• Turkhane Logo

2,5 Milyon Müslüman hacı oldu: Şeytan taşlama, kurban kesiminden sonra ihramdan çıktılar

19:50 28 Haziran 2023 Çarşamba
2,5 Milyon Müslüman hacı oldu: Şeytan taşlama, kurban kesiminden sonra ihramdan çıktılar









Haccı tamamlayan 2,5 Müslüman Kurban Bayramının ilk günü sabah saatlerinden itibaren tekbir sesleriyle Mina’ya doğru harekete geçti. Hacılar bugün şeytan taşlama, kurban kesimi ve tıraş olmalarının ardından ihramdan çıktılar.



Hac farizasını yerine getirmek üzere Suudi Arabistan’da bulunan yaklaşık 2,5 milyon Müslüman, hacı oldu. 90 bine yakın Türk hacı dün Arafat’ta vakfeye durdu. Hacılar bugün şeytan taşlama, kurban kesimi ve tıraş olmalarının ardından ihramdan çıktılar.



Kurban Bayramı’nın ilk günü sabah saatlerinden itibaren tekbir sesleriyle Arafat’tan Mina’ya doğru harekete geçen hacılar, Cemarat’a ulaştı. Hac ibadetini yerine getiren Müslümanlar, burada “Akabe cemresi”ne 7 taş attı.



MİNA VADİSİ



İslami açıdan önemli mekanlardan biri olan Mina vadisi Hz Muhammed’in (sav) hatıralarıyla dolu bir yer.



Medine’ye göçün temeli olan birinci ve ikinci Akabe biatları burada yapıldı.



Hz Muhammed (sav) Mina’da Akabe cemresine 7 taş atıp kurban keserek haccın tıraşını bu vadide oldu.



Hz İbrahim (as) da Hz İsmail’i (as) kurban etmek için buraya getirdi. 70 peygamberin namaz kıldığı rivayet edilen Hayf mescidi burada.



Hacda Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı yer olan Müzdelife de buradadır.Kuran Müzdelife’yi şu ayetle anlatır: “Arafat’tan kalabalıklar halinde dalga dalga indiğinizde Meş‘ar-i Haram’da Allah’ı anın.”



Hacılar burada geceler. Taşlama ibadetini yapacakları taşları toplayarak sabah namazından sonra kısa vakfe yapıp Mina vadisine doğru hareket ederler.



Hac ibadetinde tüm ritüeller birer semboldür. Mümin, bilgisi ve derinliğine göre yaptığı ibadet ve manasık-ı hactan çok manalar çıkarır.



Mesela hacılar Bayram günü başlayıp 4 gün devam edecek “şeytan taşlama” ibadeti için taşları Müzdelife’de gece toplarlar. Bir gün önce Allah va’dini yerine getirmiş ve Arafat’ta günahlarını affedip onları temizlemiştir. Bayramın ilk günü günahsız olarak Mina’ya akacak milyonlarca hacının karşısına ilk çıkacak olan şeytandır. Ve hacılar gece topladıkları taşları istimal ederek şeytan taşlarlar.

Son güncelleme: 19:50 28.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı