• Turkhane Logo

'Tacizcilere iyi hal indirimi toplumun vicdanını yaralıyor'

Son yıllarda yargının, cinsel saldırı, taciz ve benzeri suçlardan yargılananlara takım elbise, kravat ve mahkemedeki tutumları nedeniyle 'iyi hal indirimi' uygulaması vicdanlarda yara açıyor.

11:04 12 Şubat 2019 Salı
'Tacizcilere iyi hal indirimi toplumun vicdanını yaralıyor'
Son yıllarda yargının, cinsel saldırı, taciz ve benzeri suçlardan yargılananlara takım elbise, kravat ve mahkemedeki tutumları nedeniyle 'iyi hal indirimi' uygulaması vicdanlarda yara açıyor.

İyi hal indirimi, bir yandan cezasızlık olgusunu beslerken öte yandan tacize uğrayan çocuk ve yetişkinlerde de tarifi mümkün olmayan travmalara yol açıyor.

İktidar yanlısı Yeni Şafak Gazetesi, iyi hal indiriminin vicdanları yaraladığına dikkat çekiyor ve son olarak yedi yaşındaki bir kız çocuğunu taciz eden sanığın mahkemedeki terbiyeli tutumu nedeniyle cezasında önce indirime gidilip ardından da tahliye edilmesindeki çarpıklığa değiniyor. 

Sertaç Aksan imzalı haberde, avukat Yılmaz Yazıcıoğlunın, Hakimin takdir hakkını yasaklamak da son derece yanlış olur. Hakime güveneceksin. Türkiyede hakimler saygıyı kravat takma, duruşmada elini cebine atmama gibi yerlerde arıyor. Eğer hakimi doğru yetiştirebilirseniz, hakim de gerçekten duruşmada yardımcı olan kişilere indirim yapması gerektiğini bilir sözlerine işaret ediliyor. 


Olayın geçmişi ise şöyle:

Kocaelinin Kartepe ilçesinde, 2016 yılında 7 yaşında olan kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan Hasan G. (31), yerel mahkeme tarafından verilen 10 yıl hapis cezası sabıkasız geçmişi, cezasının geleceği etkisi üzerindeki olası etkileri değerlendirilerek 8 yıl 4 aya indirildi.

Yargıtayın kararı bozmasının ardından bölge mahkemesi de sanığın yargılama süresince göstermiş olduğu olumlu tutum ve davranışlarını dikkate alarak cezayı 6 yıl 8 aya indirince, Hasan G.nin cezaevinde geçirdiği süre dikkate alınarak tahliyesine karar verildi.

Hasan G.nin cinsel istismarına maruz kalan ve olayın yaşandığı dönemde 7 yaşında olan Z.D.nin tahliyenin ardından günlüğüne yazdığı Bugün şubatın 6sı. Bugün o çıktı, yani sesi, çok çok korkuyorum ama anneme söylemiyorum notu gözleri bir kez daha iyi hal indirimine çevirdi.

Daha önce de benzer taciz olaylarında, cezada indirim ya da tahliye kararları tepki yaratmış, hukuk sisteminin taciz ve cinsel saldırıyı önlemek adına etkin bir caydırıcı olmaktan çıktığı eleştirileri yapılmıştı. 

Avukat Yazıcıoğlu, mevcut hukuk düzeninde belirli suçlarda indirim uygulanır diye bir hüküm olmadığına vurgu yaparken, mahkemenin kimi zaman suçu işleyen kişinin pişmanlığı ve olayın aydınlanması amacıyla cezada indirim yapma takdirini kullandığını ancak her kravat takana ya da mahkemede terbiyeli tutum içinde olana iyi hal indirimi uygulamanın yanlış olduğunu, Ancak mevcut uygulamada sanki bu yaklaşım bir kazanılmış hak gibi karşımıza çıkıyor. Hemen her hakim bunu uygulamak zorunda hissediyor kendini sözleriyle anlatıyor.



 

Son güncelleme: 11:04 12.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı