• Turkhane Logo

Afganlı veliler: Türk devletinin niyeti okullarımız kapatıp gitmek

Afganistan'da faaliyet gösteren Afgan-Türk Okulları Veli Komitesi, Afgan Hükümetinin okulları gerekçe göstermeden kapatmasına tepki göstermeye devam ediyor..

12:49 28 Haziran 2018 Perşembe
 Afganlı veliler: Türk devletinin niyeti okullarımız kapatıp gitmek
Afganistan'da faaliyet gösteren Afgan-Türk Okulları Veli Komitesi, Afgan Hükümetinin okulları gerekçe göstermeden kapatmasına tepki göstermeye devam ediyor..

Afganistanda faaliyet gösteren Afgan-Türk Okullarının önce hukuksuz bir şekilde Maarif Vakfına devredilmek istenmesine velilerin tepkisi devam ediyor. 



Afgan-Türk Okulları Veli Komitesi, okullara yönelik gerçekleştirilen gerekçesiz kapatma nedeniyle bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantı da konuşan Kandahar veli komitesi Başkanı Hacı Bismillah Han, Afgan Türk okullarını sonuna kadar, cephedeki asker misali savunup koruyacağız ve Afgan Türk okullarının devam etmesini sağlayacağız. diyerek konuşmasına başladı.



20 yıldır  orada göre yapan  Türk Öğretmenlere  çok teşkkür ettiklerini belirten Han, Bu Teşekkürü biz sadece sözle değil, bizzat ameli olarak da göstereceğiz. Ve kanunlar dahilinde bu okulları sonuna kadar savunacağız. Kabul etmeliyiz ki, biz savaştayız. Ancak biz, prestijli bir kültüre  sahibiz onun için bu hocaları sonuna kakdar koruyacağız. Hiç kimsenin onlara zarar vermesine izin vermeyeceğiz. Bu güne kadar Kabil’de olan olaylar kesinlikle diplomasiye uygun hadiseler değildir. Eğer bu hadiseler diğer vilayetlerde tekerrür ederse, bütün mesuliyet Afgan hükümetinin ve Yeni gelen Türklerindir. Benim yeni gelen Türklerden isteğim mafyavari hareket etmemeleridir. dedi.

ADIM ADIM BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE İLERLİYORUZ

Herat Veli Komitesi Başkanı Seyyid Ömer Kattali, Komite olarak  tüm güçleriyle gelecek nesilleri korumaktan uzak kalmayacaklarını belirterek, Sizinle adım adım ilerliyoruz. Dostlar bu konferans ve seminerler için hükümetin (hükümeti vahdeti milli) bizi taktir etmesi gerekiyordu. Burdaki büyüklerimiz neslimizin eğitimi ve geleceği için defalarca biraraya geldiler ve bu ülkenin gelecek nesillerini düşünüyorlar. Ama gün geçtikçe bize farklı problemler  çıkartıyorlar. Değerli dostlar siz ve biz doğru yoldayız inşallah. Adım adım birlik ve beraberlik içerisinde ilerliyoruz. Biz ve davamız haktır inşallah ve kazanacağız. diye konuştu.


Mezarı Şerf Afgan Türk Okulu ve Veli Komitesi Başkanı Humayun Acem, Türk okuluna giden kızının başarısın gözyaşları içerisinde anlatarak konuşmasına başladı. Acem kızının hikayesini şöyle anlattı: Gözlerimi yaşartan bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Kızım 9. Sınıf Mezar Şerif Afgan-Türk kız lisesinde okuyor. Kızım online yapılan bir yarışmada Amerikada okuyan bir öğrenciyle yarışmış ve yarışmada kızım Amerikalı öğrenciyi yenmiş. Bu başarısını kızım akşam eve gelince bana anlattı ve kızımın yanında gözlerimden yaşlar aktı. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Bunun anlamı şu: bu okulllarda gerçekten kaliteli eğitim veriliyor. Afganistanda çok okullar var. Ben 14 yıl Milli Birliktelik Projesinde çalıştım ve 150 adet okul yaptık ama devlet hala bu okulları teslim almadı. Afgan-Türk okulları gelip bizim evladlarımızı Amerikadaki okulları yenebilecek seviyeye getiriyor. Bundan dolayı bu okulları savunuruz ve kimseye yedirtmeyiz.

OKULUMUZU SAVUNDUK VE ALMALARINA İZİN VERMEDİK

Afgan-devlet erkanından bir kaç kişinin Mezar Şerife geldini aktaran Acem, Devlet erkanı söz vermişler ki okulları size teslim edeceğiz diye. Bize söylediklerinde ise okulu incelemye geldik demişlerdi. Ama Maarif Vakfı Reisi Mucip Bey soyadını söyleyemiyorum Türkçe olduğu için facebook sayfasından açıklama yapıyor okulları almaya gidiyoruz diye. Geldiler ve olaylar oldu, biz oradaydık hocalarımız oradaydılar. Okulumuzu savunduk ve bırakmadık ki okulumuzu alsınlar. Bu şekilde hakkımızı her zaman savunuruz ve savunmaya da devam edeceğiz. ifadelerini kullandı. 

OKULLAR ÖĞRENCİLERİNİN YANINDA BİZLERİ DE YETİŞTİRİYOR

Afgan-Türk okullarının sadece öğreci yetiştirmediğini aktaran Acem, 2. Ben bu okulları iki yıldır tanıyorum, şunu samimyetle söylüyorum ki bu iki yılda bende değiştim. Mefkurem değişti. Bu okulların hocalarıyla oturup sohbet ettiğimiz zaman görüyorsunuz ki bu insanlar gerçekten bir eğitim insanı ve bu konuda bellerini bağlamışlar. Bunlar hem eğitim hem terbiye veriyorlar. Ben devlet erkanına soruyorum, neden bu okulları kapatmak yada yönetimini değiştirmek istiyorsunuz diye. İnanın ki bu sorunun cevabını veren olmadı, her ne kadar ısrar ettiysem de bunun cevabını bulan olmadı. Mezar Şerifte bize denildi ki, siz 4-5 teröristten yanasınız, para almışsınız ve 4-5 tane teröristi koruyorsunuz. Ben dostlarıma diyorum, söyleyin terörist kimdir? Şu 4-5 tane öğretmen veya öğrenciler mi? Eğer bunlar terörist ise ilk önce ben teröristim. Çünkü benim evladım bu okullarda okuyor ve ben diğer evlatlarımı da bu okullarda okutmaya kararlıyım. Çünkü bu okullarda çocuklar sadece a b c yi 1 2 3 ü öğrenmiyorlar yanında çok iyi terbiye de alıyorlar. İnsanlık öğreniyorlar ahlak öğreniyorlar. Bu vesileyle derim ki biz bugün burada bu okulları savunmak için değil Hakkı savunmak için toplandık. Biz Haktan yanayız. Bundan dolayı bu savunmamız devam edecektir. Eğer kanun çerçevesinde herhangi bir karar alınırsa ona da itaat ederiz. Buradan bir kez daha duyuruyorum ki biz Mezarı Şerif Veli Komitesi olarak okulların hakkını ve hakkımızı savunmaya devam edeceğiz ve Kabil Veli Komitesinin yanındayız. diye konuştu. 

OKULLAR YERLİ VE MİLLİ KURUMLARDIR

Celalavad Veli Komitesi Üyesi DR. Seyfettin Hikmat de Afgan-Türk okulu öğrencileriyle ramazan ayında Hindistandaki bir yarışmaya katılıp madalyalarla döndüklerini söyledi. Bu başarılarından dolayı Afgan devlet büyüklerinin öğrencilerle görüştüklerini belirten Hikmat, Birçok ulusal ve yerel TVlere çıktılar. Madem bunlar terörist, hangi terörist böyle başarı getirir ve devlet erkanı ile ğörüşür. Afgan Türk okulları terörist değil devlet için çalışan yerli ve milli bir kurumdur. dedi.


Hikmat başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor: Birgün Celalabadda rikşaya bindim. Afgan-Türkte öğretmen olduğumu söyledim. Rikşacı meseleyi bildiği için hemen kızdı. Neden okulu kapatmak istiyorlar dedi. Afgan-Türkün Afganistana 23 yıldır hem eğitim olarak hem de yardım kampanyalarında afgan halkına çok yardımları olduğunu söyledi ve ekledi. Tv lere çıkıp konuşmak ve tepki ğöstermek istediğini söyledi. Kimse bu okulların kapanmasını istemiyor. Birgün ben Mezarı Şerifteydeken Türkiyeden doktorlar geldi ve ben bir tanesini bizzat gezdirdim ve rehberlik yaptım. Bizim işimiz uzun sürdü geç kaldık. Konsolosluk yetkilileri çok merak etmişler ve güvenliğe haber vermişler. Geldiğimizde bana çok tepki gösterdiler. Birkaç günlüğüne gelen bu insanların güvenliğinden bu kadar korkuyorlar da pekala bu gelecek öğretmenler burada nasıl yaşayacaklar. Afganistan özellikle celalabad da güvenlik çok kötü ve bombanın ne zaman nerede patlayacağı belli olmuyor. Bu gelecek öğretmenler en ufak bir çatışmada giderler. Biz de pirince giderken evde ki bulgur dan oluruz. Okullar ve öğrenciler öğretmensiz kalır. 23 yıllık birikim,tecrübe gider. Afganistan eğitimde yakalamış olduğu başarıyı kaybeder. ifadelerini kullandı.

TÜRK DEVLETİNİN NİYETİ OKULLARI KAPATIP GİTMEK

Geçen yıl Hostda bir dershanenin daha açıldığını halkın bundan çok memnun olduğunu aktaran Hikmat konuşmasına şöyle devam etti: TİKA da Afganistanda okul yapıyor. Türkiye 2 yıldır bu okullarla uğraşana kadar kendileri okul açıp işletebilir ve daha iyi eğitim vereceklerini bizzat ispatlamış olurlardı. Ama Türkiye üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek niyetinde.Bu okulları kapatıp gitmek niyetleri. Başka ülkelerde örnekleri çok. Yurt dışına bakmaya gerek yok Afganistan da açtıkları okullara bakabiliriz. Örneğin; Akça ve Wardak. İnşallah Devlet büyüklerimiz yanlış bir karar almazlar. Büyüklerimizin bu okulları siyasete alet etmemelerini istiyoruz. Eğer Celalabad a gelirlerde mezar ı şerifte ki tepkiden daha büyük bir tepkiyle karşılaşabilirler. Biz bu okullarız celalabad halkı olarak yerde bulmadık ve kapanmasına müsaade etmeyeceğiz.



 

Son güncelleme: 12:49 28.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı