• Turkhane Logo

Kemikleri bulundu, namazları 2. kez kılındı

Yıllar sonra 2’nci Kılıçarslan ile 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in kemikleri tespit edildi. Kemikler 2 sultan için 2’nci kez kılınan cenaze namazından sonra türbeye defnedildi...

11:41 29 Eylül 2017 Cuma
Kemikleri bulundu, namazları 2. kez kılındı
Yıllar sonra 2’nci Kılıçarslan ile 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in kemikleri tespit edildi. Kemikler 2 sultan için 2’nci kez kılınan cenaze namazından sonra türbeye defnedildi...

Konya’da Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Alaeddin Camisi’ndeki türbede, restorasyon sırasında 8 Selçuklu sultanının kemiklerinin bir kısmı köpekler tarafından talan edilmişti. Yıllar sonra 2’nci Kılıçarslan ile 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in kemikleri tespit edildi. Kemikler 2 sultan için 2’nci kez kılınan cenaze namazından sonra türbeye defnedildi. 


8 SULTAN YATIYOR

Konya kent merkezinin ortasındaki Alaeddin Tepesi diye bilinen höyüğün üzerinde yer alan tarihi Alaeddin Camisi, Selçuklu Sultanı 1inci Rükneddin Mesudun son zamanlarında başladı. 2nci Kılıçarslan devrinde inşaatına devam edildi, Sultan 1inci Alaeddin Keykubad tarafından 1221 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Caminin bahçesinde bulunan türbede Selçuklu Devletinin sultanlarından 1inci Sultan Mesud, 2nci Kılıçarslan, 2nci Rükneddin Süleyman, 1inci Gıyaseddin Keyhüsrev, 1inci Alaeddin Keykubat, 2nci Gıyaseddin Keyhüsrev, 4üncü Kılıçarslan, 3üncü Gıyaseddin Keyhüsrevin cenazeleri bulunuyor. Cenazeler ise Zir-i zemin olarak adlandırılan zemin altında, yer seviyesinin aşağısında bulunan bir odaya defnedilmiş.

KÖPEKLER ALIP GİTTİ

1960lı yıllarda türbenin restorasyon ve temizliği yapıldığı sırada işçiler, sultanların kemiklerini sandukaların altındaki mezarlardan çıkarıp torbalara koydu. Ancak gece açık bırakılan havalandırma bölümlerinden giren köpekler ağzı açık bırakılan torbalardaki sultanların kemiklerinden bazılarını kapıp kaçtı. Ertesi sabah durum fark edildi. Kemikler, Alaeddin Tepesi çevresinde ve biraz ilerisindeki şimdiki Kültür Parkında çevresinde saçılmış halde bulunup toplandı. Alaeddin Camisinde 2014 yılında yeniden restorasyon çalışması başlatıldı. 

SİYANÜRE RASTLANDI

Halen devam eden çalışmalar kapsamında geçmiş yıllarda karıştırılan ve yıllarca bekletilen kemiklerden, Sultan 2nci Kılıçarslan ve oğlu 1inci Gıyaseddin Keyhüsrevin kemikleri, kafataslarından yola çıkılarak tespit edildi. Bilimsel yöntemlerle, tarihi belgelerde yüz ve kafa yapısı, o dönemlerdeki yara ve benzeri belirleyici özellikler sayesinde yapılan tespitte sultanların birinde siyanüre benzer bir zehire de rastlandığı ileri sürüldü. 

VALİ DE NAMAZDAYDI

Belirlenen iki sultanın cenazeleri, 28 Temmuzda yeniden İslami usullere göre hazırlanıp, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Partili iki milletvekili ve üst düzey bürokratların katıldığı, İl Müftüsü Ali Akpınarın kıldırdığı cenaze namazıyla yeniden defnedildi. Türbede bulunan diğer 6 sultanın kemiklerinin akıbeti sır gibi saklanıyor. Konu ile ilgili Konya Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bilgi vermekten kaçındı. Alaeddin Camisinde sürdürülen restorasyon çalışmalarında ayrıca, caminin bahçesinde sultanların türbelerinin yakınında zamanla yıkılmış ve unutulmuş Osmanlı dönemine ait türbe ve mezar yerinin de yeniden aslına uygun şekilde ortaya çıkartılacağı kaydedildi.

Son güncelleme: 11:41 29.09.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı