• Turkhane Logo

12 Eylül darbesinin komutanlarından Necdet Üruğ, 100 yaşında öldü

Türkiye'de yükselen devrimci mücadeleye karşı gerçekleştirilen 12 Eylül Askeri Darbesi'nin 1. Ordu Komutanı Necdet Üruğ, 100 yaşında öldü. Üruğ, 1983-1987 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı da yapmıştı.

15:21 18 Nisan 2021 Pazar
12 Eylül darbesinin komutanlarından Necdet Üruğ, 100 yaşında öldü
Türkiye'de yükselen devrimci mücadeleye karşı gerçekleştirilen 12 Eylül Askeri Darbesi'nin 1. Ordu Komutanı Necdet Üruğ, 100 yaşında öldü. Üruğ, 1983-1987 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı da yapmıştı.


19. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Üruğ bir süredir tedavi gördüğü hastanede öldü.

Üruğun ölüm haberini Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ sosyal medya hesabından duyurdu.


Başbuğ, “19. Genelkurmay Başkanımız E. Org. Necdet Üruğ’un vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başsağlığı dilerim” ifadelerini kullandı.

Üruğ, 12 Eylül Darbesi döneminde 1. Ordu Komutanı’ydı. 12 Eylül Darbesi sonrası yapılan Yüksek Askerî Şûra sonrası 1 Temmuz 1983 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 6 Aralık 1983 tarihinde de Genelkurmay Başkanlığına atandı.

Darbenin lideri Kenan Evren’den bir isim sonra, 6 Aralık 1983 ile 2 Temmuz 1987 tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Üruğ, Temmuz 1987’de kendi isteği ile emekli oldu.

Üruğ, kendisinin ardından Orgeneral Necdet Öztorunun Genelkurmay Başkanı olmasını istedi. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kenan Evrenle anlaşarak buna engel oldu. Bu olay kamuoyunda ‘Necdetler Operasyonu’ olarak adlandırıldı.

12 EYLÜL DAVASI DÜŞMÜŞTÜ

12 Eylül Askeri Darbesine ilişkin görülen dava, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya darbe suçlamasıyla önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme daha sonra cezaları müebbet hapis cezasına çevirmişti.

Evren ve Şahinkaya’nın avukatlarının itirazıyla dosya temyiz için Yargıtay’a gönderildi. Ancak dosyanın incelenmesi tamamlanmadan iki sanık iki ay arayla 2015 yılında öldü. Dava da temyiz süreci sona ermeden düşürüldü. Evren ve Şahinkaya’nın rütbeleri de er statüsüne indirilmedi ve ailelerinin de, görevlerinden kaynaklı mali ve sosyal hakları saklı kaldı.

Davanın düşmesinin ardından, Ağustos 2015’te yeni bir darbe soruşturması başlatıldı.

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Necdet Üruğ, darbe öncesinde gerçekleştirdiği toplantıda şunları söylediğini ifade etti:

“Biz anarşiyi durdurmak için müdahale edeceğiz. 27 Mayıs tipi bir müdahaleyi kabul etmiyorum. İkaz mekanizmasının işletilmesini uygun görüyorum. İki büyük partinin başkanları ile görüşmek uygun olur. İkinci aşama olarak bir hükümet teşkil edilecektir. Hükümete olağanüstü yetkiler verilmelidir.”

 

Son güncelleme: 15:21 18.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı