• Turkhane Logo

4 yıl önce Ankara’nın göbeğinde kaçırılmıştı! Gözü yaşlı ailesi soruyor; Yusuf Bilge Tunç nerede?

07:50 05 Ağustos 2023 Cumartesi
4 yıl önce Ankara’nın göbeğinde kaçırılmıştı! Gözü yaşlı ailesi soruyor; Yusuf Bilge Tunç nerede?





Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndaki görevinden 15 Temmuz’dan sonra KHK ile ihraç edilen Yusuf Bilge Tunç, Ankara’nın göbeğinde 6 Ağustos 2019’da siyah transporterla kaçırıldı. Yusuf Bilge Tunç’un ortaya çıkarılması için Türkiye’de çalmadık kapı bırakmayan ailesi son olarak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’ne başvurmuştu.



4 yıl önce Ankara’da gündüz vakti kaçırılan Yusuf Bilge Tunç’a ait olan arabayı Gimat civarında bulan ailesi, polise başvurmasına rağmen 35 gün boyunca olay yeri incelemesi yaptıramadı. Yusuf Bilge Tunç’un ortaya çıkarılması için başvurmadıkları devlet kapısı bırakmayan Tunç’un ailesi tam 4 yıldır gelecek güzel bir haberi bekliyor.



Gözü yaşlı ailesi, Yusuf Bilge Tunç’un kaçırıldığını ve yetkililerin Tunç’un zorla kaybedilmesine ilişkin etkin bir soruşturma yürütmediğini ifade ederek Türkiye aleyhine AİHM’e başvurmuş, ancak mahkeme, Türk otoritelerinin Tunç’un bulunması için gerekli çabayı gösterdiği ve etkin bir soruşturma yürüttüğü iddiasıyla başvuruyu kabul etmemişti.



Skandal karara tepki gösteren Sınır Aşan Hukukçular Derneği (Cross Border Jurists-CBJ), AİHM’nin Yusuf Bilge Tunç kararıyla, ‘Türkiye’de 15 Temmuz’dan sonra yaşanan hukuksuzlukları görmezden gelme politikasını sürdürdüğünü’ belirtmişti.



Uluslararası Af Örgütü de dünyada insan haklarının durumunu değerlendirdiği 2021/22 yıllık raporunda zorla ortadan kaybedilen Yusuf Bilge Tunç’a yer verdi. Raporda cemaatle irtibatlı olduğu gerekçesiyle ihraç edilen kişilerin zorla kaybedilmesinin ardından yetkililerin resmi gözetim altında tutulduğunu inkâr ettiğini ancak kaçırılan kişilerin 9 ay sonra Ankara Emniyeti ve Ankara Sincan Cezaevi’nde ortaya çıktığına dikkat çekerek Ağustos 2019’dan beri kayıp olan Yusuf Bilge Tunç’un akıbeti ve nerede tutulduğu hâlâ bilinmediğini kaydedilmişti.



Yusuf Bilge Tunç’un kız kardeşi KHK’lı doktor ve akademisyen Şefika Nur Kurt, Türkiye’deki hukuksuzluklara karşı harekete geçilmesi için 24 Haziran’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde gerçekleştirilen eylemde kardeşinin bulunması için çağrıda bulunmuştu.

Son güncelleme: 07:50 05.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı