• Turkhane Logo

12 Alevi derneğinden Dersim Katliamı açıklaması

Dersim 38 katliamının 83. yıldönümünde Alevi dernekleri, devletin arşivleri açarak gerçeklerle yüzleşmesini talep etti.

10:52 04 Mayıs 2020 Pazartesi
12 Alevi derneğinden Dersim Katliamı açıklaması
Dersim 38 katliamının 83. yıldönümünde Alevi dernekleri, devletin arşivleri açarak gerçeklerle yüzleşmesini talep etti.


Dersim’de 12 Alevi örgütü, 1937-1938 yılları arasında gerçekleşen Dersim Katliamı’nın 83’ncü yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı. 12 dernek, vakıf ve federasyonun yaptığı yazılı açıklamada, 4 Mayıs’ın Dersim 38 Tertele ve anma günü olarak kabul edilmesi ve Seyit Rıza ile arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması istendi.

“DEVLET YÜZLEŞMELİ”


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), Dersim 1937-38 Tertelesi Araştırma Komisyonu’nun kurulmasına ve Dersim halkı üzerinde yürütülen inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmesine vurgu yapılan açıklamada, Dersim Katliamı ile bir an önce yüzleşilmesi gerektiğinin belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“4 Mayıs kararı tarihe düşülmüş kara bir nottur. 4 Mayıs kararı Dersim katliamının siyasi emrinin verildiği tarihtir.4 Mayıs kararı kutsal Munzur suyunun günlerce kan akması ve kadınları  zalimin eline geçmemesi için kendi canlarına kıymasıdır. Bu katliam devlette hakim olan tekçi ve gerici zihniyetin eseridir. İnsanlarımızın belleğinde en ağırlıklı yerini tutarak yüreklerimizde tesellisi olmayan ve kabul edilemez olan bir yaradır. Günümüzde dahi yaramız kanamaya devam etmektedir. Cumhuriyet öncesi ve sonrası tekçi zihniyet karşısında olanlara yönelik zulüm, zalimce tutumu günümüzde de devam etmektedir. Tekçi ve gerici zihniyet kendi istediği kalıplara uymayan hiç kimseye yaşam hakkı tanımamaktadır.Bu zihniyetin dışında kalanlar defalarca talan, katliamlara maruz kalmışlardır. Dersim’in inançsal ve kültürel olarak Alevi olması etnik kimlik bakımından “Kürt” olması ulus – devletin kalıplarına uymuyordu. Dersim binlerce yıldır ocak örgütlenmesi şeklinde kendini yönetiyordu. Ocak merkezli bir yaşam esastır. Bu  Dersimlinin toplumsal beynidir. Binlerce yıldır ‘El ele el hakka’ düsturuyla her türlü tahakkümcü ve hiyerarşik iktidar ilişkilerinden uzak eşitlikçi, demokratik, çoğulcu, ekolojik bir örgütlenme modelini esas alarak bugüne kadar gelmişlerdir. Bu bakımdan inancın toplumsal hafızasıdır.”

EVLATLIK OLARAK VERİLEN ÇOCUKLAR

Katliam sırasında idam edilen Seyit Rıza’nın mezar yerinin açıklanması talebini de dile getiren Alevi ögütleri, özellikle evlatlık olarak verilen çocukların bilgilerinin de paylaşılmasını istedi.

Açıklamada imzası olan kurumlar ise şöyle:

“Alevi Bektaşi Federasyonu, Ankara Dersimliler Derneği, Ankara Vartolular Derneği, Ankara Divriği Kültür Derneği, Demokratik Alevi Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kızılırmak Yerel Dernekleri Federasyonu, Sivas-Gürün Yuva ve Külahlı Dernekleri.”

Son güncelleme: 10:52 04.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı