• Turkhane Logo

2024'ün ilk güneş tutulması 8 Nisan'da

Yılın 8 Nisan'daki ilk Güneş tutulması yalnızca Amerika kıtasından izlenebilecek.

13:59 23 Mart 2024 Cumartesi
2024'ün ilk güneş tutulması 8 Nisan'da
Yılın 8 Nisan'daki ilk Güneş tutulması yalnızca Amerika kıtasından izlenebilecek.

Bu yıl meydana gelecek iki güneş tutulmasından ilki 8 Nisanda Meksika, ABDnin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanadadan görülebilecek.

Güneş tutulmalarının yanı sıra 2024te gökyüzünde 2 Ay tutulması, 4 süper Ay, 12 dolunay ve 10dan fazla gök taşı yağmuru görülecek, yıl boyunca bazı gezegenler teleskop olmaksızın izlenebilecek.

Türkiyeden Güneş ve Ay tutulmalarından sadece biri görülebilecek, gök taşı yağmurları ve süper Aylar izlenebilecek.

Güneş Sisteminin ilk gezegeni Merkür, ocak ayının ilk günlerinden itibaren gökyüzünde en yüksek konumuna erişecek.

Bu dönemde Dünya ile Güneş arasından geçecek Merkür, Türkiyeden 8 Ocak gün doğumu öncesinde hilal şeklinde izlenebilecek.

Yılın ilk dolunayı yani Kurt Dolunayı 25 Ocakta, bir sonraki dolunay da 24 Şubatta görülecek.

Kar Ayı adı da verilen dolunay, Ayın dünyaya en uzak mesafede (yaklaşık 405 bin kilometre) olması dolayısıyla Mikro Ay olarak adlandırılıyor.

Güneş tutulmaları

Ayın, Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle oluşan Güneş tutulmalarının ilki 8 Nisanda meydana gelecek. Türkiyeden gözlemlenemeyecek tam Güneş tutulması, Meksika, ABDnin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanadadan izlenebilecek.

Şili ve Arjantinin güneyinden görülebilecek ikinci tutulma, halkalı güneş tutulması şeklinde 2 Ekimde gerçekleşecek ve Türkiyeden izlenemeyecek.

Ay tutulmaları

2024ün ilk Ay tutulması 25 Martta, 20 Mart Bahar Ekinoksu (gündüz-gece eşitliği) sonrasındaki Solucan Ay esnasında yarı gölgeli tutulma şeklinde yaşanacak. Kıta Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusyadan izlenebilecek tutulma, Türkiyeden görülemeyecek.

İkinci Ay tutulması da 18 Eylülde saat 05.14te başlayıp 06.16da bitecek ve parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek. Bu tutulma, Kıta Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusyadan seyredilebilecek. Türkiye de bu gök olayına şahit olacak bölgelerin içinde yer alacak.

Süper Aylar

Ayın Dünyaya en yakın mesafelerde bulunduğu dönemlerde oluşan süper Aylardan ilki olan, adını Kuzey Amerika göl ve nehirlerinde bulunan Mersin balığından alan Mersin Balığı Süper Ayı (Sturgeon Moon), 19 Ağustosta görülecek. Bu dolunaya aynı zamanda Mavi Ay adı da veriliyor.

Sonbahar Ekinoksuna (22 Eylül) en yakın dönemde medyana gelen ikinci süper Ay, Hasat Dolunayı (Harvest Moon) adını taşıyor ve 18 Eylülde gözlenebilecek.

Üçüncü süper Ay, 17 Ekimde görülecek ve Avcı Ayı (The Hunters Moon) olarak adlandırılıyor.

Yılın son süper Ayı da 15 Kasımda gözlenebilecek. Söz konusu dolunay, Kunduz Dolunayı (Beaver Moon) adını taşıyor.

Son güncelleme: 13:59 23.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı