• Turkhane Logo

400 metrelik gemi karaya oturdu, Süveyş Kanalı tıkandı

Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı'nda 400 metrelik konteyner gemisinin karaya oturması sebebiyle kanal kapatıldı. Kanalda 100 geminin mahsur kaldığı belirtiliyor.

10:28 24 Mart 2021 Çarşamba
400 metrelik gemi karaya oturdu, Süveyş Kanalı tıkandı
Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı'nda 400 metrelik konteyner gemisinin karaya oturması sebebiyle kanal kapatıldı. Kanalda 100 geminin mahsur kaldığı belirtiliyor.



Ticari gemi filolarının en fazla kullandığı kanallardan biri olan Süveyş’te trafik durdu. “Ever Green” isimli 400 metrelik konteyner gemisi geçiş esnasında karaya oturdu.

59 metre genişliğindeki geminin kurtarılması için römorkörlerle çekme operasyonu başlatıldı.


Mısır gazeteleri, Süveyş Kanalı yetkililerine dayandırdıkları haberlerde kanalın açılmasının “en az iki gün” süreceğini bildirdi.

KANAL EN AZ İKİ GÜN KAPALI KALACAK

Çin’den Hollanda’nın Rotterdam şehrine gitmekte olan Ever Green, Akdeniz’e ulaşmak için Süveyş Kanalı’nın kuzeyinde henüz bilinmeyen bir sebeple karaya oturdu. İlk bilgilere göre gemi makine arızası sebebiyle kontrolden çıktı.

2018 yılında inşâ edilen gemi, Evergreen Marine şirketi tarafından işletiliyor.

/

Dünyanın en önemli ticaret geçiş yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nı her yıl ortalama 19 bin gemi kullanıyor.

Dünyadaki deniz ticaretinin yüzde 10’u 193 kilometre uzunluğundaki Süveyş Kanalı’ndan geçiyor.

İNGİLTERE KARŞI ÇIKTIĞI KANALI İŞGAL ETTİ

Süveyş Kanalı’nın inşasına Osmanlı Devleti’nin Mısır Valisi Said Paşa zamanında bir Fransız şirketi tarafından başlandı. Kanal, Mısır V

Süveyş Kanalı’nın açılışına karşı olan İngiltere, 1882’de Mısır’ı işgal ederek Kanal’ın kontrolünü ele geçirdi. Osmanlı Devleti, 1’inci Dünya Savaşı esnasında Süveyş Kanalı’nı geri alabilmek için 1’inci ve 2’nci kanal harekâtlarını düzenledi. Fakat bu harekâtlar başarısızlıkla sonuçlandı.



Sina Yarımadası’nın batısında yer alan Kanal, 193,3 kilometre uzunluğunda ve en dar yeri ise 313 metre genişliğindedir. Kanal, Afrika çevresinde dolaşmaya gerek kalmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığı yapılmasını sağlar.

Dünyanın en önemli su yolları arasında yer alır. Eski gemiciler ticarette çok uzun yol ve mesafe kat ettikleri için böyle bir kanal yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştı.

Dünyada kapakları olmayan en uzun kanaldır. Diğer kanallarla mukayese edildiğinde kaza oranı hemen hemen sıfırdır. Gece ve gündüz geçiş yapılabilir.

Son güncelleme: 10:28 24.03.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı