• Turkhane Logo

Türkiye, Hamas ve Rusya’ya desteğini çekmezse yaptırıma uğrayacak

15:50 01 Aralık 2023 Cuma
Türkiye, Hamas ve Rusya’ya desteğini çekmezse yaptırıma uğrayacak





Amerikan gazetesi Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Türk şirketleri ve bazı Türk vatandaşları, Rusya’ya ve Hamas’a mal ve hizmet sağladıkları için yaptırım riskiyle karşı karşıya bulunuyor.



ABD Hazine Bakanlığı’nın terörizm ve mali istihbarattan sorumlu müsteşarı Brian Nelson, Türkiye’yi ziyareti esansında yaptığı açıklamada Türk yetkilileri, ülkenin Hamas için bir finansman cenneti ve Rusya’nın savaş makinesi için bir ticaret merkezi olarak hizmet ederek iki kıtada şiddeti körüklediği konusunda uyardı.



ABD’li yetkililer, son 10 yılda Hamas’ın finansörlerini hedef alan ABD yaptırımlarına rağmen Türkiye’nin, örgütün yatırım şirketlerinin İstanbul dışındaki şehirlerde faaliyet göstermesine izin verdiğini söylüyor.



Kremlin’in savaş çabalarını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu elektronik ve diğer ticari malların akışını kesmeyi amaçlayan yaptırımlara rağmen Türkiye’nin Rusya ile ticaretinin geçtiğimiz yıl arttığına dikkat çekiliyor.



Nelson, “Hamas’ın gelecekte yapacağı herhangi bir saldırının Türkiye’de gerçekleşen bir bağış toplama ya da kolaylaştırma faaliyetiyle bağlantılı olması çok kötü olur” dedi.



ABD’li yetkililere göre, Rusya’ya Batı yaptırımları kapsamında yasaklanan mal ve hizmetleri sağladıkları için Türk şirketleri ve vatandaşları yaptırım riskiyle de karşı karşıya. Nelson, “Tüm bunların önünü kesmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız ve bunu Türkiye ile ortaklaşa yapmak istiyoruz, ancak tek taraflı olarak da hareket etmeye hazırız” dedi.



Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkileri bu hafta Financial Times gazetesinin de manşetinde yer almıştı.



Nelson’ın ziyareti ABD-Türkiye ilişkileri açısından kritik bir dönemde gerçekleşiyor. Washington, İsveç’in NATO’ya katılımı için Türkiye’nin son onayı vermesini istiyor. Türkiye ise ABD’nin 20 milyar dolarlık yeni bir F-16 savaş jeti filosu satışını onaylamasını istiyor.



Bankalar gri listede



ABD’li yetkililer bu hafta Türk banka yöneticileriyle bir araya geldi. Türk bankalarının ABD doları finans piyasalarına erişimlerini sürdürebilmeleri için terörizmin finansmanını ve kara para aklama şüphesini durdurmaları gerekiyor.



Türkiye halihazırda küresel mali gözlemci Mali Eylem Görev Gücü tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele standartlarının gevşek olduğu ülkelerden oluşan gri listede yer alıyor.



Analistler, Türkiye’nin Hamas’ın finansmanı ve Rusya’ya aktarım konularını ele alış biçiminin, FATF üyesi ülkelerin Türkiye’yi listeden çıkarıp çıkarmama konusundaki oylamalarını etkileyebileceğini söylüyor.

Son güncelleme: 15:50 01.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı