• Turkhane Logo

The Guardian: NATO onayı sonrası İsveç’teki Kürt sığınmacılara baskılar arttı

15:00 07 Şubat 2024 Çarşamba
The Guardian: NATO onayı sonrası İsveç’teki Kürt sığınmacılara baskılar arttı





İngiltere’de yayınlanan The Guardian gazetesi, Türkiye’nin NATO üyeliğine onay vermesinin ardından İsveç’teki Kürt grupların “diken üzerinde olduklarını” yazdı. Gazetenin iddiasına göre Kürt gruplar üzerindeki baskı arttı ve İsveç gizli servisi “terör gruplarını hedef alıyoruz” açıklaması yaptı. İsveç hükûmetinin, Kürt derneklerin banka hesaplarını kapattığı ve bazı sığınmacıların gizli servis Sapö tarafından sorguya alındığı iddia ediliyor.



Türkiye’nin NATO üyeliğine onay vermesinin ardından İsveç hükûmetinin ülkedeki Kürt sığınmacılara karşı daha sertleşen bir tutum içinde olduğu iddia edildi.



İddiayı gündeme önde gelen İngiliz gazetelerinden The Guardian getirdi. Gazeteye göre Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından, İsveç’teki Kürtler kendilerini “tehlike altında hissediyor”.



TBMM, tartışmalı bir sürecin ardından İsveç’in NATO üyeliğini onaylayan tasarıyı 23 Ocak’ta kabul etmişti. Türkiye, bunun öncesinde İsveç’ten terörle mücadelesini sertleştirmesini talep etmiş İsveç de bu doğrultuda terörle mücadele yasalarında bazı değişikliklere gitmişti.



Independent Türkçe’nin aktardığı haberde “Kürtler, Stockholm’ün diplomatik başarısının kendilerinin zararına olduğunu ve İsveç devleti tarafından sistematik biçimde hedef alındıklarını düşünüyor” denildi.



Gazeteye göre İsveç’te 50 bin ila 100 bin kişilik bir Kürt nüfusu var. Bu kişilerin çoğu ülkeye Türkiye, Irak, İran ve Suriye’den gitti.



Türkiye karşıtlığıyla tanınan yazar Kürdo Baksi, gazeteye verdiği demeçte “İsveç’te hiç bu kadar zor bir dönemden geçmemiştim” dedi.



Gazeteye konuşan Stockholm Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Enstitüsü’nün direktörü Paul T. Levin, “İsveç’te PKK, 1980’lerden beri terör örgütü olarak sınıflandırılırken yetkililer, diğer birçok Avrupa ülkesine göre örgüte daha hoşgörülü davrandı” dedi.



Haberde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının kazanılabilmesi için İsveç’in iç güvenlik teşkilatı Güvenlik Polisi’nin (Sapö) Kürtleri yakın takibe aldığı savunuldu. Ayrıca Stockholm hükümetinin, Kürt derneklerin banka hesaplarını kapattığı ve bazı sığınmacıların Sapö tarafından sorguya alındığı iddia edildi.  Buna ek olarak bazı Kürt sığınmacıların oturma izinlerinin iptal edildiği de ileri sürüldü. Baksi, İsveç’te yaşayan 42 sığınmacının kendisiyle iletişime geçtiğini ve Sapö’nün oturma izinlerini iptal etmek için haklarında yetkili mercilere güvenlik raporu sunduğunu söylediğini savundu.



Diğer yandan Sapö’den Guardian’a gönderilen açıklamada, kuruluşun herhangi bir azınlığı ya da etnik grubu hedef almadığı belirtilerek, “Servisimizin çalışmaları kapsamında Avrupa Birliği ya da Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar tarafından terörist grup olarak nitelendirilen örgütlerin faaliyetlerini hedef alıyoruz. Bu örgütlerden biri de PKK’dır” denildi.



İsveç Göçmenlik Bürosu’nun açıklamasındaysa sığınma ve yurttaşlık başvurularının yasalara göre incelendiği ve bunların “siyasi süreçten bağımsız yürütüldüğü” ifade edildi.



Guardian’ın haberinde, İranlı Kürt asıllı eski parlamenter Emine Kakabeve’nin görüşüne de yer verildi.  İsveçli siyasetçi, “Dünyanın en demokratik ülkesi İsveç, dünyanın en diktatör ülkelerinden birine dönüşüyor” dedi. Ankara yönetimi, Kürtlerin artık İsveç’te güvende olmadığını savunan Kakabeve’nin 2022’de Türkiye’ye sınır dışı edilmesini istemişti.

Son güncelleme: 15:00 07.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı