• Turkhane Logo

Buldan: Roboski katilleri belli, yargı önüne çıkarmaktan kaçınılıyor

Roboski (Uludere) katliamının 7. yıldönümünde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’dan çarpıcı bir iddia geldi. Buldan, Roboski katliamı sorumluları ve katillerinin belli olduğunu ileri sürdü.

17:45 28 Aralık 2018 Cuma
 Buldan: Roboski katilleri belli, yargı önüne çıkarmaktan kaçınılıyor
Roboski (Uludere) katliamının 7. yıldönümünde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’dan çarpıcı bir iddia geldi. Buldan, Roboski katliamı sorumluları ve katillerinin belli olduğunu ileri sürdü.




Ancak bu kişileri yargı önüne çıkarmaktan herkesin kaçındığını söyledi.


Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait F-16 savaş uçakları, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011’de sivilleri bombalamıştı. 19’u çocuk 34 kişi hayatını kaybemişti. Roboski sakinleri hayatını kaybedenleri, yedinci yıl dönümünde anarken, olayın faillerine ilşikin tartışmalar da devam ediyor.

“HÜKÜMETİN BİLGİSİ DAHİLİNDE KATLEDİLDİLER”

Roboski katliamının yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen törene katılan Buldan, 34 kişinin ölümü hakkında iktidarı suçladı.

Buldan, “Bugün bu ülkeyi yönetenlere bir kez daha bu mezarların başından sesleniyoruz. Bu insanlar sizin bilginiz dahilinde, sizin onayınız dahilinde, ayda 50 lira kazanmak için sınırın öte tarafına geçiyordu. Bunu bilmenize rağmen bu insanları katlettiyseniz bunu yapanları yargı önüne çıkarma sorumluluğunuz var. Bu sorumluluktan kimse kaçamayacak.” dedi.

SORUMLULAR BELLİ, KATİLLER BELLİ

Buldan, askeri mahkemeler başta olmak üzere gönderilen tüm mahkemelerde, Roboski davasının reddedildiğine dikkat çekti. Buldan şunları dile getirdi: “Durum böyleyse bir kez daha durup bakmak lazım. Bu dava niye düşürülüyor, reddediliyor? Demek ki sorumlular belli, katiller belli. Ama bunları yargı önüne çıkarmaktan herkes kaçınıyor.”


ADALET ARAYIŞINI SÜRDÜRECEĞİZ

Buldan, ailelerin yalnız olmadıklarını söyledi. “Biz bu ailelerin hangi zulümlerle karşılaştığını çok iyi biliyoruz. Ailelerimiz adalet arayışını sürdürürken, bu halkın temsilcisi olan sevgili Ferhat Encü bugün cezaevinde rehin. Ferhat’ın da dediği gibi tarihimiz hep karanlık günlerle doludur ama Roboski asla karanlıkta kalmayacak.” şeklinde konuştu.

KÜRT HALKINA DAYATILAN ZORBALIK

Buldan şunları söyledi: “Ailelerimizin adalet arayışını sürdürürken, karşılaştıkları zulüm bile bu ülkede Kürt halkına dayatılan zorbalığı gözler önüne sermektedir. Bırakın adaleti hukuku, bu köyde yakınlarını kaybedenler her gün bu devletin kolluk güçleriyle mücadele etmek zorunda kaldılar. Bu köyün tek talebi faillerin yargılanmasıydı. Bu ülkenin tarihine kara bir leke olarak geçen Roboski Katliamı’nın faillerinin yargılanması talebi hiçbir zaman dikkate alınmadı.”

DEMOKRASİ SINAVI ROBOSKİ’DEN GEÇECEK

Türkiye’nin demokrasi sınavının Roboski’den geçeceğini dile getiren Buldan, “Bu ülkenin demokrasi, adalet barış arayışçıları Roboski’yi es geçerek bunu inşa edemezler. Kürt halkının tarihi acılarla doludur. Kimi zaman tek kurşunla katledilen canlarımız oldu. Kimi zaman satırla doğranarak katledilen çocuklarımız oldu. Kimi zaman üstlerine panzerler sürülerek katledilen evlatlarımız oldu. Roboski de bunlardan biriydi. Bu bilerek ve kasıtlı yapılan katliamın sorumluları mutlaka hesap verecektir.” dedi.

 

Son güncelleme: 17:45 28.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı