• Turkhane Logo

Muş'taki bir köyde çiçek hastalığı karantinası..

Muş'a bağlı Varto ilçesindeki Kayalıdere Köyü'nde, küçükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı nedeniyle 21 günlük karantina kararı alındı.

14:05 18 Ocak 2018 Perşembe
Muş'taki bir köyde çiçek hastalığı karantinası..
Muş'a bağlı Varto ilçesindeki Kayalıdere Köyü'nde, küçükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı nedeniyle 21 günlük karantina kararı alındı.

Muşun Varto ilçesine bağlı Kayalıdere köyünde besicilik yapan Tufan Ere ait koyun ve kuzular peş peşe telef olmaya başladı. Hayvan ölümlerinin önüne geçemeyen Er, durumu Varto Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirdi. Köye gelen veteriner hekimler, hayvanlarda çiçek hastalığı olduğunu tespit edince köyü karantinaya alıp hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladı.

15 gün içinde 45 kuzu ve 25 koyunun telef olduğunu söyleyen Tufan Er, her gün 5, 6 hayvanın öldüğünü söyledi. Tufan Er, Toplam 70 koyun ve kuzumuz telef oldu. Ölümler aralıksız devam ediyor. Hasta olmayan hayvanları ayrı tutuyoruz ancak ölümlerin önüne geçemiyoruz. Hastalığın tedavisi olmadığı için sadece hastalığı hafifletecek ilaçlar veriyoruz dedi.

Hayvanları yerinde muayene eden Veteriner Hekim Yasin Aydın ise Numuneleri Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderdik. Numune sonucu gelmeden kesin bir hastalık üzerinde duramayız. Bölgede olası bir yayılmayı önlemek için 10 kilometre yarı çapında köyü karantinaya aldık dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu köye giden veteriner hekimlerin hastalıklı hayvanlardan numuneler aldığını ve numuneleri Elazığa gönderdiklerini belirtti. Çolakoğlu, Çiçek hastalığı küçükbaş hayvanlarda görülen bir hastalık türüdür. Her ihtimale karşı köyü 3 kilometre koruma ve 10 kilometre gözetim olmak üzere 21 günlük karantinaya aldık. Şu anda köye hayvan girişi ve çıkışları yasaklanmış durumda. Hayvan sahiplerimiz, aşıları düzenli olarak yaptırmalıdır. Hayvanların aşıları vaktinde yapılmış olsaydı bugün bu durum ortaya çıkmazdı diye konuştu. (DHA)

Son güncelleme: 14:05 18.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı