• Turkhane Logo

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu: Üzerinden 10 yıl geçti hala sıfırlanamadı!

13:25 17 Aralık 2023 Pazar
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu: Üzerinden 10 yıl geçti hala sıfırlanamadı!





17 Aralık 2013… Tayyip Erdoğan’ın hayatının en zor ve uzun günlerinden biri başlıyor. Emniyet 17 Aralık büyük yolsuzluk soruşturması için düğmeye basmış, gözaltılar başlamış. Aralarında bakanlar, bakan çocukları olan şüpheliler var. İranlı Reza Zarrab’ın ismi manşetlerde… 28 yaşında bir genç, ayakkabı kutusundaki dolarlarla Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bakanlarını önüne yatırmış!



KaranlıktakiAydınlık’den İlker Doğan’ın haberine göre, Tayyip Erdoğan şokta; böyle bir şey nasıl olabilir! Telaşla telefona sarılıp İstanbul’daki oğlu Bilal Erdoğan’ı arıyor. Saat sabahın 08.02’si… Talimat açık; “Kardeşini (Sümeyye) gönderiyorum yanına. Evdeki paraları sıfırlayın! Hiç birşey bırakmayın. Amcanı, enişteni, kardeşini de ara. Onlar da şey yapsın!(sıfırlasın)”



O gün kamyonetlerle para taşındı sağa sola… Ancak yine de sıfırlamanamadı. Aradıkları insanların, “Artık bize para getirmeyin, koyacak yer yok!” dediğini anlatıyor Bilal Erdoğan o konuşmalarda.



Tahayyül edebiliyor musunuz; paraları koyacak yer bulamıyorlar! Valizler dolusu dolar ve Euro’dan bahsediyoruz… Elde kalan 30 milyon Euroy’la da Şehrizar Konakları’ndan 6 ev alındı. Bu da daha sonra belgelendi…



Aradan 10 yıl geçti… 17 Aralık soruşturması, dün gibi herkesin aklında; sıfırlanamıyor bir türlü!



Bugün, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının 10. yıl dönümü. Başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, AKP iktidarının 4 bakanının da adının karıştığı operasyonda, mahkeme kararlarıyla rüşvet adım adım görüntülenmiş ve kayda alınmıştı. Soruşturmayı büyük bir titizlikle yürüten polisler, rüşveti tespit için adım adım takip etmeyi yeterli görmemiş ve çapraz kontrol için harita baz analizi bile yapmıştı.



Söz konusu soruşturma hukuk katledilerek, ‘darbe’ çığırtkanlığıyla kapatıldı; ancak AKP’nin 17 Aralık kabusu bitmedi ve bitmeyecek… 



/



17 Aralık soruşturmasında Barış Güler’in evinden 1 milyon dolar, destelerle Türk lirası, para sayma makinası ve çok sayıda çelik kasa ele geçirilmişti.



AKLANAN PARANIN MİKTARI 87 MİLYAR EURO



Asrın soruşturması MASAK raporuyla 13 Eylül 2012’de başlamıştı. 17 Aralık soruşturmasında adı geçen bakanlar, ambargo nedeniyle zor günler geçiren İran’ın parasının Türkiye’den çıkarılması için rüşvet almakla suçlanıyordu. ‘Tezgah’ın başındaki Reza Zarrab’ın dönemin bakanları Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve dönemin Halk Bankası Müdürü Süleyman Aslan’la irtibatı tespit edildi.



/



AYAKKABI KUTUSUNDA MİLYON DOLARLAR!



17 Aralık sabahı aralarında bakan çocukları ve Zarrab ile adamlarının da bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı. Emniyetin hazırladığı fezlekede bakanlar ve oğulları, İran’ın parasının binde 4-5 komisyon karşılığında aklanmasını sağlıyordu. Bunu da yukarıda belirttiğimiz gibi, sahte belgelere yol vererek yapıyorlardı.



Fezlekeye göre Çağlayan 28 kez ve toplam 52 milyon dolar, Muammer Güler ise 10 kez ve toplamda 10 milyon dolar, Egemen Bağış ise 3 kez ve toplamda 1,5 milyon dolar rüşvet almıştı. Bağış’ın ayakkabı kutusunda aldığı rüşvet saniye saniye görüntülenmişti.



/



KURYE: ANKARA’YA ÇOK PARA TAŞIDIM



Zarrab’ın kuryesi de Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’na verdiği ifadesinde rüşveti itiraf etti. Yapılan teknik ve fiziki takibe göre söz konusu paralar Çağlayan’ın oğlu Kaan’a teslim edilmişti… Baz istasyonu kayıtları da bunu net olarak ispat ediyordu. Egemen Bağış da aldığı kutuları kabul etmiş ve ‘hediye’ olduğunu söylemişti.



SAVCI KARA: BİR NUMARA ERDOĞAN’DI



17 Aralık dosyası operasyondan 40 gün sonra Savcı Celal Kara’dan alındı. Savcı, 25-29 Ocak 2015 tarihleri arasında Cumhuriyet’ten Can Dündar’a verdiği röportajda, şüphelilerin konuşmalarında geçen ‘bir numara’nın Erdoğan olduğunu söyledi.



/



ERDOĞAN BAYRAKTAR: DOSYADAKİ HEPSİ DOĞRU



Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 30 Ağustos 2021’de yaptığı açıklamada, 17/25 Aralık’ta kendisine yönelik oluşturulan dosyada yer alan bilgilerin tamamının ‘A’dan Z’ye doğru olduğunu itiraf etti. Bayraktar, “Benim dosyamda ne varsa, hepsi doğrudur. Tapeler, teknik takip, telefon konuşmalarım A’dan Z’ye kadar doğrudur. Onlarınkiler yanlış olabilir, benimkiler doğru.” dedi. Söz konusu açıklamayla iktidarın bugüne kadar dillendirdiği bütün argümanlar da çökmüş oldu!



ERDOĞAN’IN AVUKATLARI BİLE ABD’DE RÜŞVETİ İTİRAF ETTİ 



CHP’li Veli Ağbaba, “Erdoğan Bayraktar her şeyi itiraf etmiş! Yani 17-25; AKP’ye bir darbe girişimi! değil,  düpedüz yolsuzluk ve hırsızlık operasyonuymuş.” ifadelerini kullandı.



CHP’nin 24. Milletvekili Erdal Aksünger ise 17/25 Aralık operasyonlarından önce yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili MASAK ve MİT tarafından raporlar hazırlandığını açıkladı. Yolsuzluk Araştırma Komisyonu’nda da göre yapan Aksünger, devletin 17/25 Aralık operasyonundan önce kirli ilişkiler ağından haberinin olduğunu söyledi.



Dahası, Erdoğan’ın Hakan Atilla için ABD’ye gönderdiği avukatlar bile Türkiye’de siyasilerin ‘ahlaksızca’ rüşvet aldığını itiraf etti! Hakan Atilla’yı kurtarmak isteyen avukatlar, rüşveti resmen doğrulamıştı.



/



SÜLEYMAN SOYLU’DAN 17 ARALIK ÇIKIŞI!



17 Aralık’ı itiraf edenlerden biri de halen İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Süleyman Soylu’ydu. Soylu, geçtiğimiz yıl mayıs ayında katıldığı bir televizyon programında, “Benden önceki içişleri bakanlarının oğluyla ilgili bir takım şeyler var, para sayma makineleri filan. Oradan bir algı alıp getirip…” ifadelerini kullanmıştı. Kendisinin oğlunun evinden ‘para sayma makinesi çıkmadığını’ söylüyordu. Muammer Güler’in oğlunun evinden çıkan para sayma makinesini doğruluyordu.







İKİ YÜZLÜ MUHALEFET



Asrın yolsuzluk soruşturması, Türkiye’de muhalefetin ‘ikiyüzlülüğünü’ göstermesi açısından da önemli. İşine geldiği zaman 17/25 Aralık soruşturmalarını AKP’lilerin yüzüne vuran muhalefet, o operasyona imza attığı için tutuklanan polisler söz konusu olduğunda lal kesiliyor. İranlı Zarrab’ın önüne yatanlara karşılık devletin namusunu kurtaran polisler 7,5 yıldır tutuklu. Bazıları yıllardır tek kişilik hücrede tutuluyor.



Asrın yolsuzluk soruşturmasını yürüten emniyet mensupları, cesaretlerinin bedelini ‘esaretle’ ödüyorlar…



ZAMAN, POLİSLERİ HAKLI ÇIKARDI



17/25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin yıllar sonra yapılan her açıklama, dönemin emniyet mensuplarını aklarken, AKP rejiminin ‘darbe çığırtkanlığıyla’ örtbas ettiği yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet ve talan suçlarını gün yüzüne çıkarıyor. Zaman polisleri aklıyor. ‘Milletin malına çökülmesini’ içine sindiremeyen polisler, cesaretlerinin bedelini 9 yıla dayanan esaretle ödüyorlar…



Efsane tape: Paraları sıfırlayın!



17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili çok sayıda tape internete düştü. Bunlardan biri de Erdoğan’la oğlu Bilal arasında geçtiği ileri sürülen konuşmaydı. Söz konusu görüşme sırasında miting için Konya’da bulunan Erdoğan, operasyonu haber alır almaz İstanbul’daki oğlunu arayarak, ‘evdeki paraları sıfırlaması’ talimatını veriyordu. Bilal Erdoğan meleseyi tam anlayamayınca, “Sümeyye’yi yanına gönderiyorum.” diyordu. Ve Sümeyye Erdoğan, TK2123 sefer sayılı THY uçağı ile yanındaki kadın koruma polisi ile birlikte sabah 09.00’da İstanbul’a uçmuştu.



TAMAMINI SIFIRLAYAMADIK!



Bilal Erdoğan, aynı gün 23.15’de yaptıkları dördüncü görüşmede ise babasına paraları henüz sıfırlayamadıklarını, ellerinde 30 milyon Euro gibi bir miktar kaldığını ve onunla da ‘Şehrizar Konakları’ndan daire alabileceklerini söylüyordu. Ve o daire de alındı! Konuşmadaki her şey bir bir hayata geçirilmişti.




17/25 Aralık operasyonlarının 10.Yılı 10 yıl önce , 17/25 Aralık Yolsuzluk Operasyonu böyle başlamıştı! #1725Aralık #TutsakPolisler #1725AralıkYolsuzlukHaftası@1725gercekler pic.twitter.com/c0pYaavzNL— Aktif Haber (@aktif_haber) December 17, 2023

Son güncelleme: 13:25 17.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı