• Turkhane Logo

39 kişinin öldüğü davada beraat çıktı, avukat isyan etti: Virüsten öte sorunumuz adaletsizlik!

Van’ın Erciş ilçesinde 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde 39 kişiye mezar olan Sevgi Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilgili davada müteahhitlere beraat kararı verildi.

13:57 18 Nisan 2020 Cumartesi
39 kişinin öldüğü davada beraat çıktı, avukat isyan etti: Virüsten öte sorunumuz adaletsizlik!
Van’ın Erciş ilçesinde 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremde 39 kişiye mezar olan Sevgi Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilgili davada müteahhitlere beraat kararı verildi.



Yıkılan Sevgi Apartmanı’nda 4 akrabasını kaybeden davanın avukatlarından Efkan Bolaç, “Adalet sistemi öyle bir hale geldi ki düzgün hiçbir şey kalmadı. Ülkenin en büyük sorunu virüsten de öte adaletsizlik.” dedi.

2011 yılında Van’ın Erciş ilçesinde 7.3 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 39 kişinin can verdiği Sevgi Apartmanı’nın müteahhitleri için beraat kararı verilmesi tartışmalara neden oldu.


Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı, müteahhit Salih Ölmez ve inşaat mühendisi Murat Kazancı hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak suçundan dava açtı. Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada 9’un üzerinde duruşma görüldü. Son duruşma 6 Kasım 2019’da yapıldı ancak müşteki avukatları duruşmaya katılmadı. Savcı, esas hakkındaki mütaalasında sanıkların bilinçli taksirle ölüme neden olmaktan cezalandırılmasını istedi.

BERAAT KARARI E-DEVLETTE ORTAYA ÇIKTI

Ancak mahkeme heyeti duruşmada yargılamayı bitirerek iki sanığın beraatine hükmetti. Durumdan habersiz olan avukatlara karar tebliğatı da yapılmadı. Bu nedenle beraat kararı kesinleşti. Karar, mağdurlardan bir yurttaşın e-Devlet’ten baktığı dava dosyasını ‘kapalı’ görmesiyle açığa çıktı.

BOLAÇ: BU KADAR İNSAN ÖLMÜŞ, DAVA KAPANMIŞ GÖZÜYOR

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası’na konuşan Bolaç dava sürecini şu sözlerle anlattı: “4 akrabamı Sevgi Apartmanı’nda kaybettim. Deprem olduğu zaman Erciş’e gitmiştim. 7 katlı bir binaydı. Apartman mıcır tarzına gelmişti. Kolonların kesildiği iddiası var. Ne belediye ne de başka bir yetkili gelip kontrol etmemiş.

Projede imzası olan belediye görevlileri hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Biz şikayetimizden vazgeçmedik. Bu kadar insanın ölmüş olduğu dava kapanmış. UYAP sisteminde o dosya kapatılmış olarak gözüküyor. Bana bu karar tebliğ edilmiş olması lazım. İtirazım olduğu için bana ‘7 gün içerisinde istinafa git’’ demesi lazım. Dosyada avukat olduğum görülüyor. Savcı ceza istiyordu. Deprem öldürmüyor bina öldürüyor.

“VİRÜSTEN DE ÖTE ADALETSİZLİK”

39 kişinin öldüğü bir davada hiçbir şey yapmamışlar. Şikayetçi olduğum halde tebliğ etmemişler. Yargı kafasına göre takılıyor. Yargı ben yaptım oldu diyor. Kurala uyan yok. Adaletsizlik insanı daha çok öldürüyor. Adalet yoksa her şey normalleşiyor. Adalet için, suç çürüdü derler. Adaletin çürüdüğünü görüyoruz. Dosyanın içerisinde benden ve müvekkilimden bahsetmemiş bile gerekçeli kararda. Adalet sistemi öyle bir hale geldi ki düzgün hiçbir şey kalmadı. Ülkenin en büyük sorunu virüsten de öte adaletsizlik.”

AVUKATLARA TEBLİGAT YAPILMADI

Dosyanın avukatlarından Efkan Bolaç, “Kumdan ve briketten yapılan bir evin altında kalan insanlar öldü. Bu cinayetle ilgili verilen beraat kararı, toplum vicdanında ciddi bir yara olmuştur. Bize tebligat yapılmaması kanuna aykırıdır. Savcılığın bunu istinafa götürmemesi ise ayrıca manidar.” dedi.

Son güncelleme: 13:57 18.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı