• Turkhane Logo

14 Mayıs için ilk oylar kullanılmaya başlandı

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 08.00'de başladı.

08:50 26 Nisan 2023 Çarşamba
14 Mayıs için ilk oylar kullanılmaya başlandı
14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 08.00'de başladı.





14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışında yaşayan seçmenler sandık başına gitmeye başladı.



Yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen bulunurken, bu seçmenler için gümrüklerde 4 bin 671 gümrük sandık kurulu oluşturuldu. YSK tarafından 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu.



Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından, oylar Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği yöntemlerle, yüksek güvenlik altında, diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirilecek.



Bu oylar, Ankara’daki ATO Congresium Fuar Merkezi’ndeki güvenlikli alanda saklanacak.



Oy verme işlemleri, yurt dışı temsilciliklerde 9 Mayıs’a kadar sürecek.



Gümrük kapılarında oy verme ise, 14 Mayıs 2023 Pazar günü saat 17.00’de bitecek.



***



Sınır kapılarında kimler ve nasıl oy kullanılacak?



Gümrükte oy kullanmak isteyen yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen, sınır kapılarında belirlenen perona gelerek oy kullanmak istediğini bildirecek.



Sandık kurulu başkanı, Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden seçmenin, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığını kontrol edecek, kayıtlı ise oy kullanıp kullanmadığını sorgulayacak.



Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş oy pusulası ve zarfıyla mührü alarak, kapalı oy verme yerine gidecek ve oyunu kullanacak.

Son güncelleme: 08:50 26.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı