• Turkhane Logo

128 milyar doları sıfırlayan Merkez Bankası 159 ton da altın satmış

128 milyar doların buharlaştığı Merkez Bankasının kalmayan dolar sonrası kasadaki altınları da sattığı ortaya çıktı. Merkez Bankasının 7 ayda 159 ton altın sattığı belirlendi.

12:37 08 Mayıs 2021 Cumartesi
128 milyar doları sıfırlayan Merkez Bankası 159 ton da altın satmış
128 milyar doların buharlaştığı Merkez Bankasının kalmayan dolar sonrası kasadaki altınları da sattığı ortaya çıktı. Merkez Bankasının 7 ayda 159 ton altın sattığı belirlendi.



Döviz rezervleri eriyince altınların satılmaya başlandığını kaydeden Ekonomist Uğur Gürses, Temmuz 2020’den Şubat 2021’e kadar 159 ton altın satıldığını belirtti. Gürses, “Merkez Bankası, döviz ve altın rezervleriyle oynanarak, bir hedge fona çevrildi” dedi.

SÖYLENEN ALTIN ORTADA YOK


Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 23 Nisan’da üç ayrı TV’nin ortak yayınında “Şu an 720 ton altın var, küsuratını unuttum” sözleri TCMB’nin altınlarını da gündeme getirdi. Sözcü’nün haberine göre Dünya Altın Konseyi’nin nisan verileri ile Kavcıoğlu’nun açıkladığı rezerv birbirini tutmayınca; 159 ton altının kayıp olduğu iddiaları ortaya atıldı. TCMB’nin rezervlerinin şeffaf olmayan bir şekilde satışını uzun süredir gündeme getiren ekonomist Uğur Gürses ise, kişisel bloğunda bu hesabın baştan ayağa yanlış olduğunu anlatan bir analiz paylaştı.

DOLAR BİTİNCE SIRA ALTINA GELDİ

TCMB’nin 116 ton olan altın rezervinin 2017’den itibaren arttırdığına işaret eden Gürses, Temmuz 2020’de bu rakamın 469 tona çıktıktan sonra Şubat 2021’e kadar satış süreci yaşandığına dikkat çekti. Analize göre TCMB’nin Şubat 2021’de mülkiyetindeki altın 159 ton azalarak 310 tona geriledi. TCMB’nin yanlış ekonomi politikasına, oluk oluk döviz rezervi satılarak harcandığı için 159 ton altını satma gereği duyduğunu söyleyen Gürses, döviz rezervleri eriyince altınların satılmaya başlandığını belirtti.

CEZA KORKUSU ALTINA YÖNLENDİRDİ

“Hem suyunu çeken nakit dövizi yerine koymak için altınlar satıldı hem de altınların değer kazancı bilanço kârına çevrilmiş oldu. Bu da Hazine’ye aktarıldı” diyen Gürses, “TCMB’nin, döviz ve altın rezervleriyle bu şekilde oynanarak, bir hedge fona çevrildi” ifadelerini kullandı. Uzun yıllar boyunca 116 ton altın rezervi tutan Merkez Bankası’nın 2017’den itibaren altın rezervlerini arttırmaya başladığına işaret eden Uğur Gürses, İran ambargosu bağlantılı altın sevkiyatı yapan Reza Zarrab’ın ABD’ye girerken yakalanması ile olası bir yaptırım ya da cezaya karşı önlem olarak Merkez Bankası’nın döviz varlıklarının azaltılarak altına çevrildiğini kaydetti.

Son güncelleme: 12:37 08.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı