• Turkhane Logo

Yunanistan’dan geri itilen yazar Meral Şimşek için PEN International’dan çağrı

PEN International, haziran ayında Yunanistan’dan geri itilen ve 21 Eylül’de mahkemeye çıkacak olan Meral Şimşek’in hakkındaki suçlamaların düşürülmesi için çağrı yaptı.

12:48 30 Ağustos 2021 Pazartesi
 Yunanistan’dan geri itilen yazar Meral Şimşek için PEN International’dan çağrı
PEN International, haziran ayında Yunanistan’dan geri itilen ve 21 Eylül’de mahkemeye çıkacak olan Meral Şimşek’in hakkındaki suçlamaların düşürülmesi için çağrı yaptı.


Uluslararası edebiyat birliği PEN International, şair Meral Şimşek’in 21 Eylül’de hakim karşısına çıkacağını hatırlattı ve hakkındaki suçlamaların düşürülmesini istedi.

Şimşek, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 15 yıla kadar, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan ise yedi buçuk yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.


Meral Şimşek, 29 Haziran’da Türkiye’den Yunanistan’a geçerken Yunan polisinin kendisini ve yanındaki Suriyeli Kürt kadını gözaltına aldığını ve çıplak arama yaptığını açıklamıştı.
  Yunanistandan geri itilen PEN üyesi, şair-yazar Meral Şimşekin anlattıkları çok korkunç:

Beni Edirne CİKe götürdüklerinde fetöden tutuklu kadınların yanına koydular. Birinin 15 y. çocuğuna ters kelepçe yapılmış. Başka birine çıplak arama yapılırken çocukları da yanında. pic.twitter.com/SvWstUlMDl — Sevinç Özarslan (@sevincozarslan) July 8, 2021  

Türkiye’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığını ve PEN üyesi olduğnun belirtmesine rağmen Yunan polisi tarafından hem kendisinin hem de beraber gözaltına alındığı Suriyeli Dicle isimli kadının taciz ve darp edildiğini kaydeden Şimşek, yanlarında bulunan bilgisayar, cep telefonu ve yüksek miktardaki paraya da el konduğunu ve yaklaşık 24 saat sonra Meriç’e atıldıklarını belirtti.

İpsala’da kıyıya çıktıklarında “yurtdışına çıkış yasağını ihlal ettiği” gerekçesiyle tutuklanan Şimşek, 8 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Türkiye’de “propaganda” ve “örgüt üyesi” olmak iddiasıyla davası olan Şimşek, ulusal ve uluslararası edebiyat ödüllerine sahip bir yazar.

PEN’in uluslararası çağrısı:

“HAREKETE GEÇİN: Lütfen Türk makamlarına itirazda bulunun: Meral Şimşek’e yönelik tüm suçlamaların düşürülmesini isteyin;

“Gazetecilerin ve yazarların yazılarının içeriği veya iddia edilen bağlantıları temelinde kovuşturma ve tutukluluk halinin sona erdirilmesi ve ifade özgürlüğü haklarını kullandıkları için cezaevinde tutulanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak;

“Kürt bölgelerine yönelik baskıya son verilmesi ve devam eden çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması çağrısında bulunuyor.

İtirazları şu adrese gönderin:

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül adres: Adalet Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, 06659 Ankara, Türkiye

Twitter: https://twitter.com/abdulhamitgul İletişim: [email protected]

“Kopyalarını kendi ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliğine gönderin. Büyükelçilik adresleri burada bulunabilir: https://embassy.goabroad.com/embassies-of/turkey .

“Lütfen Dışişleri Bakanlığınıza ve Türkiye’deki diplomatik temsilcilerinize ulaşın, onları Meral Şimşek’in davasını ikili forumlarda gündeme getirmeye çağırın.

“Lütfen itirazları hemen gönderin. 21 Eylül 2021’den sonra itiraz gönderip göndermediğinizi PEN International ile kontrol edin. Lütfen yaptığınız her işlemden ve aldığınız yanıtlardan PEN International’ı haberdar edin. Mesajlar, Avrupa Program Koordinatörü Aurélia Dondo’ya gönderilebilir.”

Son güncelleme: 12:48 30.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı