• Turkhane Logo

‘4 Bakan Yüce Divan’a gönderilseydi bugünkü Tek Adam rejimi kurulamazdı’

T24 yazarı deneyimli gazeteci Yalçın Doğan, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında Reza Zarrab’dan rüşvet almakla suçlanan 4 eski bakan Yüce Divan’a gönderilmedikleri için Türkiye’de Tek Adam rejim kurulabildiğini yazdı.

11:35 11 Eylül 2021 Cumartesi
‘4 Bakan Yüce Divan’a gönderilseydi bugünkü Tek Adam rejimi kurulamazdı’
T24 yazarı deneyimli gazeteci Yalçın Doğan, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında Reza Zarrab’dan rüşvet almakla suçlanan 4 eski bakan Yüce Divan’a gönderilmedikleri için Türkiye’de Tek Adam rejim kurulabildiğini yazdı.



Doğan “Bugün Türkiye’de Anayasa değişikliği, dolayısıyla Tek Adam Rejimi olmayacaktı, tarih Türkiye’de çok başka türlü akmış olacaktı.’ ifadelerini kullandı.

Yalçın Doğan şu görüşlere yer verdi:


“17 – 25 Aralık yolsuzluk suçlamalarında” dört eski AKPli Bakanın rüşvet aldığı iddiaları, o Bakanlardan biri olan Erdoğan Bayraktar’ın açıklamalarıyla tekrar gündeme oturuyor.

Bu açıklamalar iddiaları soruşturmakla görevli TBMM’de kurulan komisyonda yaşanan pek çok soruyu beraberinde getiriyor.

5 Mayıs 2014’te TBMM’de rüşvet iddialarını soruşturmak üzere 9’u AKP’li, 15 milletvekilinden oluşan bir komisyon kuruluyor.

Komisyonun CHP’li üyelerinden biri Türkiye’nin AİHM’deki yargıçlarından, emekli büyükelçi, değerli hukukçu Rıza Türmen. Türmen o komisyonda en dikkate değer, soruşturmanın yönünü değiştiren anı anlatıyor:

“Komisyon Başkanı AKP’li Hakkı Köylü karar vereceğimiz gün dedi ki, ‘ben eski savcıyım, kuşkulu durum varsa, takipsizlik kararı verilir. Ama, bu normal vatandaşlar için böyledir. Siyasetçiler için değil. Savcı takipsizlik kararı verse bile, suçlamalar boynunda asılı kalır. Onun için siyasetçilerin Yüce Divan’a giderek, aklanmaları doğru olur” .

Ama o sırada önüne bir not geldi, Komisyondan çıktı, iki saat sonra geldiğinde, yüzü pancar gibiydi. Dedi ki, ‘kararı yılbaşından sonraya bırakalım”.

Komisyon toplantılarına ara verildi”.

Türmen devamında, komisyona otuz klasör geldiğini, o klasörlerin odadan dışarıya çıkartılmasının engellendiğini, yine de okuduklarını belirtiyor:

“Klasörleri okuyunca gördük ki, durum çok açık. Kim, ne kadar para almış, hepsini yazıyor. Tapelerin orijinal olduğunu gösteren TÜBİTAK raporları var”.

Komisyon son olarak 5 Ocak 2015 günü toplanıyor.

Daha önce “Bakanların Yüce Divan’a gitmeleri gerek” diyen Başkan Hakkı Köylü tam ters yönde davranıyor, uzun süren tartışmalar sonunda yapılan oylamada Bakanların Yüce Divan’a gitmeleri AKP oylarıyla reddediliyor.

Oylamaya geçileceği sırada Hakkı Köylü’ye gelen telefon…

Köylü’nün toplantıyı terk etmesi…

İki saat sonra alı al, moru mor biçimde komisyona dönmesi…

“İşte o iki saat…

O iki saat içinde Hakkı Köylü kiminle, ne konuşuyor?

Yüzü neden pancar gibi kızarmış durumda?

O iki saat sonrasında fikrini neden değiştiriyor?

Önceden söylediğinin neden tam tersini yapıyor ve kararı erteliyor?

Neden?..  Neden?..”

Komisyon rüşvet almakla suçlanan dört Bakanı Yüce Divan’a göndermiş olsaydı…

Büyük olasılıkla…

“Bugün Türkiye’de Anayasa değişikliği, dolayısıyla Tek Adam Rejimi olmayacaktı, tarih Türkiye’de çok başka türlü akmış olacaktı.

Ne bugünkü ne olduğu belli olmayan siyasal rejim, ne de demokrasiye veda dönemi…

Hepimizin kaderini değiştiren, rejimi bugün demokrasi dışı hale getiren, komisyon başkanı Hakkı Köylü’nün ortadan kaybolduğu o iki saat…”.

Son güncelleme: 11:35 11.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı