• Turkhane Logo

17-25’in sembolüydü: Zarrab’ın Çağlayan’a verdiği saatin fiyatı 2.5 milyon lirayı geçti

Artan döviz kuru, İranlı Reza Zarrab’tan rüşvet olarak lüks saat alan 17-25 Aralık döneminin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da yüzünü güldürdü.

13:51 06 Ekim 2021 Çarşamba
17-25’in sembolüydü: Zarrab’ın Çağlayan’a verdiği saatin fiyatı 2.5 milyon lirayı geçti
Artan döviz kuru, İranlı Reza Zarrab’tan rüşvet olarak lüks saat alan 17-25 Aralık döneminin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da yüzünü güldürdü.


Zarrab’ın Çağlayan’a rüşvet karşılığı verdiği Patek Philippe marka saatin fiyatı 3.5 kat artarak 700 bin liradan 2.5 milyon liraya yükseldi. 

 17 -25 Aralık iddianamesiyle ortaya çıkan İranlı Reza Zarrab’ın dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a rüşvet olarak verdiği iddia edilen 240 bin euroluk saatin bedeli artan döviz kurlarıyla birlikte katlandı. 2014 yılında yaklaşık 700 bin lira olan saatin fiyatı geçen 7 yıllık süre ve artan döviz kuru sonrası 2.5 milyon sınırına dayandı. Çağlayan’a hediye edilen Patek Philippe’nin 5101G modeli saat şu an 308 bin dolarla 410 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.


FİRMA ÇAĞLAYAN’I YALANLAMIŞTI

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk iddianamesinde Reza Zarrab’ın Çağlayan’a 240 bin euro değerinde bir Patek Philippe marka saat hediye ettiği yer aldı. Çağlayan saatin parasını ödediğini söylemiş ve saati satın aldığına ilişkin fatura göstermiş, ancak Patek Philippe firması, faturanın kendilerine ait olmadığını açıklamıştı. Daha sonra Çağlayan, saati 240 bin euroya Zarrab’tan satın aldığına ilişkin “Saat bedeli olan 240.000# Euro’yu M. Zafer Çağlayandan teslim aldım” yazılı bir otel antetli kağıdı TBMM 17 Aralık Araştırma Komisyonu’na sunmuştu. TBMM 17 Aralık komisyonunda o dönem bilgi veren saat komisyoncusu Y. T., Zarrab’la saat alışverişinin olduğunu söylemişti.

/

GAZETE İLANINDA GÖRDÜM, BEĞENDİM

Zafer Çağlayan’ın 240 bin euro olan saat için “Ben saati bir gazetenin ilanında gördüm, çok beğendim, ilgili firmayla temasa geçtim, ‘kişiye özel üretiyoruz’ dediler. Daha sonra firma yetkilisi beni aradı ve ‘satın alacak mısınız?’ dedi. Bu konuşma yapılırken Rıza Zarrab o ortamda bulunuyordu. ‘Bizim orada ofisimiz var, alır size gönderirler’ dedi. Sonra bir araçla saati bana gönderdiler. Saatin faturası alanın üstüne ama garanti belgesinde benim adım geçiyor. Saatin parasını ödedim ve mal beyanımda da gösterdim” demişti.



ABD’DEKİ MAHKEMEDE KABUL ETTİ: SAAT RÜŞVETTİ

ABD’de İran’a yönelik yaptırımların ihlal edilmesiyle ilgili davada itiraflarda bulunan Zarrab’ın mahkemeye sunduğu belgeler arasında eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a hediye ettiği belirtilen saatin satın alınmasıyla ilgili döküm de yer aldı. Zarrab, mahkemede Zafer Çağlayan’a kol saati ve piyanoyu rüşvet olarak verdiğini kabul etti. Zafer Çağlayan’a ödenen paraların belgelerini de gösterdi.

Son güncelleme: 13:51 06.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı