• Turkhane Logo

'3. Havalimanı en az bir buçuk yıl metrosuz faaliyet gösterecek'

İstanbul’un yeni bir havalimanına ihtiyacı olup olmadığı tartışmaları sürerken 3. Havalimanı açılışına artık çok kısa bir zaman kaldı.

15:39 14 Ağustos 2018 Salı
'3. Havalimanı en az bir buçuk yıl metrosuz faaliyet gösterecek'
İstanbul’un yeni bir havalimanına ihtiyacı olup olmadığı tartışmaları sürerken 3. Havalimanı açılışına artık çok kısa bir zaman kaldı.


3. Havalimanın kapıları 29 Ekim’de açılıyor. Zeminindeki çökmelerle gündeme gelen alanın çevreye verdiği tahribat ise inanılmaz boyutta.

Dört yıl boyunca bu proje çevreciler tarafından çok tepki gördü. İstanbul merkeze bir hayli mesafesi bölge kentleşmenin henüz olmadığı ve büyük bir ormanlık alanın olduğu bir yerdi ta ki çalışmalar başlayana kadar...


Tıpkı diğer ‘’mega’’ projelerde olduğu gibi 3. Havalimanı projesi de yap-işlet-devret modeli ile ilerliyor ve açılışına 75 gün kaldı.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, zorlu taşınma operasyonunu anlattığı geçen haftaki basın toplantısında, “Metronun açılmasıyla şehir merkezine 26 dakikada ulaşılacağını” söyledi. 

Konuyu yakından takip edenlerden Çiğdem Toker, “Aycı’nın cümlesindeki kritik unsuru, daha çekici görünen “26 dakika” değil, “metronun açılmasıyla” ifadesi oluşturuyor” diyor.

Metronun açılış tarihi için 2019 sonu ve 2020 başı diye iki tarih verildiğini hatırlatan Toker, “Başka deyişle, dünyanın en büyüğü diye övünülen (ve şehrin en uzak noktasına inşa edilen) bir havalimanı yapacak, bu havalimanı için milyarlar akıtacaksınız. Ama düşmanların bizi kıskandığı bu havalimanına vatandaşı taşıyacak bir raylı sisteminiz olmayacak” ifadesini kullanıyor.

2020 başında açılacak bu metroyu yapan şirketlerin isimleri yok mu? diye soran Toker, Gayrettepe - 3. Havalimanı hattını yapan Kolin-Şenbay Madencilik ile Halkalı -3. Havalimanı hattını yapan Kolin-Özgün Yapı’nın isimlerinin bir haber içinde geçmesine dair bir dokunulmazlıkları mı var? Hiçbirinin yeri gelince övündükleri şirket kültüründe milyonlarca insanın hayatını uzun süreli etkileyecek bir projeye dair kamuya bilgi verme ihtiyacı bulunmuyor mu? Belki de yoktur. Onların bir kısmı eleştirel gazeteciye milyonluk manevi tazminat davası açarak acılarını bir nebze gidermeyi tercih ediyordur yorumunu yapıyor.

Devletin ihalesini Avro üzerinden yapmayı uygun gördüğü Gayrettepe - 3. Havalimanı metro inşaatı konusunda eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 999 milyon 769 bin Avro’ya sonuçlanan ihale için o zamanlar “Yani 3.5 milyar TL” demişti. Bugünkü kurla 7 milyar 800 milyon TL ediyor. Toker de Gayrettepe-3 Havalimanı inşaatının mali profili acaba hâlâ Avro üzerinden mi gidiyordur? sorusunu yöneltiyor.

Porjenin ortakları Cengiz, Limak, Kolin, Kalyon ve Mapa’dan oluşan İGAnın toplam sermayesinin 6 milyar 240 milyon TL’ye yükseldiğini söyleyen Toker, Böyle iddialı bir sermayeye sahip bir şirketin eseri olarak tamamlanacak 3. Havalimanı’nın en az bir buçuk yıl metrosuz faaliyet gösterecek olması tam bir plansızlık örneğidir. Bu plansızlığın faturası pek de hafif olmayacağa benziyor diyor.

Son güncelleme: 15:39 14.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı