Bu süreçte neye maruz kalıyorlar bilmiyoruz. Biz bu ihlallere dur demedikçe, bunlarla mücadele etmedikçe bunlar daha da tabir-i caizse arsızlaşarak devam edecek hak ihlalleri. 14 yaşındaki Berkin Elvan nasıl katledildiyse polis şiddeti tarafından, şu anda polis kalkıp 9 yaşındaki çocuğun boğazına sıkarak ben devletim diyebiliyor, istediğini yapabiliyor çünkü zamanında bunlara belki de yeterince dur diyemedik. Katılmak isteyen ve desteklerini beklediğimiz insanları bu yolda bizimle mücadeleye çağırıyoruz.”

Son güncelleme: 13:41 22.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı