• Turkhane Logo

2025’e kadar yargının tek hakimi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve TBMM’de muhalefetin de üye seçtiği Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ilk toplantısında üyelerin görev yapacağı daireler belirlendi.

14:20 09 Haziran 2021 Çarşamba
2025’e kadar yargının tek hakimi
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve TBMM’de muhalefetin de üye seçtiği Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ilk toplantısında üyelerin görev yapacağı daireler belirlendi.



HSK’nın yetkilendirme ve atama kararnamelerini hazırlayan 1. Dairenin çoğunluğu Erdoğan ve AKP’nin seçtiği isimlerden oluştu. Kurulun başkanvekili ise Cumhuriyet gazetesi yönetimi ve çalışanlarına dava açan Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci oldu.

TBMM’de CHP ve İyi Parti’nin AKP ve MHP ile anlaşarak üyeleri paylaştığı HSK, ilk toplantısını önceki gün yaptı. Toplantı sonucunda HSK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Akif Ekinci olurken, Halil Koç 1. Daire Başkanlığına yeniden seçildi. Dairelerde üyelerin görev dağılımı ise AKP’nin istediği gibi oldu. Dairelerde çoğunluk Erdoğan ve AKP’nin seçtiği isimlerden oluştu. Böylece Erdoğan ve AKP, 2025 yılına kadar Türk yargısını yönetmeye devam edecek. TBMM’de AKP ile anlaşarak HSK’ya üye gönderen muhalefet partileri ise ağır insan hakkı ihlallerine ortak olacak.


BAŞKANVEKİLİ KOLTUĞUNA CUMHURİYET’E DAVA AÇAN SAVCI OTURDU

HSK’ya yeniden seçilerek Başkanvekili koltuğuna oturan Mehmet Akif Ekinci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekiliyken Can Dündar’ın genel yayın yönetmenliği dönemindeki Cumhuriyet gazetesinin 18 yazar ve yöneticisi hakkındaki davayı açmıştı. Ekinci, hazırladığı iddianamede Cumhuriyet’in haber ve yazıları ile yayın politikasını “suç” olarak görmüştü.

KARARNAMELERİ HAZIRLAYAN DAİRE: 4 AKP 1 MHP 1 CHP

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile bakan yardımcısının doğal üyesi olduğu HSK 13 üyeden oluşuyor. Dairelerde ise 6’şar üye görev yapıyor. HSK’nın atama, nakil ve yetki kararnamelerini hazırlayan, hakim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikayetlerle ilgili soruşturma sürecini başlatan 1. Daire’de çoğunluk AKP ve MHP’li isimlerden oluştu. 1. daireye 4 AKP-Erdoğan, 1 MHP, 1 de CHP’li üye seçildi. Hakim ve savcıların atamasını yapan 1. daireden Erdoğan’ın istemediği bir kararın çıkması imkansız görünüyor. Daire üyeleri su isimlerden oluştu: Başkan Halil Koç, Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, üyeler Ömer Faruk Yıldırım, İbrahim Kolcu, Hamit Kocabey ve Ömür Topaç.

İHRAÇ KARARLARINI VEREN DAİRE: 4 AKP 2 İYİ PARTİ

Hakim ve savcıların terfi, haklarındaki soruşturmalar ve meslekten ihraç ile ilgili kararları veren 2. Dairenin oluşumu da Erdoğan ve AKP’nin istediği gibi oldu. Dairenin çoğunluğu Erdoğan ve AKP’nin belirlediği 4 üyeden oluştu. İyi Partinin belirlediği 2 üye bu dairede yer aldı. Dairenin üyeleri şöyle: Başkan Mehmet Akif Ekinci, üyeler Sinan Esen, Ergün Şahin, Cumhur Şahin, Aysel Demirel ve Bilal Temel.

Son güncelleme: 14:20 09.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı