• Turkhane Logo

Tutuklu gazeteciye kendi kitabı yasak: ‘Millet sevgisini zedeler’

Tutuklu gazeteciye kendi kitabı yasak: ‘Millet sevgisini zedeler’

13:54 04 Aralık 2018 Salı
Tutuklu gazeteciye kendi kitabı yasak: ‘Millet sevgisini zedeler’
Tutuklu gazeteciye kendi kitabı yasak: ‘Millet sevgisini zedeler’

Tutuklu gazeteci Ferhat Parlak, Silvan’da 90’lı yıllarda Hizbullah ve JİTEM tarafından işlenen cinayetleri konu alan ‘Şehitler Şehri Silvan’ isimli kitabını istedi ama Diyarbakır D Tipi Cezaevi idaresi kitabı, “millet sevgisini zedeleyebilecek, yazılar içerdiği” gerekçesiyle kendisine vermedi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi, tutuklu gazeteci Ferhat Parlak’ın, Silvan’da 1990’lı yıllarda Hizbullah ve JİTEM tarafından işlenen cinayetleri konu alan ‘Şehitler Şehri Silvan’ isimli kitabını, “Ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik ifadeler ve insan, yurt, millet sevgisini zedeleyebilecek, yazılar içerdiği” gerekçesiyle kendisine vermedi.

Parlak’ın avukatı Mehdi Özdemir, TBMM Kütüphanesi’nde de bulunan ve hakkında yasak kararı bulunmayan kitabın Parlak’a verilmemesine itiraz etti. Parlak’ın kardeşi Serhat Parlak ise “Kitap bir daha bu acılar yaşanmasın diye yazıldı. 90’lı yılları yaşatanlar değil yazanlar cezalandırılıyor” diyerek karara tepki gösterdi.


Ahval News’ten Deniz Tekin’in haberine göre, 33 yıllık gazeteci Yaşar Parlak, 18 Ağustos 2004 günü Silvan’da Selahaddin Eyyubi Camisi’nin avlusunda ensesinden vurularak katledildiğinde bu kitap basılalı yaklaşık üç ay olmuştu.

Yaşar Parlak, kitabının önsözünde “Kitabın ikinci baskısı hazırlanacak. Ulaşamadığımız aileler, eksik bilgi veya hikâyeleri bize ulaştırabilirler” diye not düşmüş. Hayatını kaybettiği için bu sözünü yerine getiremeyen Parlak’tan bu bayrağı oğlu Ferhat Parlak devralmış. Verilmiş bir sözün ürünü olan ‘Şehitler Şehri Silvan’ kitabının ikinci baskısı, ilk baskıdan 10 yıl sonra 2014 yılında yayınlamış.

Kitap; 1990-2004 yılları yaşanan yüzlerce cinayeti, işkenceyi, zorla kaybettirmeyi, insan kaçırmayı konu ediniyor: 400’e yakın fail meçhul cinayet, 45 yaralama, 111 işkence, 13 kaybın hikâyesi kitapta ayrıntılarıyla anlatılmış.

Silvan’da ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında çektiği görüntüler ve yaptığı haberler nedeniyle 2017 yılında hakkında 27 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Ferhat Parlak, 10 Nisan 2018’de tutuklanarak,  Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konuldu. Yedi ayı aşkın süredir tutuklu olan Parlak’ın iddianamesi henüz hazırlanmış değil.

Parlak’ın daha önce yazıp yayınladığı ‘Şehitler Şehri Silvan’ kitabı cezaevinde kendisine verilmek üzere 16 Ekim 2018’de Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne getirildi. Kitabı inceleyen Cezaevi İdaresi Eğitim Kurulu Başkanlığı,  kitabın Parlak’a verilmemesine karar verdi.

Eğitim Kurulu Başkanlığı’nın 25 Ekim 2018 tarihli 2018/2018 sayılı kararı şöyle:

“Ceza İnfaz Kurumumuzda tutuklu olarak bulunan Ferhat PARLAK’a 16/10/2018 tarihinde ziyaretçisi tarafından getirilen, Şehitler Şehri Silvan (Yazar: Ferhat PARLAK) isimli yayının incelenmesi sonucunda; yayının içeriğinde ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik ifadeler içerdiği ve Türkiye Cumhuriyet Devletine yönelik yalan yanlış ifadelerin yer aldığı, insan, yurt, millet sevgisini zedeleyebilecek, kin ve nefret duygusu uyandırabilecek yazılar içerdiği anlaşıldığından  ilgiliye verilmemesine,  tebliğ tarihinden  itibaren 15 gün içerisinde  Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itirazı kabil olmak üzere OY BİRLİĞİ ile karar verilmiştir.”

‘KİTAP TBMM KÜTÜPHANESİNDE KAYITLI ‘

Ferhat Parlak’ın avukatı Mehdi Özdemir, müvekkili Parlak’ın sarı basın kartı sahibi olan bir gazeteci olduğunu hatırlatıyor. Ve müvekkilinin gazetecilik mesleği nedeniyle tutuklu olduğunu, tutuklama tedbirinin cezaya dönüştüğünü söylüyor. Parlak’ın bir önce iddianamesinin hazırlanarak, hakim karşısına çıkarılması gerektiğini vurgulayan Özdemir, Parlak’ın serbest bırakılması için yaptığı itirazların reddedildiğini anlatıyor.

Cezaevi idaresinin kararına dair de ‘hukuksuz’ tespiti yapıyor. Parlak’ın kitabının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararıyla kitaba bandrollü olduğunu ve kitap hakkında herhangi yasaklama ve toplama kararı bulunmadığına dikkat çekiyor. Özdemir,  cezaevi idaresinin Parlak’a vermediği kitabın, TBMM kütüphanesinde sıra ve sayı numarasıyla kayıtlı bulunduğunu ve isteyen herkesin rahatlıkla kitaba ulaşabileceğini de vurguluyor.
 

Son güncelleme: 13:54 04.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı