• Turkhane Logo

23 barodan ‘Demirtaş’ çağrısı: AİHM kararı derhal uygulanmalıdır

AİHM'in eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin verdiği kararın uygulanması için 23 baro ortak açıklama yaptı.

16:04 25 Aralık 2020 Cuma
23 barodan ‘Demirtaş’ çağrısı: AİHM kararı derhal uygulanmalıdır
AİHM'in eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin verdiği kararın uygulanması için 23 baro ortak açıklama yaptı.


AİHM kararının bağlayıcı olduğu hatırlatılan açıklamada, Demirtaşı serbest bırakmamanın sonuçları olduğuna dikkat çekildi.

AİHM’in eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin verdiği kararın uygulanması için aralarında Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır’ın da bulunduğu 23 baro tarafından ortak açıklama yapıldı.


‘AİHM’İN KARARI BAĞLAYICIDIR’ 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının bağlayıcı olduğunu hatırlatılan açıklamada, “Bir hukuk devleti olmanın gereği olarak AİHM kararı derhal yerine getirilerek Selahattin Demirtaş, tahliye edilmelidir” denildi.

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin çekince koymaksızın imzaladığımız 46. Maddesine göre, Mahkeme’nin kararları tüm üye devletler için bağlayıcıdır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

‘SONUÇLARI OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR’

“Yine Anayasa’nın 90.maddesine göre ulusal norm hiyerarşisinde Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerde yer alan hükümlere üstünlük tanınmaktadır. AİHM kararlarının uygulanmamasının Konsey’den çıkarılmaya kadar giden sonuçlarının olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle; Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri de dikkate alındığında, Anayasamızın 2. Maddesinde belirtilen bir hukuk devleti olmanın gereği olarak AİHM kararı derhal yerine getirilerek Selahattin Demirtaş, tahliye edilmelidir.” Açıklamaya imza atan barolar şöyle:

İMZASI OLAN BAROLAR 

Adana Barosu Başkanlığı, Adıyaman Barosu Başkanlığı, Ağrı Barosu Başkanlığı, Ankara Barosu Başkanlığı, Batman Barosu Başkanlığı, Bingöl Barosu Başkanlığı, Bitlis Barosu Başkanlığı, Bursa Barosu Başkanlığı, Diyarbakır Barosu Başkanlığı, Gaziantep Barosu Başkanlığı, Hakkari Barosu Başkanlığı, Hatay Barosu Başkanlığı, İstanbul Barosu Başkanlığı, İzmir Barosu Başkanlığı, Kars Barosu Başkanlığı, Mardin Barosu Başkanlığı, Muş Barosu Başkanlığı, Siirt Barosu Başkanlığı, Şırnak Barosu Başkanlığı, Tunceli Barosu Başkanlığı, Urfa Barosu Başkanlığı, Yalova Barosu, Van Barosu Başkanlığı

Son güncelleme: 16:04 25.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı