• Turkhane Logo

2 yıldır maaş alamadıkları için grev yapan TOKİ işçileri gözaltına alındı

Ankara’nın Mamak ilçesinde Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) ait bir projede çalışan işçiler iki yıldır maaş alamadıkları gerekçesiyle grev düzenliyor. İşçilerin mağduriyet iddiası Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

13:18 03 Aralık 2018 Pazartesi
2 yıldır maaş alamadıkları için grev yapan TOKİ işçileri gözaltına alındı
Ankara’nın Mamak ilçesinde Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) ait bir projede çalışan işçiler iki yıldır maaş alamadıkları gerekçesiyle grev düzenliyor. İşçilerin mağduriyet iddiası Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

7 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI, ÇADIRLAR DAĞITILDI

22 Kasım’dan bu yana şantiye önünde nöbette olan inşaat işçilerine bu gece polis müdahale etti. Alanda bulunan 7 işçi gözaltına alındı. Polis işçilerin çadırlarını da dağıttı.

İşçiler yarın saat 13:00’da TOKİ önünde basın açıklaması yapacaktı.


Yapımı yaklaşık beş yıldır süren bin 312 konutluk Gülseren TOKİ projesinde çalışan 200’den fazla işçi, yaklaşık 2 yıldır maaşlarını alamıyor.

Bu duruma tepki gösteren 15 işçinin inşaat önünde başlattığı grev 10 gündür devam ediyor.

/

NİSANDA MAAŞLARIN ÖDENECEĞİ SÖYLENDİ AMA…

Rûdaw’ın haberine göre, Mustafa Uğur Akkaya, eylem yapan TOKİ işçilerine iki yıldır para ödenmediğini belirterek şunları söyledi: “En son nisan ayında maaşlarının verileceği söylenmişti fakat ödenmedi. Verilen çek ve senetler de karşılıksız çıktı. Nisan geçti, sonra mayıs, haziran, temmuz derken bugüne kadar birşey yapılmadı. Arkadaşlarımız bu nedenle grev yapıyor.” dedi.

“BİR MİLYON TL’DEN FAZLA ALACAĞIMIZ VAR” 

İnşaat işçilerinden Ömer Özkaya da şu ana kadar defalarca kendilerine söz verildiğini ancak bunun yerine getirilmediğine dikkat çekti.

Özkaya, “Bir milyon liradan fazla paramız onlarda. Bunun dışında başka maaşlar da var. Hakkımız ödenmediği için eylem yapma kararı aldık. Artık tutuklanmaktan korkmuyoruz. Başka yolumuz kalmadı. Bu halde ailelerimizin yüzüne bakamıyoruz.” diye konuştu.


/

“YETKİLİLER GELİP GREVİ SONLANDIRMAMIZI İSTEDİ”

Şu ana kadar birçok yetkili Ankara’nın göbeğinde eylem yapan işçileri ziyaret ederek vaatlerde bulundu. En son Mamak Kaymakamlığı ve emniyet, işçilerden eylemi sonlandırlamarını istedi.

İşçilerden Hasan Durgaç, “Sayın Cumhurbaşkanı’na sesleniyoruz, sesimizi devlete ulaştırmaya çalışıyoruz. Hakkımızı yiyorlar, biz çok zor şartlarda çalışıyoruz.” dedi.

CHP MİLLETVEKİLİ TAŞCIER KONUYU TBMM’YE TAŞIDI

Geçen hafta işçilerin eylem yaptığı şantiyenin önündeki çadırı ziyaret eden CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer konuyu Meclis’e taşıdı. Taşcıer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Taşcıer’in önergesinde şu sorular yer aldı:

TOKİ Gülseren Mahallesi’nde çalışan 200’ün üzerinde işçinin 1 milyon liradan fazla alacağı olduğu iddiası doğru mudur?

TOKİ’de çalışan işçilerin sigortaları düzenli olarak yatırılmış mıdır?

Kendilerine verilen çek ve senetlerin karşılıksız çıktığını ifade eden alt işverenin bu iddiası doğru mudur?

Doğru ise paralarını alamayan alt işverene ve dolayısıyla işçilere yapılması gereken ödeme ne zaman yapılacaktır?

Söz konusu inşaatta iş güvenliği ile ilgili herhangi bir zafiyet bulunmakta mıdır? İnşaatta gerekli denetimler düzenli olarak yapılmakta mıdır? Yapıldıysa bulgular ve sonuçları nelerdir?




 

Son güncelleme: 13:18 03.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı