• Turkhane Logo

İşte seçimde an be an yaşananlar; Yırtık oy torbaları, saldırılar..

Türkiye erken seçimle Cumhurbaşkanı ve Milletvekillerini seçmek için sandığa gidiyor. Ancak sandıklarda AKP'lilerin yaptığı şaibeler her geçen süre zarfında artmaya devam ediyor. İşte oyların kullanılmasına başlanmasından bu yana yaşananlar..

12:37 24 Haziran 2018 Pazar
İşte seçimde an be an yaşananlar; Yırtık oy torbaları, saldırılar..
Türkiye erken seçimle Cumhurbaşkanı ve Milletvekillerini seçmek için sandığa gidiyor. Ancak sandıklarda AKP'lilerin yaptığı şaibeler her geçen süre zarfında artmaya devam ediyor. İşte oyların kullanılmasına başlanmasından bu yana yaşananlar..


Türkiye genelinde oy kullanma işleminin başlaması ile birlikte farklı kentlerden ihlal ve usulsüzlük haberleri gelmeye başladı. Ankara’da 2425 nolu sandıkta listede adı olmamasına rağmen bir sandık görevlisi adı var diyerek iki kişiye oy kullandırdı. Denizli’de 12 okula gönderilen seçim torbalarının yırtılmış olduğu tespit edildi.
 
Cumhurbaşkanlığı ve 27inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işleminin saat 08.00 itibariyle başlaması ile birlikte seçmenler oylarını kullanmak üzere kayıtlı oldukları sandıklara akın etti. İlk oylar kullanılıp, oy verme işlemi devam ederken, seçim ihlali ve usulsüzlük haberleri gelmeye başladı. 
 

Ankara Çankaya’da bulunan Sokullu Mehmet Paşa Anadolu Lisesinde kurulan 2425 nolu sandıkta listede adı olmamasına rağmen bir sandık görevlisinin adı var diyerek iki kişiye oy kullandırdığı tespit edildi. Diğer sandık görevlisinin durumu fark etmesiyle hemen tutanak tutuldu. 
 
DENİZLİDE OY TORBALARI YIRTIK ÇIKTI
 
Denizli’nin Merkez Efendi ilçesinde de, ilçedeki 12 okula gönderilmek üzere Nevzat Erten Anadolu Lisesi’nde tutulan seçim torbalarının altlarının yırtık olduğu, zarf ve pusulaların koruyucu ambalajlarının ise açıldığı görüldü. 
 
Durumu fark eden HDP ve CHP’li okul sorumluları olayı hemen avukatlara bildirdi. Sandık kurulu üyeleri torbalara el koyarken, avukatlar okula gelerek torbaları kayıt altına aldı. Torbalar kontrol edilerek, tutanak tutulup Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirildi. 
 
Diyarbakır Mesut Yılmaz İlköğretim Okulunda boş zarf dağıtan 2 kişi HDP ve CHPli görevliler tarafından yakalandı. Okulun bahçesinde bir tomar zarfla söz konusu kişilerin fotoğraf ve görüntüleri de sosyal medyada paylaşıldı. 
 
HDPLİLERE SALDIRI
 
İstanbulun Zeytinburnu ilçesinde bulunan Kazlıçesme Abay İmam Hatip İlkokulunda oy kullanma işlemi başlamadan önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyelerine saldırı düzenlendi. 50 kişilik grup HDPlileri darp etti. Olay yerine avukatların gelmesiyle grup dağıldı. Saldırıda kimsenin yaralanmadığı belirtildi. 
 
MÜŞAHİTLER 25 DAKİKA BEKLETİLDİ
 
Kadıköy ilçesine bağlı Kozyatağı’nda bulunan İlhami Ertem Ortaokulu’nda saat 07.00 itibariyle okul kapısında olan müşahitler, “bomba araması” gerekçesiyle 25 dakika kapıda bekletildi. Müşahitlerin bekletildiği sırada müşahitlerin izleme yetkisi olan zarf mühürleme görevinin çoktan başlatıldığı da belirtildi. 
 
Görev yeri Kemerburgaz olan polis memuru Murat Erbaş da, Taksimde bulunan Gümüşsuyu İlkokulu’nda oy kullandı. Erbaşın da 142 görev belgesinin ise olmadığı belirtildi.
 
Bağcılar ilçesinin Demirkapı Mahallesi Hasan Kağnıcı İlkokulunda plakasız araçlar görüldü. Araçlarının plakalarının ise, cam kenarına bırakıldığı belirtildi. 
 
1 ZARFLA GİRİP 2 ZARFLA ÇIKTI
 
Sarıyer ilçesi  Kocataş Barboros İlköğretim Okulunda da Hüseyin Ilkiner isimli kişi tek zarfla girdiği kabinden iki zarf ile çıktı. Ilkiner, 2 zarfı da sandığa atmak isterken yakalandı. Konuya ilişkin tutanak tutuldu. 
 
KABİNLERDE KAMERA 
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun oy kullandığı Gaziosmanpaşa Dobluca İlköğretim Okulunda oy kullanma kabini ve koridorlara kamera yerleştirildiği belirtildi. Bu duruma tepki gösteren siyasi parti temsilcileri, kameraları çıkartırdı.
 
Urfada seçimleri takip eden CHP PM Üyesi Mehmet Ali Çelebi, twitter hesabından paylaştığı mesajda, Şanlıurfa’da 30’a yakın köyde müşahitlerimiz baskı ile uzaklaştırıldı. Canhıraş bir mücadele devam ediyor. Ne olursa olsun milli irade kazanacak! dedi. 
 
MANİSA 
 
Manisanın Yunusemre ilçesi Halit Görgülü Lisesinde 1448 No’lu sandıkta gözleri gören ve okuma yazması olan bir seçmenin kızı, annesinin yerine oy kullandı. Sandık kurulu başkanının oy kullanılmasına göz yumduğu belirtildi. Duruma tepki gösteren siyasi parti sorumluları ile sandık kurulu başkanı arasında tartışma yaşandı. Olaya dair tutanak tutuldu. 
 
Yine Manisa’da AKP’li Yunus Emre ilçe Belediyesi çalışanlarının tek tek aranarak, oylarının fotoğraflarını çekmeleri istendiği iddia edildi. Ancak iddia ilgililer tarafından doğrulanmadı. 
 
Manisa’nın Yunusemre ilçesi Uncu Bozköy Mahallesi’nde bulunan Cemal Ergün İlkokulu’nda 1400 No’lu sandıkta AKP’li görevliler sandık kuruluna müdahale etmeye çalıştı. AKP’lilerin müdahale girişimine yurttaşlar karşı çıktı. Yurttaşların tepkileri üzerine olay yerine polisler geldi. Polisin müdahalesi sonucunda tartışma bir süre devam ederken, yurttaşların tepkisinin artması üzerine AKP’liler okul bahçesine çıkmak zorunda kaldı.
 
VAN 
 
Vanda da, sabah saatlerinde başlayan oy kullanma işlemi devam ederken, kentin birçok noktasından HDP kriz masasına ihbarlar yağıyor. 
 
Çatak’ın Dokuzdam mahallesidne HDP’nin  sandık kurulu üyelerinin aracına AKPlilerin saldırdığı ve HDP üyelerinin darp edildiği belirtildi. HDP üyeleri şikayetçi olmalarına rağmen ifadeleri alınmadığı ve jandarmanın İfade Pazartesi’ye kalır dediği ifade edildi. HDPlilere saldıranların ise Karakol komutanı bile gelse açık oy kullanacağız dediği belirtildi. Bunun üzerine mahalleye giden avukatlar olayı çözdü. 
 
Van’ın Saray ilçesinde de oy kullanmaya giden halkın jandarmalar tarafından engellendiği iddia edildi. Buna karşılık gençler, jandarmaya tepki gösterince gözaltına alındı. Avukatların araya girmesiyle gözaltına alınan gençler, serbest bırakılırken, avukatların yaptığı görüşme sonrası halk tekrar sandık başına gitti. 
 
POLİSTEN GBT SORGUSU 
 
Van’ın  merkez Vali Mithatbey İlköğretim Okulunda ise yurttaşların oy kullanacakları okulun önünde polisler tarafından GBT’den geçirildiği belirtildi. Polisler ve müşahitler arasında gerginlik çıkarken, avukatların müdahalesi ile polis GBTden vazgeçti.
 
İSTANBUL 

 
İstanbul Merkez Zeytinburnu ilçesinde bulunan Abdulhak Hamit Ortaokulunda MHP’li parti görevlileri HDP sandık görevlilerine saldırdı.  Edinilen bilgilere göre, Abdulhak Hamit Ortaokulunda MHP li sandık görevlileri HDP sandık görevlilerini okul dışına çıkarmak istedi. HDP asli sandık görevlilerinin yerine kendi yedek üyelerini geçirmek isteyen MHP’lilere tepki gösteren HDP sandık görevlileri ile MHP’liler arasında tartışma çıktı. Tartışma kısada sürede arbedeye dönüşürken, Cemal Çakmak isimli HDP sandık görevlisi darp edildi. Olayı görüntülemek isteyen CHP sandık görevlisi de darp edildi. Darp edilen Çakmak kafasından hafif şekilde yaralanırken, hastanede yapılan ilk tedavisinin ardından taburcu edildi. 
 
Polisin araya girmesi ile olay yatışırken, yaşananlar ile ilgili hem CHP hem de HDP’liler tutanak tuttu.
 
149 PUSULA EVET MÜHRÜ İLE OKULA GETİRİLDİ
 
Bağcılar’da bulunan Vakıflar Ortaokulu 2242 No’lu sandıkta oy kullanan bir seçmene sadece cumhurbaşkanlığı pusulası verildiği ve milletvekili pusulasının ise verilmediği ortaya çıktı. Seçmenin durumu bildirmesi üzerine ortaya çıkan olayda tutanak tutuldu. Sandık başkanına sorulması üzerine de “Bu hususta bilgisinin olmadığını zaten sayım yapılacağı esnada bu durumun ortaya çıkacağını” beyan etti.
 
Esenyurt’ta bulunan Necla Göğer İlköğretim Okulu 2288 No’lu sandıkta 149 adet pusulanın arkasına “Evet” mührü basılarak geldiği ortaya çıktı ve bunun üzerine tutanak tutuldu.
 
İstanbul Ataköy Cumhuriyet Anadolu Lisesi 1062 numaralı sandıkta sandık başkanı seçim sonuç tutanağını sandık görevlilerine önden imzalatmak istedi. Kurul üyelerinin kabul etmemesi üzerine işlem yapılmadı. 
 
Bahçeşehir-Boğazköy İMKB Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi 2128 numaralı sandıkta, AKP’li sandık başkanı, CHP’li asil sandık görevlisini dışarı çıkarmakla tehdit etti, kadın görevliye saldırdı.
 
SAKARYA
 
Sakaryada bulunan Serdivan Anadolu Lisesinde bulunan oy pusulalarının bir kısmında bulunduğu il ibaresinde Iğdır yazıldığı için oy atma bir süreliğine durdurularak işlem yapıldı.
 
AKP’Lİ ADAYIN KÖYÜNDE AÇIK OY KULLANILDI
 
AKP Iğdır Milletvekili Adayı Ahmet Tutulmaz’ın köyünde AKP’lilerin sabah saatlerinde açık oy kullandığı belirtildi. Bunun üzerine köye giden HDP’liler duruma müdahale ederek açık oy kullanımını engelledi. Yine kentin birçok noktasında AKP’li sandık kurulu üyelerinin HDP’li müşahitleri salonlardan çıkarmaya çalıştığı ifade edildi.
 
AĞRIDA SANDIKLARI TAŞINANLAR OKUL ÖNÜNDE BEKLİYOR
 
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Güngören, Yukarı Tavla ve Yangınyurt köyleri ile mezralarının sandıkları Aşağı Tavla köyüne taşındığı için, 500den fazla seçmen sabah saatlerinden beri okul önünde oy kullanmak için bekliyor.
 
Yurttaşlar, bu yapılan durumun oy kullanmalarını engellemeye dönük olduğunu belirterek, oylarını da kullanmadan okul önünden ayrılmayacaklarını söyledi. Söz konusu köy ve mezralarda HDP’ye yüzde 90’ın üzerinde oy çıkıyor.
 
DİYARBAKIR 
 
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinin Üçtepe Köyü İlköğretim Okulu’nda eski muhtar, sandık görevlilerini blok oy kullanılması yönünde tehdit ettiği aktarıldı. Bunun üzerine duruma müdahale eden HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar ile eski muhtar arasında tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmalar sırasında sandık görevlileri tarafından alınan ses kaydında, eski muhtarın seçimlerde yaptığı hile ve usulsüzlükleri itiraf etmesi yansıdı.
 
ADİL SEÇİM ÇABALARI HUZUR BOZUYORMUŞ!
 
Avukatların söz konusu durumun hukuksuzluk olduğunu söylemesi üzerine eski muhtar, “Sizin yaptığınız hukuksuzluktur” diye karşılık verdi. Daha önceki seçimlerde de 600 oyun 3 kişi tarafından kullanıldığını itiraf eden eski muhtar, avukatların seçimlerin eşit ve adil bir şekilde yapılması çabalarına karşılık, “Gidip geliyorsunuz, Üçtepe’nin huzurunu bozuyorsunuz, sizin adaletiniz, hukuk ilkeleriniz bu” ifadelerini kullanması dikkat çekti.



 

Son güncelleme: 12:37 24.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı