• Turkhane Logo

Kur Korumalı Mevduat hesabından çıkan döviz bürosuna koştu

18:50 31 Ağustos 2023 Perşembe
Kur Korumalı Mevduat hesabından çıkan döviz bürosuna koştu





Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduat(KKM) düzenlemeleriyle birlikte Türk mevduat sahipleri bu hesaplardan çıkmaya başladı. Bloomberg’e göre sadece geçen hafta KKM hesaplarından 5 milyar dolar çıkış oldu.



ABD’li finans ajansı Bloomberg, Merkez Bankası’nın (TCMB) Kur Korumalı Mevduat (KKM) düzenlemeleriyle birlikte Türk mevduat sahiplerinin bu hesaplardan çıkmaya başladıklarını duyurdu. Bloomberg’e göre, mevduat sahipleri geçen hafta KKM hesaplarından yaklaşık 5 milyar dolar çekti.



LİRA MEVDUAT PAYINI ARTIRMA HEDEFİNE ULAŞILAMADI



Bloomberg muhabiri Kerim Karakaya’nın haberine göre bu gelişme, bankaların KKM’den çıkışı teşvik etmesini sağlayacak bir dizi düzenlemeyi duyurmasının ardından geldi. Ancak yetkililer, bankacılık sistemindeki lira mevduatın payını KKM aleyhine artırma hedefine hâlâ ulaşamadı.



YATIRIMCILAR DOLAR HESAPLARINA GERİ DÖNDÜ



Veriler henüz kamuya açıklanmadığı için kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynak, 5 milyar dolarlık çıkışın çoğunun, başlangıçta dolar birikimi olan ve geçen hafta normal dolar hesaplarına dönen yatırımcılardan geldiğini söyledi. TCMB ise konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.



MERKEZ BANKASI YENİ HEDEF GETİRMİŞTİ



20 Ağustos’ta bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında değişiklik yapan TCMB kararında, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirilmişti. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankaların ek menkul kıymet tesisine mecbur olacağı açıklanmıştı.



TCMB önceki gün bankalara yolladığı uygulama talimatıyla, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak, geçilecek TL mevduatın vadesini en az 32 gün olarak açıklamıştı.

Son güncelleme: 18:50 31.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı