• Turkhane Logo

5 baro daha çağrı yaparsa TBB genel kurula gidebilir

Adli Yıl açılışının Saray’da yapılmasını boykot eden 52 barodan 5’i Türkiye Barolar Birliği’ni Olağanüstü Genel Kurul’a çağırdı. 5 baro daha bu yönde çağrı yaparsa olağanüstü genel kurula gidilmesi gündemde.

18:41 07 Eylül 2019 Cumartesi
 5 baro daha çağrı yaparsa TBB genel kurula gidebilir
Adli Yıl açılışının Saray’da yapılmasını boykot eden 52 barodan 5’i Türkiye Barolar Birliği’ni Olağanüstü Genel Kurul’a çağırdı. 5 baro daha bu yönde çağrı yaparsa olağanüstü genel kurula gidilmesi gündemde.





Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Saray’da yapılan törene katılması ve törende yaptığı konuşma sonrası barolar tepkili. Yargı bağımsızlığına gölge düşüren tavrı kınayan barolar TBB’nin meşruiyetini kaybettiği görüşünde.


İLK HAREKETE GEÇEN İSTANBUL BAROSU OLDU

TBB ve Metin Feyzioğlu’nun tavrı karşısında harekete ilk geçen İstanbul Barosu oldu. İstanbul Barosu TBB Delegeleri, 4 Eylül’de yaptıkları toplantı ile olağanüstü genel kurul çağrısını onayladı. Duvar’ın haberine göre, İstanbul Barosu yönetim kurulu üç saat süren toplantıda, Türkiye Barolar Birliği’ne Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapılması için Yönetim Kurulunun yetkili kılınmasına oy birliğiyle karar verdi.

ANKARA VE ANTALYA DA ÇAĞRI YAPTI

Ankara Barosu da, olağanüstü genel kurul toplantısı yapılması için çağrı yaptı. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan’ın ‘yargı bağımsızlığı’ vurgusu yaptığı karar neticesinde, baronun internet sitesinde şu açıklamalara yer verildi: “Ankara Barosunun 04.09.2019 tarihli yönetim kurulu toplantısında Avukatlık Kanunu’nun 115/2. Maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliğinin seçim gündemli olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verilmiştir.”

ANTALYA BAROSU AYLAR ÖNCE ÇAĞRI YAPMIŞTI

Antalya Barosu olağanüstü genel kurul çağrısını 27 Şubat’ta almıştı. Aylar öncesinden bu çağrıyı yapan ilk baronun Antalya Barosu olduğunu ifade eden Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, “Kararımızın arkasındayız” dedi.

TBB HAKKINDA GÜVEN SORUNU OLUŞTU

Adana Barosu Yönetim Kurulu da Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) olağanüstü genel kurul çağrısı yapılmasını kararlaştırdı. Kararda şu ifadelere yer verildi: “TBB Başkanının, yönetiminin Avukatlık Kanunu’nun 110. ve 123. maddelerine aykırı davranması ve yasanın yüklediği görevleri yerine getirmemesi, meşruiyetini kaybetmiş olması, haklarında temsiliyet ve güven sorunun doğması nedeniyle seçimli ve seçim kararı alınması gündemli olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verilmiştir.”

İZMİR BAROSUNDAN DA ÇAĞRI

Son olarak İzmir Barosu da yaptıkları toplantı sonucunda dün olağanüstü genel kurul çağrısı aldıklarını duyurdu. Açıklamada, “Türkiye Barolar Birliği Başkanı, 52 baronun yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkelerini gözeterek aldığı kararları yok sayarak, Avukatlık Kanunu madde 110/1’de yer alan ve baroları ilgilendiren konularda barolarla görüşerek çoğunluğun düşünce ve görüşünü belirtmek zorunda olduğuna ilişkin görevini yerine getirmemiş, bu suretle kanuna aykırı davranmıştır” denildi.

EN BÜYÜK BAROLAR GENEL KURUL İSTİYOR

Türkiye’nin en büyük barolarının olağanüstü genel kurul talep etmesinin ardından, saraydaki toplantıyı boykot eden barolara gözler çevrildi. Bu barolar içerisinden 5-6’sının da genel kurul talep etmesi durumunda TBB’nin bu talebi karşılamak zorunda kalabileceği dile getiriliyor.

Son güncelleme: 18:41 07.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı